2014-02-14 09:15:18
Φωτογραφία για Μπορεί το εκκεντρικό ντύσιμο να ενισχύσει το κοινωνικό προφίλ σου;
Από το να φοράς κουστούμι σε ένα γάμο, μέχρι τη γραβάτα σε συνέντευξη για δουλειά, η Αμερικανική - και όχι μόνο - κοινωνία έχει καθορίσει άγραφους κανόνες για το "σωστό" ντύσιμο και για το τι θεωρείται ενδυματολογικά, πρέπον.

Παρόλα αυτά, πάντα θα υπάρχει εκείνος ο τύπος που θα φοράει κίτρινες κάλτσες και παράξενο παπιγιόν.

Σύμφωνα με νέα μελέτη του Journal of Consumer Research που εκδίδεται από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, αυτού του τύπου η συμπεριφορά ενδέχεται να αυξήσει την "κοινωνική" επιτυχία του ατόμου.

"Πιστεύουμε ότι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, οι μη συνηθισμένες συμπεριφορές, οι μη συμμορφωμένες στα κοινωνικά πρότυπα, μπορούν να έχουν καλό αποτέλεσμα για εκείνον που τις υιοθετεί.

Με λίγα λόγια, όταν παρέχεται φυσικά η δυνατότητα, ένα τέτοιο άτομο μπορεί να εμφανίζεται με καλύτερο status (κύρος δηλαδή) και να δείχνει ότι έχει μεγαλύτερη ικανότητα επιτυχίας σε πλαίσια ανταγωνισμού έναντι κάποιου άλλου", γράφουν οι Silvia Bellezza, Francesca Gino, και Anat Keinan του Πανεπιστημίου του Harvard.


Σε πέντε ακαδημαϊκές μελέτες, οι ερευνητές έχουν ασχοληθεί με τον ρόλο και την επιρροή της μη συμμόρφωσης σε κοινωνικά πρότυπα, σε διαφορετικούς πληθυσμούς.

Τα συλλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι προσδίδουν κύρος και αναγνωρίζουν ικανότητες λήψης αρμοδιοτήτων σε άτομα με συμπεριφορά "εκτός πλαισίου", σε αποδεκτά πάντα πλαίσια και περιβάλλοντα, με αναμενόμενους κανόνες τυπικής συμπεριφοράς.

Σε μία μελέτη, οι μαθητές κλήθηκαν να αξιολογήσουν το επαγγελματικό κύρος ενός καθηγητή που εργαζόταν σε τοπικό κολέγιο και ήταν φρεσκοξυρισμένος και φορούσε κουστούμι καθώς και ενός ακόμα καθηγητή που είχε γένια και φορούσε ένα απλό t-shirt.

Όπως περίμεναν οι ερευνητές, οι μαθητές αξιολόγησαν ως άτομο μεγαλύτερου κύρους και πιο ευρείας ανταγωνιστικότητας, τον αξύριστο και ατημέλητο καθηγητή.

Τόσο οι πιο εξειδικευμένες, όσο και οι casual και mainstream εταιρείες ένδυσης, θα πρέπει να εξετάσουν περισσότερο τον ρόλο του αντικομφορμισμού στη μόδα και να κεφαλαιοποιήσουν την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα που δεν συμμορφώνονται απαραίτητα με τα μέχρι σήμερα αποδεκτά πρότυπα.

Επίσης, οι "αντισυμβατικές" μάρκες που συνδέονται με υψηλές τιμές, πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι ο αντικομφορμιστής μπορεί να "αντέξει" τα συμβατικά σύμβολα κύρους.

"Μια βασική ερώτηση που πρέπει οι εταιρείες να θέσουν στους εαυτούς τους είναι το ζητούμενο να κατανοήσουν το πώς οι καταναλωτές προσπαθούν να δείξουν ότι είναι αντικομφορμιστές διαμέσου των προϊόντων και των διαφορετικών ετικετών. Με άλλα λόγια, "τι είναι αυτό που κάνει την αντισυμβατικότητα να φαντάζει πιο εξατομικευμένη;", καταλήγουν οι συγγραφείς.

(Πηγή: news247.gr/)
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ