2014-02-02 11:53:07
Φωτογραφία για Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Αλβανία για εκπαίδευση τρομοκρατών
Μάλλον αργά αποφάσισαν οι ΗΠΑ να ενοχληθούν από την ύπαρξη στρατοπέδων στην Αλβανία, στα οποία εκπαιδεύονται πάσης φύσεως παραστρατιωτικές ομάδες. Τώρα αποφάσισαν να αντιδράσουν, όταν έγινε πλέον αντιληπτό ότι υπάρχει κίνδυνος να καταλάβουν την εξουσία στην Συρία οι χρηματοδοτούμενες από το Σύστημα φανατικές ισλαμικές ομάδες, αντί της αποκαλούμενης «Συριακής αντιπολίτευσης».

Ήδη, προ 15ετίας περίπου υπήρξαν πληροφορίες -στις οποίες δεν δόθηκε φυσικά μεγάλη δημοσιότητα- ότι στην Κρούγια της Αλβανίας (βορειοδυτικά της χώρας, στην περιοχή του Δυρραχίου, κωμόπολη 15 περίπου χιλ. κατοίκων) υπήρχε στρατόπεδο εκπαίδευσης, όχι μόνον για στρατιωτικές αποστολές, αλλά και για μεταφορά του λαθρεμπορικού κέντρου ναρκωτικών από την Βολιβία στο Κοσσυφοπέδιο. Όπως και γίνεται. Άλλωστε, η ίδρυση αυτού του προτεκτοράτου, πλην της αρπαγής του ορυκτού πλούτου, είχε και αυτόν τον σκοπό.

Βέβαια, ο ημέτερος δημοσιογραφικός κόσμος δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το θέμα, όπως άλλωστε δεν ασχολείται ποτέ με θέματα που ενοχλούν τους ισχυρούς. Την τελευταία όμως ενόχληση των ΗΠΑ για την εκπαίδευση τρομοκρατών στην Αλβανία, δεν μπορεί να την αποκρύψει αφού ήδη έγινε θέμα στον αλβανικό Τύπο και μεταφέρθηκε στα καθ’ ημάς από τον ιστότοπο kostaxan.


Οι ΗΠΑ δεν είναι καθόλου ικανοποιημένες από την δουλειά που γίνεται στις αλβανικές μυστικές υπηρεσίες SHISH κυρίως σε ό,τι έχει σχέση με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας της επέκτασης και της επιρροής των ριζοσπαστικών ισλαμιστών στην Αλβανία, αναφέρει η εφημερίδα Shqip.

Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει πολλά -το τελευταίο διάστημα- στον τομέα της συνεργασίας για την από κοινού καταπολέμηση των «υιών του τρόμου» στην Αλβανία, καταγράφοντας σημαντικές επιτυχίες, που «απομάκρυναν» από την Αλβανία αρκετές ισλαμικές τρομοκρατικές βάσεις και δεδομένου ότι η συνεργασία αυτή υλοποιήθηκε και στο πλαίσιο της προσχώρησης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, η τωρινή αναβίωση των «ακραίων ισλαμιστικών κυττάρων» στην Αλβανία ανησυχεί σοβαρά την Ουάσινγκτον.

Οι Αμερικανοί συγκέντρωσαν πληροφορίες ότι στην Αλβανία έχουν συσταθεί στρατόπεδα εκπαίδευσης για την στρατολόγηση ισλαμιστών μουτζαχεντίν με σκοπό να αποσταλούν έπειτα στη Συρία και να πολεμήσουν για την δημιουργία ενός ισλαμικού χαλιφάτου και «διαβλέποντας ότι καθοδηγείται η αναρρίχηση στην ηγεσία της SHISH του νούμερο 2 της SHIK», επιστρέφοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο πάλι στις παλιές δομές του «καθεστώτος του Σαλί Μπερίσα», οι Αμερικανοί πράκτορες αποφάσισαν να μεταβούν στην Αλβανία για να διαπιστώσουν «ιδίοις όμμασι» την διαμορφωθείσα κατάσταση.

Έτσι, για δύο ημέρες, μια αμερικανική υπηρεσιακή αντιπροσωπεία παρέμεινε στην Αλβανία και συναντήθηκε με πολλούς, από τον Πρόεδρο του κράτους μέχρι αρμοδίους Αλβανούς αξιωματούχους. Να σημειωθεί ότι πλην της Αλβανίας η αμερικανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Κοσσυφοπέδιο και την πΓΔΜ. Εκεί άλλωστε υπάρχει το πρόβλημα, αφού οι Βόσνιοι αποφάσισαν να το επιλύσουν μόνοι τους.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, 30 Αλβανοί από το Κοσσυφοπέδιο, αναχώρησαν την περασμένη εβδομάδα για τη Συρία, κάτι που έχει γίνει ρουτίνα. Ο αριθμός των Κοσοβάρων που έχουν πάει να πολεμήσουν στη χώρα της Μέσης Ανατολής, ανέρχεται στους 400, σύμφωνα με την εφημερίδα koha.net (μέχρι στιγμής καταγράφονται έξη νεκροί Κοσοβάροι).

Φυσικά, ο πρώην επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SHISH), κ. Φάτος Κλόσι, αντέδρασε στις ειδήσεις που φέρουν ότι μέλη της Αλ Κάιντα προσλαμβάνονται στην Αλβανία, προκειμένου να λάβουν μέρος στον πόλεμο της Συρίας. «Αυτό που συμβαίνει δεν είναι κάτι θετικό και δεν μπορούμε να το ανεχθούμε. Οι οργανισμοί οι οποίοι συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή να προσλαμβάνουν Αλβανούς προκειμένου να τους μεταφέρουν στη Συρία, πρέπει να παρακολουθούνται και επίσης να απαγορευτεί η δράση τους.

» Η ροή που έχει αρχίσει είναι δύσκολο να σταματήσει, επειδή υπάρχουν πολλοί Αλβανοί που θέλουν να πάνε στον πόλεμο στη Συρία», τόνισε ο Κλόσι.

Το θέμα γίνεται περισσότερο περίπλοκο, επειδή μισθοφόροι για την Συρία δεν προσλαμβάνονται μόνον μεταξύ των κατοίκων της Αλβανίας, αλλά και Αλβανών που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο, στο Πρέσεβο της Σερβίας, στο Μαυροβούνιο και στα Σκόπια.

Είναι πάντως περίεργο, ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμιά υπεύθυνη πληροφορία από τις ελληνικές αρχές, αν υπάρχουν μισθοφόροι μεταξύ του ενός εκατ. μουσουλμάνων που διαβιούν την Ελλάδα.

Ο Μακεδών
voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ