2014-02-05 10:30:46
Φωτογραφία για ΡΑΪΧΕΝΜΠΑΧ:«ΥΙΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΚΟΣΤΟΥΣ»
«Προχωρήστε στις αλλαγές που προτείνει ο ΟΟΣΑ αγνοώντας τα συμφέροντα που διαφωνούν, συνεχίστε την προσπάθεια για αποκατάσταση της ρευστότητας και στήριξη των μικρομεσαίων» προέτρεψε χθες ο επικεφαλής της ομάδας δράσης (Task Force) για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ασκώντας έτσι πιέσεις στην κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις του Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης χωρίς σημαντικές αλλαγές.

Έτσι, μετά την τρόικα, η οποία με επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης ζητεί να υιοθετηθούν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για την αναδιαμόρφωση του λιανικού εμπορίου, χθες ήταν η σειρά του επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ να ζητήσει από το υπουργείο ταχύτερες και αποφασιστικές ενέργειες. Συγκεκριμένα, αμέσως μετά τη συνάντησή τους ο κ. Ράιχενμπαχ χαρακτήρισε την εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ ως ιδιαίτερης σημασίας για την οικονομία και τους καταναλωτές, τονίζοντας ότι αν και θα πληγούν συμφέροντα, ωστόσο θα επιτευχθεί η καλύτερη λειτουργία της αγοράς.


Οι επισημάνσεις αυτές ακολούθησαν τη δήλωση του υπουργού, ο οποίος σημείωσε ότι «διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις είναι λέξεις-κλειδιά για την κυβέρνηση, όχι γιατί το λέει η τρόικα, αλλά γιατί αυτός θα είναι ο καταλύτης για να περάσει η ελληνική οικονομία σε νέα φάση, πιο ανταγωνιστική, πιο ελκυστική για επενδύσεις, αλλά και προς όφελος των καταναλωτών. Γι’ αυτές τις αλλαγές δεν συμβιβαζόμαστε και προχωράμε μπροστά».

Ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε στον επικεφαλής του Γραφείου της Επιτροπής για την Ελλάδα ότι, παρά τις επιμέρους αντιδράσεις, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υιοθέτηση της πλειονότητας των προτάσεων του ΟΟΣΑ. Αντιδράσεις που εντοπίζονται σχεδόν αποκλειστικά ως προς απελευθέρωση των τιμών και των σημείων πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων που διατυπώνονται από τον υπουργό Υγείας και των αλλαγών στον προσδιορισμό του φρέσκου γάλακτος, στις οποίες αντιτίθεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι αδειοδοτήσεις

Ειδικό κεφάλαιο στη συνάντηση αποτέλεσε και το θέμα της απλούστευσης των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, όπου το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα έχει τεθεί επικεφαλής των συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να θεσπιστεί ένα νέο πλαίσιο που θα βασίζεται στην αρχή της «μιας υπεύθυνης δήλωσης» και της «αυτοσυμμόρφωσης».

Ειδικότερα, εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος θα κατατεθεί ο νόμος του υπουργείου Ανάπτυξης με το οποίο θα απλοποιούνται οι διαδικασίες και στη συνέχεια θα υπάρξουν επιμέρους νομοθετικές παρεμβάσεις των συναρμόδιων υπουργείων, ώστε να ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, το σχέδιο μεταρρύθμισης αφορά το μέρος εκείνο των διαδικασιών το οποίο συνδέεται πιο στενά με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και αφορά κάθε τύπο άδειας, όπως τις άδειες εγκατάστασης, τις άδειες λειτουργίας, την ίδρυση επιχειρήσεων, τις περιβαλλοντικές άδειες, τις ειδικές άδειες κ.ο.κ.

Ειδικότερα περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος κλάδων, μεταξύ των οποίων οι βιομηχανικές και εξορυκτικές δραστηριότητες, οι υδατοκαλλιέργειες, τα λιμενικά έργα, τα συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών και τα επιχειρηματικά πάρκα.

Εκτός από τους κλάδους που αναφέρθηκαν, θα υπάρχει αρκετή ευελιξία ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν και άλλες, πιο ειδικές κατηγορίες δραστηριοτήτων. Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο και ξεκάθαρο πλαίσιο που θα εξασφαλίζει χαμηλό κόστος, ταχύτητα και ασφάλεια δικαίου, χωρίς δυσανάλογα εμπόδια για τις επιχειρήσεις, και με ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τις επενδύσεις σταθερό και αντίστοιχο με τα διεθνή πρότυπα που αναγνωρίζουν οι επενδυτές, διαφάνεια ώστε να περιοριστεί η διαφθορά, μειώνοντας τα σημεία επαφής κρατικού μηχανισμού - διοικούμενου και δημοσιονομικό όφελος, για να μπορέσουν υπάλληλοι που είναι σήμερα επιφορτισμένοι με άδειες και ελέγχους να απασχοληθούν σε τομείς με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για την κοινωνία και την οικονομία.

ΕΣΠΑ ΙΙ: Προτεραιότητα η ενίσχυση του επιχειρείν

Η πορεία σύνταξης των τελικών επιχειρησιακών προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020 με βάση τις νέες αλλαγές και προϋποθέσεις που θέτει ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός, που δίνει έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση της έρευνας και της τεχνολογίας, συζητήθηκαν επίσης στη συνάντηση του κ. Ράιχενμπαχ με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο κ. Ράιχενμπαχ τόνισε χθες ότι η Κομισιόν έχει δεχθεί τη φιλοσοφία των προτάσεων του υπουργείου Ανάπτυξης για το νέο ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το μείζον θέμα είναι πώς θα υποστηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τα υπάρχοντα και τα μελλοντικά κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία. Σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να τους βοηθήσουμε σε αυτόν τον αγώνα για την επιβίωσή τους».

Σε τεχνικό επίπεδο, μετά την αποστολή του σχεδίου στο τέλος του 2013, επόμενος σταθμός θα είναι το τέλος Φεβρουαρίου. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης θα έχουν περιθώριο να καταθέσουν τις πρώτες προτάσεις των τελικών προγραμμάτων μέχρι και τις 28 του μήνα και έπειτα από τρεις μήνες -λίγο πριν ή λίγο μετά τις ευρωεκλογές- την τελική μορφή των νέων προγραμμάτων. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει διαβούλευση των ελληνικών αρχών με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν, η οποία μοιραία θα διακοπεί για τη διενέργεια των ευρωεκλογών και την τοποθέτηση των νέων επιτρόπων. Μέχρι στιγμής στόχος είναι το σύνολο των επιμέρους επιχειρησιακών προγραμμάτων να έχει εγκριθεί μέχρι και το τέλος Ιουνίου, ώστε το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου να γίνουν και οι πρώτες αιτήσεις πληρωμών της νέας περιόδου.

Ο κ. Ράιχενμπαχ ενημερώθηκε επίσης και για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, το οποίο έχει πια λιγότερο από δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί. Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε την υπέρβαση του στόχου της απορρόφησης για το 2013 και σημείωσε ότι με δεδομένη τη στήριξη της Ε.Ε. μέσω της διατήρησης του ανώτερου ποσοστού συγχρηματοδότησης των έργων (95%), η επιτυχία του 2013 έχει πολλές πιθανότητες να επαναληφθεί και το 2014.

 Ο επικεφαλής της Task Force επεσήμανε στον Έλληνα υπουργό το γεγονός ότι τα προγράμματα θα πρέπει να ολοκληρωθούν όχι μόνο στην ονομαστική απορρόφηση, αλλά και στην απορρόφηση ανά ταμείο, ώστε να μην επαναληφθούν οι δυσλειτουργίες που υπήρχαν κατά την ολοκλήρωση του Γ’ ΚΠΣ. Ζήτησε, μάλιστα, να ενημερωθεί ειδικά για τα προγράμματα των περιφερειών, τα οποία λόγω των περιφερειακών εκλογών θα αλλάξουν σύντομα διαχειριστή.

Καθυστερεί η ροή πιστώσεων στην αγορά

Δεν φάνηκε ικανοποιημένος ο κ. Ράιχενμπαχ από την αποκατάσταση της ρευστότητας της αγοράς. Μετά την ενημέρωση που του έκανε ο κ. Χατζηδάκης για τα αποτελέσματα του 2013, ο επικεφαλής της ομάδας δράσης τόνισε ότι υπάρχουν κάποια δείγματα στήριξης της πραγματικής οικονομίας από την πλευρά των τραπεζών, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε δει κάποιους καρπούς και ελπίζουμε να δούμε περισσότερους». 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο υπουργός Ανάπτυξης είχε καλέσει το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για την πορεία των προγραμμάτων χρηματοδότησης επιχειρήσεων τα οποία χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους, όπως τα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ. Τότε είχε συμφωνηθεί ένας ετήσιος στόχος για νέα δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Με βάση τα τελικά στοιχεία του ΥΠΑΑΝ, οι χρηματοδοτήσεις προς επιχειρήσεις τον περασμένο χρόνο έφτασαν το 1,174 δισ. ευρώ, ποσό που είναι δεκαπλάσιο από τα 130 εκατ. ευρώ που ήταν τα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια στο τέλος Ιουνίου, αλλά παράλληλα υπολείπεται κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ από το στόχο στον οποίο είχε συμφωνήσει και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Κατά την τελευταία συνάντηση που είχε ο κ. Χατζηδάκης με τον πρόεδρο της ΕΕΤ κ. Γιώργο Ζανιά τέθηκε νέος χρονικός στόχος για την αύξηση των νέων δανείων στα 2 δισ. μέχρι και το τέλος Μαρτίου.

naftemporiki.gr

''The New Daily Mail'' 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ