2014-02-11 12:32:48
Φωτογραφία για Σταϊκούρας: Στα 3,9 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με την μεθοδολογία της Eurostat
Στα 811 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2014 - Σε εξέλιξη η παρουσίαση των στοιχείων του προϋπολογισμού - Κριτική στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής

Σταϊκούρας: Στα 3,9 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με την μεθοδολογία της Eurostat

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας ( Πηγή: Eurokinissi)

Στα 811 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο του 2014, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Η παρουσίαση είναι σε εξέλιξη.

Εν τω μεταξύ την εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης επανέλαβε, μιλώντας εχθές Δευτέρα στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι η πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος τον Απρίλιο, θα ανοίξει το δρόμο και για τη μείωση του χρέους «με οποιονδήποτε τρόπο». 


Διαβάστε την ομιλία Σταϊκούρα στην επιτροπή της Βουλής

«Η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα. Πλεόνασμα το οποίο, σε διαρθρωτικούς όρους, είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Πλεόνασμα σημαντικό, υψηλό, βιώσιμο.Τόσο σε όρους Προγράμματος όσο και σε όρους Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

«Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, που αξιολογεί η τρόικα, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερο από τα 812 εκατ. ευρώ ή το 0,4% του ΑΕΠ.Η χώρα, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους του Προγράμματος.

»Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, που θα παρουσιάσει η Eurostat, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται υψηλότερο, στα 3,9 δισ. ευρώ ή στο 2,1% του ΑΕΠ.

»Δηλαδή, με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ΕΣΛ-95), ενσωματώνονται οι υπόλοιπες παράμετροι που εξαιρούνται με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και, συνεπώς, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώνεται σε υψηλότερο επίπεδο. Με τις επιπτώσεις της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκύπτει πρωτογενές έλλειμμα 8,3% του ΑΕΠ».

Ο κ. Σταϊκούρας άσκησε κριτική στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής λέγοντας ότι διαψεύστηκε σε μία σειρά από περιπτώσεις όπως όταν υποστήριζε την «αδυναμία επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων παρά μόνο από το 2014» ή όταν υποστήριζε ότι «η Τρόικα αναμένει διορθωτικά μέτρα για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2013».

Ο κ. Σταϊκούρας θα παρουσιάσ ει την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι τα αποτελέσματα εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Τι λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού για το χρέος

Ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Π. Λιαργκόβας, όπως και ο έτερος εκπρόσωπος του Γραφείου, Πάνος Καζάκος, εκτίμησαν πως, παρότι θεωρητικά είναι εφικτό να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος χωρίς νέο «κούρεμα», αυτό στην πράξη είναι εξαιρετικά δυσχερές, καθώς προϋποθέτει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε συνδυασμό με υψηλά πλεονάσματα και σε βάθος χρόνου - αλλά και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τις αγορές, «με λογικούς όρους».

Τα παραπάνω, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι κ.κ. Λιαργκόβας και Καζάκος, οδηγούν στο συμπέρασμα, πως το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί νέα παρέμβαση. Η Ελλάδα από πλευράς της, θα πρέπει να αναζητήσει την εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, δημιουργώντας φιλοεπενδυτικό κλίμα και εμπεδώνοντας κλίμα πολιτικής σταθερότητας.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κλίματος φιλικού προς τις επενδύσεις, τα δύο στελέχη του κοινοβουλευτικού Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, επεσήμαναν την αδήριτη ανάγκη να υπάρξει σταθερό φορολογικό πλαίσιο: «Η διεθνής εμπειρία δεν λέει πως η ελκυστικότητα μιας χώρας εξαρτάται απ' το ύψος των φορολογικών της συντελεστών, αλλά πως συνδέεται με τη σταθερότητα του φορολογικού της συστήματος, ώστε να μπορεί ο κάθε επενδυτής να σχεδιάζει μακροπρόθεσμα. Η σοβαρή επένδυση δεν είναι να ανοίγουμε σουβλατζίδικο και να το κλείνουμε όποτε θέλουμε».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Λιαργκόβας επεσήμανε πως οι διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες προώθησε η κυβέρνηση, υπήρξαν «ελλιπείς και αποσπασματικές», καθώς επικεντρώθηκαν στα εργασιακά ζητήματα, χωρίς εκ παραλλήλου να μεταρρυθμίσουν την αγορά αγαθών. «Σε συνδυασμό με την ανατίμηση του ευρώ, το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί δραματικά το βιοτικό επίπεδο» παρατήρησε.

Από την άλλη, ο Π.Καζάκος τόνισε την ανάγκη να ληφθεί υπόψη το διεθνές και κυρίως το ευρωπαϊκό θεσμικό περιβάλλον, καθώς «είναι αδύνατον να στήσουμε μια διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης χωρίς να το λάβουμε υπόψη μας - και δεν θα το επηρεάσουμε σίγουρα, εάν δεν μιλάμε τη γλώσσα του».
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ