2014-02-08 14:47:23
Φωτογραφία για Αγρίνιο: Τα αδέσποτα πεινάνε… και τρώνε κοπάδια!
Η αρχική καταγγελία που έφτασε στο agrinioreport δεν είχε να κάνει με επίθεση σκύλου σε πρόβατο, αλλά σε άνθρωπο και μάλιστα σε πυκνοδομημένη περιοχή. Το περιστατικό συνέβη προχθές λίγο μετά τις 7.00 το πρωί στον Άγιο Κωνσταντίνο, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των ταξιτζήδων (στην πιάτσα, μπροστά στην εκκλησία). Ευτυχώς, η αντίδραση κατοίκου της περιοχής που εκείνη την ώρα έβγαινε απ’ το σπίτι του για να πάει στη δουλεία του, απέτρεψε τα χειρότερα.

Τέτοιες επιθέσεις έχουν και στο παρελθόν καταγραφεί. Τα αδέσποτα της πόλης, πάντως, είναι εξοικειωμένα με το περιβάλλον και τους ανθρώπους, φοβισμένα και μάλλον ακίνδυνα.

Το πρόβλημα υπάρχει στην ενδοχώρα. Εκεί όπου κατά δεκάδες κυκλοφορούν τα εγκαταλειμμένα, πεινασμένα και εξαγριωμένα συχνά σκυλιά, πολλά απ’ τα οποία φέρουν ακόμη το λουρί που τους είχε τοποθετήσει ο ιδιοκτήτη, …πριν τα βαρεθεί και τα αφήσει σε κάποια ερημική περιοχή με την ελπίδα να επιζήσουν.


Το πώς, είναι μια άλλη ιστορία… Πολύ πικρή για τους κτηνοτρόφους που βλέπουν συχνά τα πρόβατά τους να γίνονται το γεύμα στις ομάδες των σκυλιών, το ένστικτο των οποίων τα οδηγεί στην πηγή της τροφής, στη στάνη δηλαδή και στο βοσκότοπο.

Σύμφωνα με περιγραφές κτηνοτρόφων, πρόκειται για σκυλιά κάθε ράτσας που επιτίθενται οργανωμένα. Αρχηγός είναι κατά κανόνα ο σωματώδης Καυκάσιος ποιμενικός ή κάποιο λυκόσκυλο. Η αγέλη ξεμοναχιάζει το πρόβατο (για να αποφύγει τον άγριο καυγά με τα τσοπανόσκυλα του κτηνοτρόφου, πράγμα που δεν το καταφέρνει πάντα) και, όπως καθαρά φαίνεται στις φωτογραφίες, …το πρώτο «πιάτο» ανήκει στον αρχηγό. Τα υπόλοιπα μέλη της «παρέας» περιμένουν υπομονετικά λίγο πιο πίσω και όταν ο αρχηγός χορτάσει την πείνα του, θα κατασπαράξουν ότι περισσέψει!

Τέτοιες επιθέσεις, που σύμφωνα με το τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ αποτελούν «διαχρονικό φαινόμενο», καταγράφονται σε περιοχές όπως η Σταμνά, τα Καλύβια, το Παναιτώλιο, τα Όχθια, η Στράτου, η Λεπενού, αλλά και σε περιοχές του Ξηρομέρου.

Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει μόνο αν τα κατασπαραχθέντα πρόβατα είναι από τέσσερα και πάνω, πράγμα που σπάνια συμβαίνει. Οι απώλειες περιορίζονται κάθε φορά σε ένα, το πολύ δύο πρόβατα, σωρευτικά όμως η ζημιά είναι μεγάλη. Και δεν αποζημιώνεται Κτηνοτρόφοι που μίλησαν στο agrinioreport ζητούν να αλλάξει ο κανονισμός. «Μαζεύουμε τα κουφάρια, βλέπουμε την ίδια την επίθεση, μπορούμε να αποδείξουμε ότι αιτία είναι τα σκυλιά, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε δήλωση… Είναι σωστό αυτό; Εγώ έχω χάσει μέχρι σήμερα πάνω από δέκα αρνιά. Ποιός θα τα πληρώσει αυτά; Να πάω στο Δήμο; Και τι θα μου κάνει; Να πάρω την καραμπίνα και να τα σκοτώσω; Θα βρεθώ κατηγορούμενος… », επισημαίνει με αγανάκτηση κτηνοτρόφος της περιοχής του Αχελώου.

Ο Δήμος, πάντως, αν και από μηνών έχει υπογράψει σύμβαση με βάση την οποία ο ανάδοχος κτηνίατρος αναλαμβάνει την απαραίτητη φροντίδα των αδέσποτων, αν και από ετών έχει πάρει πρωτοβουλίες για την παραχώρηση έκτασης από το Δασαρχείο Αγρινίου για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων (στην Αγία Μαρίνα, στην Καμαρούλα), αν και έχει συγκροτήσει επιτροπή παρακολούθησης του σχετικού προγράμματος διαχείρισης, …στην πράξη και κρίνοντας απ’ τα αδέσποτα που εξακολουθούμε να συναντάμε στην πόλη και περιμετρικά, ελάχιστα έχει κάνει.
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ