2014-02-05 08:08:18
Φωτογραφία για ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συγκαλείται σήμερα Τετάρτη για την αποτίμηση των μέχρι τώρα δράσεων και τον περαιτέρω συντονισμό για την αντιμετώπιση της καταστροφής στην Κεφαλονιά. Στο νησί μεταβαίνει το μεσημέρι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Θορυβημένη η κυβέρνηση μετά τις φήμες για επικείμενο μεγάλο σεισμό που αναστάτωσαν χθες το νησί της Κεφαλονιάς, τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις του κρατικού μηχανισμού, ειδικά σε είδη πρώτης ανάγκης, και την οργή των κατοίκων της περιοχής, σπεύδει να συγκαλέσει σήμερα το απόγευμα ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή σχεδόν ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου.

Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Αμυνας Δ.Αβραμόπουλος, Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος, Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, Εσωτερικών Γ.Μιχελάκης, Υποδομών Μ.Χρυσοχοΐδης, Προστασίας του Πολίτη Ν.Δένδιας, Άδωνις Γεωργιάδης, Ναυτιλίας Μ.Βαρβιτσιώτης, Πολιτισμού Π.Παναγιωτόπουλος και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Επίσης θα συμμετάσχουν οι γγ των υπουργείων καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.


Συνεργάτες του πρωθυπουργού εξέφραζαν χθες την απορία τους για βασικές ελλείψεις και καθυστερήσεις της κρατικής μηχανής σε θέματα που θεωρούνται αυτονόητα. Όπως για παράδειγμα στην προμήθεια νερού για τις βασικές ανάγκες στους κατοίκους του Ληξουρίου ή σκηνών. Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος χαρακτήριζε χθες «θλιβερή» την εικόνα των σκηνών που στήθηκαν στο στάδιο στο Ληξούρι με τον κόσμο να αναγκάζεται να κοιμάται εντός τους στο γρασίδι εξαιτίας ελλείψεως πατώματος.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση είναι θορυβημένη και από το ύψος των κονδυλίων που θα χρειαστούν για την αποκατάσταση των ζημιών στο νησί. Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μια προσπάθεια να αναζητηθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ, όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Με εντολή του πρωθυπουργού ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης θα αναζητήσει κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης.

Το πρόβλημα είναι οι προϋποθέσεις ενίσχυσης μιας περιοχής από το Ταμείο σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να υπάρχει τεκμηριωμένη επίπτωση στο ΑΕΠ της Περιφέρειας, επηρεασμός του 50% του τοπικού πληθυσμού για χρονικό διάστημα όχι λιγότερο από έναν χρόνο από τις φυσικές καταστροφές (πχ. μακροχρόνια διαμονή σε προσωρινά καταλύματα, διακοπή λειτουργίας δικτύων υποδομών) και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα.

Για το θέμα ο κ. Μιχελάκης  θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη με τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν. Το σίγουρο είναι ότι το μόνο που δεν θέλει στην παρούσα φάση η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός με αφορμή τον σεισμό της Κεφαλονιάς είναι να βγουν και πάλι στην επιφάνεια οι γνωστές ελλείψεις μέχρι και ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Καλημέρα!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Καλημέρα!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ