2014-02-05 19:52:09
Φωτογραφία για Ανίκανοι οι μνημονιακοί κυβερνώντες να διεκδικήσουν πόρους για ενίσχυση απολυμένων!
Γράφει ο Αιας

Σοκάρει η αποκάλυψη: Στην Ελλάδα, όπου η ανεργία χτυπάει εδώ και καιρό πρωτιά στην Ε.Ε., ξεπερνώντας το 28%, οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι υπουργοί αδιαφορούν προκλητικά ή προβάλλουν σκανδαλώδη προσκόμματα για την αποτροπή της δυνατότητας οικονομικής ενίσχυσης χιλιάδων ανέργων!

Μόλις μια αίτηση για ενίσχυση απολυμένων έχει κατατεθεί, σε διάστημα επτά ετών, στο αρμόδιο Ευρωπαϊκό Ταμείο, όταν η Ισπανία έχει καταθέσει 18, η Ιταλία 12, και η Γερμανία 7, παρά το γεγονός πως σε τρία χρόνια η ανεργία έχει υπερτριπλασιαστεί.

Από το συγκεκριμένο Ταμείο διατέθηκαν 471,2 εκατ. ευρώ για ενίσχυση εργαζομένων που απολύθηκαν από τομείς οικονομικής δραστηριότητας που πλήττονται από τις περιβόητες μεταρρυθμίσεις του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου της παγκοσμιοποίησης (όπως κλωστοϋφαντουργία, κατασκευές, οδικές μεταφορές, λιανικό εμπόριο κ.ά.).

Η «μαρτυρία» του Δημ. Τρίμη (πρώην προέδρου της ΕΣΗΕΑ), που ...τόλμησε να διεκδικήσει την εκταμίευση πόρων από το συγκεκριμένο Ταμείο, προκειμένου να ενισχυθούν απολυμένοι δημοσιογράφοι, είναι άκρως αποκαλυπτική:

«Το πόσες δυσκολίες και εμπόδια επινόησαν υπουργοί, γραμματείς και γραφειοκράτες των συναρμόδιων υπουργείων για να μην αξιοποιηθούν αυτά τα ευρωπαικά χρήματα υπέρ των ανέργων είναι αδύνατον να το διανοηθείτε (...) Εμοιαζε και συνεχίζει να μοιάζει σαν οι μνημονιακοί κυβερνώντες να προτιμούν όχι μόνο τη διόγκωση της ανεργίας, αλλά και την απόλυτη εξαθλίωση των θυμάτων της κρίσης, ώστε να αξιοποιηθούν ως εφεδρικός στρατός που θα επιταχύνει τη λεγόμενη εσωτερική υποτίμηση...»

Το ερώτημα είναι αμείλικτο: Είναι ανίκανοι οι κυβερνώντες να διεκδικήσουν τα ποσά της ενίσχυσης που δικαιούνται από τα ευρωπαϊκά Ταμεία οι άνθρωποι που τα έχουν πραγματική ανάγκη; Ή απλώς αδιαφορούν; Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι επικίνδυνοι. Διαπράττουν έγκλημα εις βάρος των πολιτών και πρέπει, κάποια στιγμή, να λογοδοτήσουν γι' αυτό.

Φωτεινη εξαίρεση η Λούκα Κατσέλη. Επί των ημερών της στο υπ. Εργασίας κατατέθηκε η μοναδική αίτηση και διεκδικήθηκε επιτυχώς η εκταμίευση 2,9 εκατ. ευρώ για την οικονομική ενίσχυση των 642 απολυμένων του Γερμανικού super market ALDI, που αποχώρησε από την Ελλάδα.

Αλλωστε η Λ. Κατσέλη, κατά τη σύντομη θητεία της ως υπουργός Οικονομίας και Εργασίας, έδωσε χειροπιαστά δείγματα προοδευτικής γραφής, κάτω από αντίξοες πολιτικές συνθήκες, σ΄ενα νεοφιλελεύθερο περιβάλλον. Κατόρθωσε με το κύρος, τις γνώσεις, την εμπειρία και την αποφασιστικότητά της (συγκρουόμενη με το τραπεζικό κατεστημένο και το νεοφιλελεύθερο ρεύμα του ΠΑΣΟΚ) να προωθήσει σειρά μέτρων που έδωσαν σημαντική ανάσα σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες. Υπενθυμίζουμε τη ρύθμιση των χρεών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Έπρεπε να φύγει από το υπουργείο Εργασίας, για να περάσουν τα μέτρα μείωσης του κατώτατου μισθού και αποδόμησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων... Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Άρης-ΑΓΟ Ρεθύμνου 73-67
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Άρης-ΑΓΟ Ρεθύμνου 73-67
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ