2014-02-05 01:20:09
Φωτογραφία για Γιάννης Σμυρλής: Η Ουκρανία μάς θυμίζει την Ευρώπη
Γράφει ο Γιάννης Σμυρλής*

«Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου με αφορμή την απόφασή του προέδρου Γιανούκοβιτς για διακοπή των συζητήσεων εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ και παράλληλα συμφωνία με τη Ρωσία.

Οι πολίτες του Κιέβου και των άλλων Ουκρανικών πόλεων διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο και αντιλαμβάνονται ότι αυτό δε βρίσκεται στην απρόβλεπτη και συχνά απολυταρχική Ρωσία αλλά στην αργή, γραφειοκρατική αλλά πιστή στις δημοκρατικές αρχές και το σεβασμό των πολιτών Ευρωπαϊκή Ένωση.Ίσως το αίτημά τους ακούγεται παράδοξο την περίοδο της οικονομικής κρίσης, της Τρόικα και των ευρωπαϊκών αντιθέσεων που στρεβλώνονται ακόμα περισσότερο ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, αποτελεί ωστόσο μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε όσα θεωρούμε δεδομένα στην Ένωση, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο που διατρέχουν οι κοινωνίες μας αν αυτά χαθούν.

Οι Ουκρανοί διαδηλωτές μας θυμίζουν ότι η Ευρώπη ενώθηκε καταρχήν για να αποτρέψει κάθε πιθανότητα πολέμου ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη. Η άνοδος των ακραίων εθνικιστικών στοιχείων στις μέρες μας, που ξυπνά φαντάσματα του παρελθόντος έρχεται να μας θυμίσει ότι η ειρήνη δεν είναι αυτονόητη, αποτελεί μέγιστη κατάκτηση των Ευρωπαίων πολιτών.


Μαζί με την ειρήνη η κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην Ευρώπη δε θα σε φυλακίσουν χωρίς λόγο, δε θα σε εξαφανίσουν γιατί δεν είσαι αρεστός στο καθεστώς, δε θα βρεθείς δολοφονημένος ή βασανισμένος αν είσαι αντιπολιτευόμενος, δε θα δικαστείς για τα πιστεύω σου και τις θρησκευτικές η σεξουαλικές σου επιλογές.

Ίσως όσοι νιώθουν ότι η ΕΕ είναι ένας δυνάστης, ένας καταπιεστικός αντιδημοκρατικός θεσμός, θα έπρεπε να δουν τι συμβαίνει εκτός αυτής, να μιλήσουν με τους εξεγερμένους Ουκρανούς που καλούν την ΕΕ να τους στηρίξει στη βάση “των κοινών ευρωπαϊκών αξιών”, με τους Σέρβους που παρά τη βαθιά πληγή του πολέμου και τη στάση της Ευρώπης ζητούν επιτακτικά την εισδοχή τους σε αυτή, ακόμα και τους Σκωτσέζους που ενώ αγωνίζονται για την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο απαιτούν την αυτόματη αναγνώρισή τους ως κράτη μέλη.

Είναι βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση περνά μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της. Είναι βέβαιο ότι το δημοκρατικό έλλειμμα στον τρόπο λήψης αποφάσεων πρέπει να αντιμετωπιστεί με την προσαρμογή των Ευρωπαϊκών οργάνων στα νέα δεδομένα που έφερε η οικονομική κρίση αλλά και η ένταξη 28 πλέον κρατών μελών. Αλλά οι διαδηλωτές στην Ουκρανία μας θυμίζουν ότι όσα με κόπο κατακτήσαμε 30 χρόνια δε μπορεί και δεν πρέπει να απαξιώνονται ούτε καν στην εποχή των μνημονίων γιατί μπορεί να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει και πιο χαμηλά από τον πάτο που νομίζαμε ότι φτάσαμε».

*Πρόεδρος της Ελληνικής Κίνησης Ευρωπαίων Φεντεραλιστών
euractiv.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ