2014-02-14 09:31:04
Φωτογραφία για Αντιμέτωπος με ανταρσίες, ευρωεκλογές και... ανασχηματισμό ο Σαμαράς...!!!
Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Δεν χρειάστηκε παρά η επισημοποίηση του χρίσματος στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη για το Δήμο Θεσσαλονίκης

και η πληροφορία ότι η αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Φώφη Γεννηματά εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την ευρωβουλή προκειμένου η κυβέρνηση να εισέλθει σε νέα φάση... ανασχηματολογίας. Οι συζητήσεις άναψαν αμέσως μετά την ανακοίνωση Καλαφάτη ότι θα διεκδικήσει τη Θεσσαλονίκη και έφτασαν μέχρι του σημείου να διακινούνται σενάρια περί των πιθανών αντικαταστατών του στο Υπουργείο. Αντίστοιχες πληροφορίες υπήρξαν και για την κ. Γεννηματά, καίτοι δεν έχει καν επισημοποιήσει το ενδιαφέρον της. 

Η χθεσινή εξέλιξη είναι ενδεικτική της έντασης που υπάρχει στα δύο κόμματα της συμπολίτευσης και δεν είναι τυχαίο που στελέχη του Μαξίμου επιχείρησαν από την πρώτη στιγμή να βάλουν τέλος στα σενάρια. Μία εκδοχή ήθελε το χαρτοφυλάκιο του κ
. Καλαφάτη, ο όποιος θα παραμείνει μέχρι να ψηφιστούν στη Βουλή τα νομοσχέδιο που επεξεργάστηκε ως υπουργός, να μην ανατίθεται σε άλλο στέλεχος αλλά να μοιράζεται μεταξύ των κκ Μανιάτη και Παπαγεωργίου. Το πιθανότερο, ωστόσο, σενάριο σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές κοντά στον Πρωθυπουργό είναι να υπάρξει σημειακή αντικατάσταση του υποψήφιου πλέον Δημάρχου με άλλο γαλάζιο στέλεχος. Κατά αυτές τις πηγές, το σενάριο του ανασχηματισμού θα κρατηθεί από τον Πρωθυπουργό για αργότερα, πιθανότατα μετά τις ευρωεκλογές, αφού άλλωστε ακόμη κι αν υποτεθεί ότι κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού θα είναι ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, αυτό δεν μπορεί να συμβεί πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος διαπραγματεύσεων με την τρόικα και πιστοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από την Eurostat. 

Άλλωστε, ο κ. Σαμαράς μοιάζει αυτή τη στιγμή να επικεντρώνεται αφενός στο μεγάλο στοίχημα της εξέλιξης του ελληνικού προγράμματος και αφετέρου στην ανάγκη διαχείρισης των ανοικτών μετώπων σε αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές, παρά στην δύσκολη προεργασία ενός ανασχηματισμού με αμφίβολη αποτελεσματικότητα. 

Και η αλήθεια είναι ότι παρά το σταδιακό κλείσιμο των κενών, τα προβλήματα στις αυτοδιοικητικές είναι σημαντικά. Στην Αθήνα, με επίσημες δηλώσεις ή διαρροές ο κ. Κακλαμάνης μοιάζει να προκαλεί το Μαξίμου, που προς ώρας συγκρατείται και δεν προχωρά σε κινήσεις πειθαρχικού χαρακτήρα εναντίον του. Στη ΝΔ γίνεται η ανάλυση ότι ο πρώην Δήμαρχος θα επιμείνει στην υποψηφιότητά του καθώς εκτιμά ότι μόνον αυτό μπορεί να του δημιουργήσει προϋποθέσεις επανεκλογής στη Βουλή. Θεωρούν, δε, ότι ο κ. Κακλαμάνης ακόμη κι αν διαγραφεί θα επιδιώξει να ενταχθεί σε κάποιο από τα νεοπαγή σχήματα της Δεξιάς. 

Στην Κεντρική Μακεδονία, ο Απ. Τζιτζικώστας παραμένει στην κούρσα, έχοντας πλέον και τη στήριξη των Πολύδωρα – Ζώη αλλά και της πλευράς Ψωμιάδη. Ακόμη και όσοι δεν ανησυχούν για τη δυνατότητα του “επίσημου” συνδυασμού Ιωαννίδη να περάσει στο δεύτερο γύρο, δεν κρύβουν ότι η εμφύλια διαμάχη δημιουργεί πολλά προβλήματα ως προς τις πιθανότητες τελικής νίκης του Γ. Ιωαννίδη ενώ δυσκολεύει και το έργο Καλαφάτη για το Δήμο. 

Κι όμως, Παχατουρίδης Στην Αττική, η πιθανότητα καθόδου του Ανδρέα Παχατουρίδη στην κούρσα μοιάζει πολύ ισχυρή. Παρά τον αντιμνημονιακό λόγο του Δημάρχου Περιστερίου και την εμμονή του στην... ανεξάρτητη, αυτοδιοικητική του υποψηφιότητα, η Συγγρού εκτιμά ότι μπορεί να κερδίσει την Αττική μεταφέροντας το πρόβλημα στην Κουμουνδούρου, που θα πρέπει να εξηγήσει πώς έχασε μία περιφέρεια στην οποια προηγήθηκε με σχεδόν 90.000 ψήφους στις βουλευτές εκλογές του 2012. Το σενάριο υποψηφιότητας του υφυπουργού Ανάπτυξης Θαν. Σκορδά, επίσης περιστεριώτη και με εμπειρία στα αυτοδιοικητικά ως Γραμματέας Περιφέρειας, διακινήθηκε χθες, χωρίς όμως να απασχολεί σοβαρά το Μαξίμου. 

Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, κάποιες επιμέρους εκκρεμότητες στα αυτοδιοικητικά δεν πρόκειται να κλείσουν πριν αρχίσει η συζήτηση για τους 42 που θα περιληφθούν στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο. Και τούτο διότι αρκετοί εκ των νυν δημάρχων, ειδικά των μεγάλων πόλεων, συζητούν, ή τουλάχιστον συζητούσαν προ σταυρού, το να μετακομίσουν στις Βρυξέλλες και πλέον αναμένεται η τελική συζήτηση για να οριστικοποιηθεί αν θα παραμείνουν στην πόλη τους ή θα μετακινηθούν στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ για το ευρωκοινοβούλιο. Οι συζητήσεις, πάντως, και γι αυτό έχουν ανάψει καθώς πέραν των νυν ευρωβουλευτών που θα είναι υποψήφιοι (Μαριέττα Γιαννάκου, Ρόδη Κράτσα, Γιώργος Κουμουτσάκος), υποψήφιος δηλώνει ότι θα είναι και ο κ. Μαν. Κεφαλογιάννης, το όνομα του οποίου συζητείτο στο παρελθόν και για τη θέση του επικεφαλής. Επίσης, εντείνονται τα σενάρια που θέλουν την κ. Ντόρα Μπακογιάννη ως υποψήφια, σε μία προσπάθεια να αποκτήσει ευρύτερη νομιμοποίηση και ισχύ ενόψει των όποιων μελλοντικών εξελίξεων, εφόσον φυσικά συγκεντρώσει κάποιες εκατοντάδες σταυρών στο πρόσωπό της. 

Από εκεί και πέρα, ο σχεδιασμός του Μαξίμου προβλέπει την παρουσία κάποιων ακόμη ισχυρών υποψηφίων με πανελλαδική εμβέλεια καθώς και αρκετών άλλων που όμως θα έχουν μεγάλη διείσδυση σε ειδικά και τοπικά κοινά, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και άθροιση δυνάμεων στην ευρωκάλπη.  

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/323646/antimetwpos-me-antarsies-eyrwekloges-kai-anasxhmatismo-o-samaras#ixzz2tHNNWqC4
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ