2014-02-04 18:48:10
Φωτογραφία για K. Mαρκόπουλος: «Χαράτσι στα ΙΧ προς πώληση στο εξωτερικό»
Σύμφωνα με εγκύκλιο του Ιουλίου 2013 που απεστάλη από το Υπουργείο Οικονομικών, στις κατά τόπους εφορίες και στα τελωνεία, ορίζεται πως τα αυτοκίνητα των οποίων οι πινακίδες κυκλοφορίας έχουν κατατεθεί, ο ιδιοκτήτης ή ο έμπορος που τα έχει υπό την κατοχή του, θα πρέπει να προβεί σε άρση της ακινησίας αυτών, καταβάλλοντας τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, ώστε εν συνεχεία να είναι σε θέση να τα πουλήσει στο εξωτερικό.

Το θέμα έχει, εδώ και μήνες, λάβει διαστάσεις και αρνητική δημοσιότητα, διότι αφενός μέχρι πρότινος ουδείς κατέβαλε τέλη κυκλοφορίας για να εξάγει κάποιο όχημα, του οποίου οι πινακίδες ήταν κατατεθειμένες και αφετέρου τελωνεία και δημόσια ταμεία ερμηνεύουν κατά το δοκούν την εγκύκλιο, ώστε άλλοτε να απαιτούν και άλλοτε όχι, την καταβολή των τελών για τα Ι.Χ. που έχουν κατατεθεί οι πινακίδες τους και προορίζονται να εξαχθούν στην αλλοδαπή.

Αντιθέτως, εάν ο ιδιοκτήτης αυτοκινήτου επιθυμεί να το αποσύρει με σκοπό την απόκτηση νέου μοντέλου και ας έχει ήδη καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας του, μπορεί να το κάνει χωρίς να είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας.


Είναι αμέσως αντιληπτό πως τα οριζόμενα από την εγκύκλιο, αδικούν τους πολίτες, δυσχεραίνουν τους εμπόρους και δεν συνάδουν με την κοινή λογική, η οποία ορίζει πως δεν είναι δυνατόν να καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας για Ι.Χ. τα οποία δεν κινούνται καθόλου επί ελληνικού εδάφους.

Κατά περιόδους τις έντονες αντιρρήσεις τους στην παρούσα αυτή πρακτική, έχουν προβάλει, τόσο ο Σύνδεσμος Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ), όσο και η Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ), οι οποίοι μεταξύ άλλων αναφέρουν πως η καταβολή των τελών κυκλοφορίας αγγίζει, στις περισσότερες των περιπτώσεων, το 50% της αξίας πώλησης των αυτοκινήτων στο εξωτερικό, διότι επί το πλείστον εξάγονται Ι.Χ. υψηλού κυβισμού.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Προτίθεστε να ακυρώσετε την διευκρινιστική εγκύκλιο Δ.ΤΕΦ Β' 1119452 ΕΞ 26.7.2013 και να ισχύσει η εγκύκλιος που αφορά την απόσυρση ΠΟΛ. 1050/15.3.2011 και στα προς εξαγωγή αυτοκίνητα; Δηλαδή όσοι ιδιοκτήτες ή έμποροι ΙΧ με ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, επιθυμούν να τα πουλήσουν στο εξωτερικό και όσοι επιλέγουν την απόσυρσή τους, να αντιμετωπίζονται κατά τον ίδιο τρόπο και να εξαιρούνται από την πληρωμή τελών κυκλοφορίας.

2. Θα ισχύσει το ίδιο καθεστώς και για τα αυτοκίνητα «τράνζιτ», δηλαδή να μην καταβάλλονται τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που παραλαμβάνονται από έλληνες εμπόρους, παραμένουν για μικρό χρονικό διάστημα στις επιχειρήσεις τους και έχουν προορισμό κάποιο άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε.;

3. Υπάρχει μέριμνα για τις προαναφερθείσες περιπτώσεις στην νέα νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΟΙΚ που αφορά την πληρωμή τελών κυκλοφορίας βάσει χρονοχρέωσης και ποιες συγκεκριμένα είναι οι λύσεις που δίδονται στο υπάρχον ζήτημα; Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ