2014-02-12 01:49:05
Φωτογραφία για Πλησιάζει η διπλωματική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν;
Η Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι το Ιράν έχει αρχίσει να προχωρά σε βήματα συμφωνίας με τη διεθνή κοινότητα σχετικά με την δυνατότητα του να κατασκευάζει πυρηνικά όπλα.

Το γεγονός αυτό αποτελεί, πιθανώς, ένα σημαντικό επίτευγμα που θα επηρεάσει την πορεία των σκληρών διαπραγματεύσεων αναφορικά με τις πυρηνικές «δραστηριότητες» της Τεχεράνης.

Η εξέλιξη αυτή – αν και χωρίς ευρεία κλίμακα εφαρμογής επί του παρόντος – φαίνεται να αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου αναφορικά με τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας για να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη διαρκέσει μία δεκαετία. Η Τεχεράνη αναφέρει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας αξιοποιείται για ειρηνικούς σκοπούς, ενώ παράλληλα η Δύση εκφράζει φόβους ότι το Ιράν επιθυμεί να αναπτύξει πυρηνικό οπλισμό.

Η υποφαινόμενη ιρανική συναίνεση ενδέχεται, επίσης, να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα για τις διαπραγματεύσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μεταξύ του Ιράν και έξι παγκόσμιων δυνάμεων, που θα ξεκινήσουν στις 18 Φεβρουαρίου στη Βιέννη. Οι διαπραγματεύσεις της Βιέννης στοχεύουν στο να επιτευχθεί μία «ευρύτερη διπλωματική συμφωνία» με την Τεχεράνη.


Η αλλαγή της ιρανικής στάσης οφείλεται σε ένα πολύ σημαντικό παράγοντα: η περυσινή εκλογή του Hassan Rouhani, ενός σχετικά μετριοπαθούς Προέδρου, διάνοιξε τον δρόμο για την απομάκρυνση του Ιράν από τη διεθνή απομόνωση.

Η Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας (σ.σ. pentapostagma.gr–International Atomic Energy Agency) ανακοίνωσε ότι το Ιράν συμφώνησε να λάβει επτά πρακτικά μέτρα εντός διαστήματος τριών μηνών, στο πλαίσιο συμφωνίας διαφάνειας μεταξύ της χώρας και της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας.

Η συμφωνία αυτή επετεύχθη κατά την διάρκεια συνομιλιών στη Τεχεράνη. Για πρώτη φορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων, ένα από τα ανωτέρω επτά μέτρα είχε να κάνει με «τις πιθανές στρατιωτικές διαστάσεις του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν», που σχετίζεται άμεσα με την διερεύνηση του Ο.Η.Ε. επί του ζητήματος.

Το μέτρο ανέφερε ότι το Ιράν θα πρέπει να παράσχει «λεπτομέρειες και επεξηγήσεις που θα πρέπει στη συνέχεια να αξιολογήσει ο Ο.Η.Ε αναφορικά με την ανάπτυξη Σύρματος Εκρηγνυόμενης Γέφυρας (Exploding Bridge Wiredetonators)». Παρόλο που οι συγκεκριμένοι πυροκροτητές μπορούν να αξιοποιηθούν και για μη-πυρηνικούς σκοπούς, μπορούν ωστόσο να χρησιμοποιηθούν και για την πυροδότηση ατομικής βόμβας.
pentapostagma.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ