2014-02-09 09:45:33
Φωτογραφία για Τα γυρίζει ο Στουρνάρας
Αυστηρή κριτική στο υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας άσκησε ο υπουργός Οικονομικών, που άφησε σαφείς αιχμές για τον τρόπο που βλέπει τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας.

«Η τρόικα έπεσε τραγικά έξω στις προβλέψεις και αυτό μας έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλο πρόβλημα» παραδέχθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας και αποκάλυψε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η τρόικα ζητούσε τη λήψη μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ.

«Τον Σεπτέμβριο η τρόικα μας άφησε ένα χαρτί στο τραπέζι και μας είπε: πάρτε το ή αφήστε το. Το χαρτί αυτό έλεγε ότι θα έχετε πρωτογενές έλλειμμα έστω και μικρό το 2013 και θα έχετε ένα πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κενό της τάξης των 3 δισ. ευρώ το 2014. Εάν εγώ εισηγούμουν στην κυβέρνηση να το δεχθούμε αυτό το χαρτί θα ήταν μια καταστροφή» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα «κάρφωσε» το κλιμάκιο των δανειστών για τη στάση του απέναντι στα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας. «Η τρόικα έχει κολλήσει. Είχε κολλήσει. Ελπίζω τώρα με τα νέα στοιχεία το μυαλό τους να έχει προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα» σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.


Ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι η Ελλάδα έχει κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να εξαλείψει τα ελλείμματα της γενικής κυβέρνησης και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που οδήγησαν στην κρίση. «Τα νούμερα δείχνουν σημαντική βελτίωση ίσως καλύτερη κι από αυτή που περίμενα κι εγώ. Από τη στιγμή που βελτιώνονται τα νούμερα μέχρι τη στιγμή που ο κόσμος θα δει κάποια χρήματα στην τσέπη μεσολαβεί όμως ένα χρονικό διάστημα και αυτό το διάστημα θα το ζήσουμε τώρα», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, που τόνιζε ότι ο κίνδυνος είναι να λεηλατηθεί η χώρα από τις δυνάμεις του λαϊκισμού.

Ωστόσο, ο Γιάννης Στουρνάρας αναγνώρισε ότι η άλλη όψη της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι η μείωση του βιοτικού επιπέδου και σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει καταγράψει μείωση κατά 35% του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

Έκπληξη το πρωτογενές πλεόνασμα

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών θέτει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για το πρωτογενές πλεόνασμα και δηλώσει ότι θα είναι μια πολύ μεγάλη έκπληξη. «Έχουμε αρκετά χρήματα. Το πρωτογενές πλεόνασμά μας είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν», δηλώνει ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Στη συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα ο υπουργός Οικονομικών αποφεύγει να αποκαλύψει το ακριβές νούμερο του πρωτογενούς πλεονάσματος αν και υποστηρίζει ότι και ο ίδιος δεν μπορούσε να το πιστέψει, όταν το άκουσε για πρώτη φορά.

Ο Γιάννης Στουρνάρας τονίζει ακόμη ότι οι χώρες του ευρώ θα μπορούσαν, με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, να δώσουν ένα μήνυμα, το οποίο θα χαλάρωνε την κατάσταση πριν από τις δημοτικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές στην Ελλάδα τον Μάιο. Διαφορετικά, προειδοποιεί, θα μπορούσαν ακραίες δυνάμεις να πάρουν στην Ελλάδα το «πάνω χέρι».

«Για μας είναι ουσιώδες να μην περιμένουμε άλλο για την απόφαση για την διάρκεια της πίστωσης του δανείου», τονίζει ο κ. Στουρνάρας και επαναλαμβάνει: «Έχουμε πίσω μας το 85% της διαδρομής. Θα ήταν δυσάρεστο, εάν θα χάναμε στο τελευταίο 15% του δρόμου την εμπιστοσύνη των πολιτών».
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ