2014-02-05 10:30:21
Φωτογραφία για Όταν ο μεγαλύτερος εχθρός της σχέσης μας είναι ο εαυτός μας….
Πόσες φορές δεν έχετε πει ότι δεν θα ξανακάνετε το ίδιο λάθος σε μια σχέση αλλά το ξανακάνατε; Γιατί έχουμε την αίσθηση ότι πάντα προσελκύουμε τον ίδιο τύπο άντρα η γυναίκας με τα ίδια προβλήματα; Για ποιο λόγο δεν διαρκεί μια σχέση ενώ ξεκινά με αμοιβαίο ενδιαφέρον και τις καλύτερες προϋποθέσεις;

Ίσως είναι καιρός να συνειδητοποιήσετε ότι δεν οφείλεται σε έλλειψη τύχης ή περίεργες συμπτώσεις. Συνήθως, είναι πιο εύκολο και βολικό να παρατηρούμε ελαττώματα στους άλλους και να τους ασκούμε κριτική. Όμως, πόση διάθεση και ικανότητα αυτοκριτικής διαθέτουμε; Ποσό καθαρά μπορούμε να διακρίνουμε τα δικά μας «θέματα» που πιθανόν να σαμποτάρουν τις σχέσεις και την ευτυχία μας;

Μέσα από την διαδικασία της αυτογνωσίας, το άτομο μπορεί να αντιληφτεί συγκεκριμένες πεποιθήσεις και επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς που ρίχνουν φως στις σκοτεινές πλευρές του χαρακτήρα και των βιωμάτων του.


Για παράδειγμα η προσκόλληση και η έντονη κτητικότητα/ ζήλια δηλώνουν προσωπική ανεπάρκεια και φόβο εγκατάλειψης. Η καχυποψία και η ανασφάλεια απαιτούν διαρκώς επιβεβαίωση αγάπης, αποδείξεις αθωότητας και διαρκή αστυνόμευση- κάτι που στο τέλος θα κουράσει και θα απομακρύνει τον σύντροφο μας.

Το απωθημένο της συναισθηματικής στέρησης μας κάνει να νιώθουμε ότι κάνεις δεν μας καταλαβαίνει και δεν μας αγαπά αρκετά με αποτέλεσμα να νιώθουμε συνεχώς αδικημένοι , παραμελημένοι αλλά και απρόσιτοι στον σύντροφο μας.

Η παγίδα της τελειομανίας και της απόλυτης αυταρχικής συμπεριφοράς μας κάνει να μην είμαστε ποτέ ευχαριστημένοι, να θέλουμε να έχουμε πάντα την τελευταία λέξη, να μην μπορούμε να χαλαρώσουμε και να είμαστε επικριτικοί τόσο στον ίδιο μας τον εαυτό όσο και στους άλλους. Το συναίσθημα κατωτερότητας μας κάνει να νιώθουμε ότι κατά βάθος δεν αξίζουμε αγάπη και εκτίμηση με αποτέλεσμα να συγκρινόμαστε, να ερμηνεύουμε τα πάντα ως αποτυχία και απόρριψη η να κάνουμε ότι θέλει ο άλλος …για να μας αγαπά. Ο προσδιορισμός των δυσλειτουργικών πεποιθήσεων και συμπεριφορών είναι το πρώτο βήμα αλλά δεν αρκεί.

Προκειμένου να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε υγιείς και ευτυχισμένες συναισθηματικές σχέσεις θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε. Η γνώση , η συμφιλίωση και η αγάπη του εαυτού είναι η βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε άλλη μορφή αγάπης.
πηγη
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ