2014-02-13 12:17:07
Φωτογραφία για Ρέθυμνο: Χωρίς φάρμακα υψηλού κόστους οι ασθενείς λόγω «λουκέτου» στον ΕΟΠΥΥ
Χωρίς φάρμακα κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες ασθενείς με σοβαρές ασθένειες, αφού με το νέο νόμο για τη μεταρρύθμιση της... πρωτοβάθμιας περίθαλψης τα φάρμακα υψηλού κόστους δεν διακινούνται μέσω των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ, σε περιοχές όπου ο φορέας δεν είχε οργανωμένα ιατρεία.Αυτό συμβαίνει και στο Ρέθυμνο και έτσι οι ασφαλισμένοι με σοβαρές ασθένειες, όπως οι καρκινοπαθείς ή οι ρευματοπαθείς, έχουν μείνει στον «αέρα».

Μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση, η Στέλλα Μιχάλα, μέλος του συλλόγου ρευματοπαθών Ρεθύμνου, δεν έκρυψε την αγανάκτησή της για την εξέλιξη αυτή, σημειώνοντας πως οι ασθενείς έχουν περιέλθει σε απόγνωση, αφού «η καθυστέρηση στη λήψη της θεραπείας μας μπορεί να δημιουργεί σοβαρές συνέπειες σε κάποιον ασθενή».

Σε επικοινωνία με τον διευθυντή του ΕΟΠΥΥ, Μανώλη Τσουπάκη, ο ίδιος υποστήριξε ότι οι ασθενείς που μέχρι σήμερα προμηθεύονταν τα φάρμακα τους μέσω του ΕΟΠΥΥ, καταθέτοντας τις συνταγές και περιμένοντας αυτά να έρθουν από το κεντρικό φαρμακείο του φορέα, θα μπορούν – όταν κλείσει ο ΕΟΠΥΥ στο Ρέθυμνο – να κάνουν την ίδια διαδικασία μέσω του ΟΠΑΔ, καθώς, όπως υποστήριξε, έχει γίνει η σχετική συνεννόηση.


«ΒΟΛΕΣ» ΞΑΝΘΟΥ

Την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού έχουν προκαλέσει τα προβλήματα στην προμήθεια των φαρμάκων υψηλού κόστους. Ο κ. Ξανθός είχε συναντήσεις με τις τοπικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και σημείωσε: «Αμέσως μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για την ΠΦΥ άρχισαν να εμφανίζονται οι «παρενέργειες» της «μεταρρύθμισης». Η χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και σπάνια νοσήματα, τα οποία μέχρι σήμερα διακινούνταν μέσω των Υγειονομικών Μονάδων του ΕΟΠΥΥ (σε περιοχές που δεν υπάρχουν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ), βρίσκεται ουσιαστικά «στον αέρα» τουλάχιστον για 1 μήνα λόγω της διαθεσιμότητας του προσωπικού και της διακοπής λειτουργίας των δομών του ΕΟΠΥΥ. Αυτό συνεπάγεται τεράστια αναστάτωση για τους ασθενείς και τους οικείους τους, σημαντική ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση για τη μετακίνηση τους σε γειτονικές περιοχές που λειτουργούν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και μεγάλη ανασφάλεια για το αν θα καταφέρουν να προμηθευτούν έγκαιρα τα αναγκαία για την υγεία τους φάρμακα.

Η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ προς τους Διευθυντές των Μονάδων και των Περιφερειακών Διευθύνσεων (ΠΕ.ΔΙ.) που προβλέπει απλώς την παράδοση των εκκρεμών αιτημάτων των ασφαλισμένων για την προμήθεια ΦΥΚ σε εξουσιοδοτημένο υπάλληλο των ΠΕ.ΔΙ, δεν λύνει κανένα πρόβλημα αλλά αντίθετα μεταθέτει την ευθύνη σε εργαζόμενους που δεν έχουν καμιά σχέση ή γνώση του αντικειμένου και άρα δεν μπορούν να αναλάβουν το καθήκον της εκτέλεσης των παραγγελιών και της χορήγησης τέτοιων πολύ ειδικών φαρμάκων στους ασθενείς.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Ξανθός επισκέφθηκε τόσο την Περιφερειακή Διεύθυνση όσο και την Υγειονομική Μονάδα του ΕΟΠΥΥ στο Ρέθυμνο και συζήτησε με τους Προϊσταμένους των Υπηρεσιών τον τρόπο επίλυσης αυτού του σοβαρού προβλήματος που αφορά δεκάδες συμπολίτες μας και χιλιάδες ασφαλισμένους σε όλη τη χώρα. Ήταν κοινή η διαπίστωση ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να καλυφθεί αυτή η ανάγκη από την ΠΕ.ΔΙ., προκρίνοντας την εμπλοκή των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ σε Χανιά και Ηράκλειο και την ανάληψη από αυτά της ευθύνης για τη δωρεάν αποστολή των ΦΥΚ για το μεταβατικό διάστημα του 1 μηνός μέχρι τη -σύμφωνα με τον ν/σ- επαναλειτουργία των δομών.

Ο κ. Α. Ξανθός δεσμεύτηκε ότι θα αναδείξει το θέμα στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου και θα απαιτήσει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί από τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Είναι προφανές ότι αντί για αναβάθμιση και βελτίωση, ο νέος νόμος για το ΠΕΔΥ οδηγεί σε πλήρη αποδιοργάνωση ακόμα και αυτής της ελλειμματικής δημόσιας ΠΦΥ που υπήρχε στον τόπο μας. Η ιδιωτικοποίηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και η συνεχής μετακύλιση στους ασφαλισμένους του κόστους για ιατρική παρακολούθηση, εξετάσεις και φάρμακα, εντείνει τον αποκλεισμό των οικονομικά αδύναμων από τη φροντίδα υγείας και διευρύνει τη «ζώνη της υγειονομικής φτώχειας».

Τώρα και οι πλέον δύσπιστοι στις προβλέψεις όλων των υγειονομικών ότι δεν πρόκειται για εξορθολογισμό και μεταρρύθμιση αλλά για προσχεδιασμένη πορεία κατεδάφισης του ΕΣΥ, συνειδητοποιούν στην πράξη ότι η πολιτική του Υπουργείου Υγείας είναι εξόχως «ανθυγιεινή» και χρειάζεται επειγόντως ανατροπή.

Αυτό που προέχει σήμερα είναι η άμεση ανακούφιση της κοινωνίας στον τομέα της Υγείας, η δραστική αντιμετώπιση των οξυμμένων προβλημάτων στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των πολιτών και η διασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης όλων των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές περίθαλψης».
goodnet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ