2014-02-08 00:26:08
Φωτογραφία για Τα μαχαιροπίρουνα μας λένε την δική τους... ιστορία!
Τα ανταμώνουμε κάθε φορά που στρώνουμε τραπέζι, αλλά και όταν είμαστε στο γραφείο και παραγγείλουμε κάτι απ’ έξω. Τα βρίσκουμε σε ασημένια όψη, χρυσή, χάλκινη ακόμη και σε πλαστική. Δεν εννοείται τροφή χωρίς αυτά.

Ο λόγος για τα μαχαιροπίρουνα, που έχουν περάσει από διάφορα στάδια μέχρι να τα καταλήξουν στη σημερινή τους μορφή.

Μαχαίρι

Τα μαχαίρια μετρούν τη ζωή τους ως εργαλείο του οικιακού τραπεζιού από το 16ο αιώνα στη Γαλλία. Ιστορικά όμως, «γεννήθηκαν» από τους προϊστορικούς χρόνους όχι τόσο ως εργαλείο σίτισης όσο σαν όπλο για την απόκτηση τροφής.

Όταν τα πιρούνια έγιναν δημοφιλή πάνω στο τραπέζι τον Μεσαίωνα, η ανάγκη για τη χρήση μαχαιριών στο τραπέζι μειώθηκε. Τότε ήταν που ο Λουδοβίκος ο 14ος, ήταν αυτός που απαγόρευσε τα πολύ κοφτερά μαχαίρια στο τραπέζι και ζήτησε να αντικατασταθούν με πιο φαρδιά και στρογγυλεμένα, που θυμίζουν κατά πολύ τη σημερινή όψη τους. Όσο για τα σύγχρονα ανοξείδωτα μαχαίρια, είναι απόκτημα του 20ου αιώνα.


Κουτάλι

Το κουτάλι ανήκει και αυτό στα παλαιότερα σκεύη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ξεχάστε την σημερινή του μορφή και αντικαταστήστε την με μια σχηματισμένη πέτρα ή ένα κοχύλι. Έκαναν εξίσου καλή δουλειά, και εξυπηρετούσαν για την κατανάλωση των ζωμών.

Σε πιο σύγχρονη μορφή, δηλαδή με λαβή, το συναντάμε στις αιγυπτιακές θρησκευτικές τελετές για διακοσμητικούς και τελετουργικούς σκοπούς. Για τον λόγο αυτό, η λαβή ήταν συνήθως από ελεφαντόδοντο ή ξύλο στολισμένη πάντα με ιερογλυφικά.

Τα πρώτα κουτάλια με σκοπό τη σίτιση, ήταν φτιαγμένα από ξύλο χάρη στο χαμηλό κόστος του. Κατά την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία τα κουτάλια έκαναν την εμφάνιση τους φτιαγμένα από μπρούτζο ή ασήμι.

Ξέρατε ότι…:

Στην Αγγλία, η στέψη κάθε Βρετανού βασιλιά την περίοδο του 1200-1300 μ.Χ., συνοδευόταν από τελετή, κατά την οποία αποδιδόταν στον εστεμμένο, ένα κουτάλι.

Την περίοδο της διακυβέρνησης των Τυδώρ, απέκτησαν το χαρακτήρα δώρου βάπτισης. Το σετ περιελάμβανε δεκατρία κουτάλια, με το τελευταίο να έχει σκαλισμένη τη μορφή του Χριστού πάνω του. Βάση αυτής της παράδοσης, φαινόταν και η ταξική διαφορά. Τα κουτάλια των πλουσίων, ήταν φτιαγμένα από ασήμι ή χρυσό, ενώ των φτωχότερων από χαλκό.

Το κουτάλι πήρε τη σύγχρονη μορφή του τον 18ο αιώνα.

Πιρούνι

Τα πιρούνια αποτελούν την πιο πρόσφατη «εφεύρεση» στο τραπέζι. Τα πρώτα πιρούνια εμφανίστηκαν στην αρχαία Αίγυπτο, ενώ στην δύση έκαναν την εμφάνιση τους τον 11ο αιώνα σ’ ένα γάμο στη Βενετία.

Σύμφωνα με την ιστορία, τα πιρούνια (από χρυσό) αποτελούσαν κομμάτι της προίκας της βυζαντινής πριγκίπισσας Θεοδώρας Άννας Δούκαινας.

Το ενδιαφέρον είναι πως τα πιρούνια έχουν προκαλέσει πολλά σκάνδαλα όπως με τους θρησκόληπτους Ιταλούς της Βενετίας, που τα θεωρούσαν προσβολή στο πρόσωπο του Θεού. Σύμφωνα με εκείνους λοιπόν ήταν περιττά αφού «η σοφία του Μεγαλοδύναμου είχε προικίσει τους ανθρώπους με τα δάχτυλα, οπότε ποιος ο λόγος για την ύπαρξη των πιρουνιών». Και όταν η Θεοδώρα πέθανε πρόωρα, αποδόθηκε ως η τιμωρία της για την ασέβεια της να χρησιμοποιεί πιρούνια.

Τα πιρούνια άρχισαν να γίνονται αποδεκτά και δημοφιλή τον 16ο αιώνα χάρη στη δράση της Αικατερίνης των Μεδίκων που έφερε στη μόδα όχι μόνο τα πιρούνια άλλα και πράγματα όπως το ελαιόλαδο, τα μακαρόνια και το ιταλικό κρασί.

Πολύ αργότερα, την περίοδο της εκβιομηχάνισης, τα πιρούνια καθιερώθηκαν και στις κατώτερες και μεσαίες κοινωνικές τάξεις. Πλέον αποτελούν είδος πρώτης ανάγκης στο δυτικό πολιτισμό.

flowmagazine.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ