2014-02-13 06:09:07
Φωτογραφία για Η ΕΚΤ εξετάζει ακόμη και αρνητικά επιτόκια
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων ακόμη και σε αρνητικά επίπεδα με στόχο τη σωστή και ισόρροπη χρηματοδότηση όλων των χωρών της ευρωζώνης.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, επιχείρησε επίσης να καθησυχάσει τους φόβους για το χαμηλό πληθωρισμό στην περιοχή και ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ ισχύει κανονικά, αν και προς το παρόν «είναι μάλλον απίθανο» να χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα τελεί υπό την αίρεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μετά την προσφυγή κάποιων Γερμανών και παρότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ έως τώρα, χρησίμευσε για να καθησυχάσει τους φόβους των επενδυτών για τη σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Reuters, ο Μπενουά Κερέ ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο να περάσει η ΕΚΤ σε αρνητικά επιτόκια, δηλαδή οι τράπεζες που τοποθετούν τις καταθέσεις στην ΕΚΤ να χρειάζεται να πληρώσουν γι’αυτό, και απάντησε ότι «είναι κάτι που το εξετάζουμε πολύ σοβαρά. Αλλά δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς και πολλά από αυτό».


Ερωτηθείς για το φόβο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ευρωζώνη και το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού, δεδομένου ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πληθωρισμό 0,7%, πολύ χαμηλότερο από το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2%, απάντησε ότι «δεν υπάρχει αποπληθωρισμός στην ευρωζώνη. Βλέπουμε χαμηλό πληθωρισμό, που σταδιακά επιταχύνεται και πάλι από τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα προς το 2%».

Στην ίδια γραμμή είχε κινηθεί στις τελευταίες δηλώσεις του και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ