2014-01-30 19:31:07
Φωτογραφία για Κύπρος: Υπεραμύνεται της έκδοσης διατάγματος για μείωση των μισθών ο ΥΠΟΙΚ
Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε της έκδοσης του διατάγματος για μείωση των μισθών των 300 μελών της ΕΤΥΚ που εργοδοτούνται στο Συνεργατισμό.

Με βάση το διάταγμα μειώνονται κατά 3% οι ακαθάριστες αποδοχές των υπαλλήλων, ενώ προνοούνται κλιμακωτές μειώσεις μισθών μέχρι 25%, καθώς και μείωση των εισφορών του εργοδότη στο Ταμείο Προνοίας των υπαλλήλων κατά 7%.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ήταν υποχρέωση της κυβέρνησης να το πράξει και πρόσθεσε πως είναι αυτονόητο πως θα υπάρξουν λελογισμένες και αναγκαίες ρυθμίσεις για προστασία του Κύπριου φορολογούμενου, ο οποίος στηρίζει το Συνεργατισμό.

Τόνισε επίσης ότι η συγκράτηση και μείωση μισθολογικού κόστους είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του Συνεργατισμού.

Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι η έκδοση διατάγματος προβλέπεται στη νομοθεσία ασχέτως μνημονίου και Τρόικας και ξεκαθάρισε ότι δεν δημιουργείται προηγούμενο.


Χαιρετίζει ο Συνεργατισμός

Ο πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννης, χαρακτήρισε καθοριστική την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι πρόκειται για διοικητική πράξη που βοηθά στην ολοκλήρωση του σχεδίου για εξορθολογισμό των δαπανών στο Συνεργατισμό.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι τώρα υπάρχει ομοιομορφία στη μισθοδοσία των υπαλλήλων και δεν τίθεται εν αμφιβόλω η αξιοπιστία του σχεδίου αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού.

Πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα είναι η υλοποίηση αμέσως του προγράμματος πρόωρης εθελούσιας εξόδου.

ΕΤΥΚ: Αυταρχικό διάταγμα

Οργίλη ήταν η αντίδραση της ΕΤΥΚ για την «πρωτοφανή κίνηση για τα κυπριακά αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα» του υπουργού Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας το διάταγμα ως «αυταρχικό» που «"καλύπτει" την αδυναμία και την ανικανότητα».

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Τραπεζοϋπαλλήλων δηλώνει ότι η κίνηση του υπουργού Οικονομικών «αποτελεί βόμβα στα θεμέλια των εργασιακών σχέσεων και του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και επιχειρείται μέσα από αυτή, η απορύθμιση και αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και η κατάργηση συλλογικών συμβάσεων».

«Η καθ’ όλα προσχεδιασμένη απόφαση του υπουργού Οικονομικών και της διορισμένης από τον ίδιο Διοίκησης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, τροφοδοτεί τον "νερόμυλο" όλων των ασύδοτων εργοδοτικών επιδιώξεων και ενισχύει τις επιθυμίες τους για κατάργηση κάθε εργασιακού θεσμού που υφίσταται στον τόπο μας».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ακόμα και στο προηγούμενο διάταγμα, το οποίο εκδόθηκε επί προηγούμενης κυβέρνησης για τη Λαϊκή Τράπεζα, γινόταν προσπάθεια διασφάλισης του κοινωνικού διαλόγου, αφού σ’ αυτό προβλεπόταν η διαβούλευση μεταξύ των μερών για τον τρόπο κατανομής των μειώσεων. Επίσης, επισημαίνουμε ότι το εν λόγω διάταγμα προέβλεπε καθορισμό ανώτατου μισθού για τα διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας, σε μια προσπάθεια απόδοσης δικαιοσύνης και περιορισμού της απληστίας κάποιων, που με τις πράξεις και τις παραλήψεις τους οδήγησαν την Τράπεζα στην χρεοκοπία. Το χθεσινό διάταγμα τα πιο πάνω τα αγνοεί».

H ETYK δηλώνει ότι αμφισβητεί τόσο τη χρησιμότητα και τη ουσία του διατάγματος όσο και τους στόχους που με αυτό επιδιώκονται. Παράλληλα θα προσπαθήσει με κάθε μέσο που έχει στη διάθεση της να το ανατρέψει.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ