2014-02-08 18:15:14
Φωτογραφία για Το απρόσμενο όφελος του τουρτουρίσματος!
Τι θα λέγατε, αν μαθαίνατε ότι τα ρίγη που νιώθουμε όταν κρυώνουμε, μας αδυνατίζουν εξίσου αποτελεσματικά με τη γυμναστική;

Αυτό είναι το συμπέρασμα της νέας μελέτης που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Commonwealth της Βιρτζίνια,

σύμφωνα με το οποίο όταν κάποιος τρέμει από το κρύο παράγονται ορισμένες ορμόνες που διεγείρουν την δημιουργία καφέ λίπους στο σώμα, που έχει ως κύρια λειτουργία την παραγωγή θερμότητας, που διατηρεί σε βιώσιμα επίπεδα τη σωματική θερμοκρασία.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, για το σκοπό αυτό καίει τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τις τροφές ή το αποθηκευμένο λευκό σωματικό λίπος και έτσι δεν παχαίνουμε.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες συνεργάστηκαν με μία ομάδα υγιών εθελοντών, μετρώντας τις καύσεις και τις διάφορες ουσίες στο αίμα τους όταν ήταν ξαπλωμένοι, όταν έκαναν στατική ποδηλασία και όταν εκτέθηκαν σε θερμοκρασία 15 βαθμών Κελσίου, ώστε να τρέμουν από το κρύο.


Το κρύο φάνηκε να διεγείρει την παραγωγή δύο ορμονών, της ιρισίνης (irisin) και της FGF21, με αποτέλεσμα να επιταχυνθεί ο ρυθμός καύσης θερμίδων από το καφέ λίπος, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πωλ Λη, από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, στην Αυστραλία.

Μάλιστα, μέσα σε 10-15 λεπτά τουρτουρίσματος, όπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell Metabolism», τα ρίγη προκάλεσαν εξίσου μεγάλη αύξηση της ιρισίνης με μία ώρα ήπιας γυμναστικής.

Παράλληλα, ο συνδυασμός των δύο ορμονών μετέτρεψε μέσα σε έξι ημέρες τα κύτταρα του λευκού σωματικού λίπους σε κύτταρα του καφέ λίπους.
Πηγή
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ