2012-04-18 11:48:56
Φωτογραφία για Ακούσατε... Ακούσατε...
Ξέρετε πότε αρχίζουν τα πλέι-οφ της Α1; Υποθέτω ό,τι οι περισσότεροι που διαβάζατε αυτές τις γραμμές γνωρίζετε την απάντηση. Φοβάμαι όμως πως όχι όλοι σας, ενώ είμαι βέβαιος πως η πλειοψηφία των φιλάθλων θα απαντήσει στο περίπου...

Ευρισκόμενος (για τις ολιγοήμερες διακοπές του Πάσχα) στην περήφανη περιφέρεια της Ελλάδας, μπαίνοντας σε καφέ, ταβέρνες και σε μαγαζάκια μετά λύπης μου διαπίστωσα πως οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, δεν έχουν ιδέα πότε θα αρχίσουν τα πλέι-οφ του πιο απαξιωμένου πρωταθλήματος στην Ιστορία της Α1.

Είναι κατανοητό ό,τι με τη χώρα να έχει μπει από την κορυφή ως τα νύχια στη δίνη μιας οικονομικής κρίσης, αλλά και σε μια προεκλογική περίοδο που το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι μεγαλύτερο από ποτέ, το μπάσκετ και τα πλέι-οφ μάλλον με πολυτέλεια από μια χαμένη εποχή... ανεμελιάς και (επίπλαστης) ευημερίας μπορεί να μοιάζουν. Όμως το πολύ και το καθόλου είναι πρόβλημα και στην προκειμένη μιλάμε για καθόλου. Μα εντελώς καθόλου. Πιο καθόλου δύσκολα υπάρχει...


Αν το πρόβλημα προσδιορίζεται ως οικονομικό εκτιμώ ότι πρόκειται για μια εύκολη δικαιολογία. Είναι κάτι σαν το χαλάκι κάτω από το οποίο βάζουμε ότι δεν θέλουμε να φαίνεται και δεν προλαβαίνουμε να ασχοληθούμε. Αν μάλιστα αυτό πιστεύουν οι κρατούντες, απλά εκείνοι κρύβονται πίσω από τα δαχτυλάκι τους και (καλή την πίστη ας υποθέσουμε ότι) παρασυρόμενοι από τη γενική αδιαφορία δεν έχουν κίνητρα να δράσουν ή να αντιδράσουν.

Κοινό που ενδιαφέρεται υπάρχει και μάλιστα σπεύδει στα γήπεδα όπου προκύπτει όραμα, όπου υπάρχει στόχος, όπου «μυρίζει» κίνητρο. Στη Νίκαια 1.500 άτομα στριμώχτηκαν σε ένα γηπεδάκι 1.200 θέσεων για το ντέρμπι Ιωνικός-Εθνικός. Στη Ρόδο, το Ρέθυμνο, την Καβάλα η προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα ήταν άκρως ικανοποιητική ως εντυπωσιακή... Στην Α2 ο κόσμος είναι εκεί και γεμίζει τα γήπεδα, παρακολουθώντας συχνά σπουδαίες ματσάρες. Στις μικρότερες κατηγορίες το ίδιο...

Δυστυχώς όμως στην Α1 δεν υπάρχουν άνθρωποι με όραμα και ειδικά εφέτος δεν υπήρχε κίνητρο. Από την αρχή μέχρι τις παρυφές της βαθμολογίας, γιατί τουλάχιστον στην κορυφή, στη μάχη μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, το ενδιαφέρον παραμένει τεράστιο. Από εκεί και κάτω; Χάος!

Η αποβολή του Πανελλήνιου και (με τον τρόπο που έγινε) η θλιβερή διάλυση του Αμαρουσίου, μετέτρεψε νωρίς-νωρίς το πρωτάθλημα σε «κλειστή» λίγκα. Ουδείς κινδύνευε με υποβιβασμό.

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε κώμα, με αποτέλεσμα οι ομάδες του περσινού μικρού τελικού να παλεύουν για να αποφύγουν την ντροπή του αποκλεισμού από τα πλέι-οφ, από τα οποία θα μας χαιρετίσουν με συνοπτικές διαδικασίες αφού με τη μετωπική σύγκρουση με τους «αιώνιους» στην πρώτη φάση των νοκ-άουτ αγώνων δεν έχουν ελπίδες. Ο Άρης επί παραδείγματι, αποδέσμευσε (ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ) τον Τσαλδάρη, συνεχίζοντας την αποψίλωση στο ρόστερ κάτι που άρχισε ο έτερος δημότης Θεσσαλονίκης, ΠΑΟΚ και ακολούθησε ο «Αυτοκράτορας».

Η τρίτη θέση δεν ανοίγει την πόρτα της Ευρωλίγκας. Ενδεχομένως δεν θα προσφέρει καν θέση στα προκριματικά. Επομένως ποιος καίγεται για την καλύτερη θέση πίσω από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό;

Οι περισσότερες ομάδες μετρούν τα ρέστα τους, και αντιμετωπίζουν τα πλέι-οφ με μια ακόμη μηνιαία οικονομική υποχρέωση έναντι των παικτών, όπως και κάποιες άλλες την έξοδο στην Ευρώπη, που είναι τιμή για κάθε ομάδα όμως η τιμή, τιμή δεν έχει (με την ανάποδη ερμηνεία πλέον)... Που λεφτά για τέτοιες πολυτέλειες; Γιατί να κοστίσει τόσο μια «ματαιοδοξία»; Τι κέρδισε η Μπιλμπάο που κτύπησε την πόρτα του φάιναλ-φορ; Ουδείς ασχολείται!

Όλα αυτά αποτυπώνονται και στο εξής μοναδικό ρεκόρ για την Ιστορία της Α1! Ίσως και μοναδικό σε πανευρωπαϊκό και γιατί όχι και παγκόσμιο επίπεδο. Ύστερα από μια ολόκληρη σεζόν μόνο ένας προπονητής καρατομήθηκε (ο Ίκαρος αντικατέστησε τον Λυκογιάννη με τον Σκουρτόπουλο). Όχι γιατί αλλάξαμε νοοτροπία και αποφασίσαμε να στηρίξουμε τους προπονητές, αλλά γιατί οι προσδοκίες ήταν περιορισμένες και οι αποζημιώσεις απαγορευμένη λέξη.

Κοντολογίς από εκεί που ξέραμε το ζευγάρι του τελικού, ξέραμε ποιοι πέφτουν, δεν θέλαμε να μάθουμε ποιοι θα μπουν τετράδα, δεν θέλουν οι ομάδες να μάθουν ποιοι θα βγουν Ευρώπη... Έτσι, παρότι προμηνύονται συναρπαστικές αναμετρήσεις (και στο ΑΓΟΡ-Πανιώνιος και στο Κολοσσός-Καβάλα), μπαίνουμε στα πλέι-οφ χωρίς να το έχει πάρει ουδείς χαμπάρι. Αλήθεια όμως πότε ακριβώς αρχίζουν τα πλέι-οφ; Κλείνω το κείμενο για να μπω στο site του ΕΣΑΚΕ (esake.gr) να μάθω την ημερομηνία.

ΥΓ: Δύο πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα πλέι-οφ.

1)    Κάθε φάση θα έχει διαφορετικό τρόπο διεξαγωγής. Η πρώτη φάση είναι best of 3 (στις δύο νίκες δηλαδή, είτε με 2-0, είτε με 2-1) και με εναλλαγή των εδρών μεταξύ των δύο ομάδων: 1-1-1. Η δεύτερη φάση είναι best of 5 (στις τρεις νίκες) αλλά με εναλλαγή των εδρών ανά δύο αγώνες, όπως στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας. Δηλαδή 2-2-1 (για οικονομικούς λόγους, ώστε να μην υπάρξουν πολλές μετακινήσεις για τις ομάδες). Ο τελικός θα είναι best of 5 αλλά με σύστημα 1-1-1-1-1!

2)    Οι τελικοί, ειδικά τώρα που ορίστηκαν εκλογές στις 6 Μαίου, δεν θα τελειώσουν πριν από το φάιναλ-φορ, ούτε θα διακοπούν για το φάιναλ-φορ. Εκτός συγκλονιστικότατου απροόπτου θα αρχίσουν αμέσως μετά τους αγώνες στην Κωνσταντινούπολη.
onsports.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Απών ο Βαρδινογιάννης
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Απών ο Βαρδινογιάννης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ