2014-02-14 11:08:32
Φωτογραφία για Σε δημόσια διαβούλευση η επένδυση στο Τοπλού!
Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται τις επόμενες ημέρες η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επένδυση ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ που εστάλη χθες στην Περιφέρεια Κρήτης. Η επένδυση που δεν είναι άλλη από την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής του Τοπλού αναμένεται να έρθει αμέσως μετά την κατάθεση των απόψεων των φορέων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης το οποίο με βάση και τη διαμορφωμένη άποψη της πλειοψηφίας το πιθανότερο είναι να γνωμοδοτήσει θετικά.

Με την έγκριση της στρατηγικής μελέτης του επενδυτικού σχεδίου πάντως τελειώνει μια μακρά περίοδος για τη συγκεκριμένη επένδυση που πέρασε από συμπληγάδες και σαράντα κύματα μέχρι να φτάσει πρόσφατα να εγκριθεί και να πάρει ΦΕΚ για τις επενδύσεις φαστ τρακ. Προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια οι αμφισβητήσεις για το ιδιοκτησιακό, το στάτους της εταιρείας, αλλά και τα περιβαλλοντικά που "κόπηκαν" από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Και η Minoan Group επανήλθε με νέο πιο ρεαλιστικό σχέδιο με το οποίο φιλοδοξεί μετά από 20 σχεδόν χρόνια να θέσει σε τροχιά υλοποίησης τη μεγάλη τουριστική επένδυση ύψους 267,7 εκατ. ευρώ στον Κάβο Σίδερο του Λασιθίου.

Η επένδυση μπήκε στο νέο νόμο περί επενδύσεων «φαστ τρακ» και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η κοινή υπουργική απόφαση της επιτροπής .

Η εταιρεία είχε υποχρέωση να καταθέσει την στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τα υπουργεία αφού πρώτα έρθει προς έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης.

Θυμίζουμε ότι η επένδυση αφορά την τουριστική ανάπτυξη περιοχής 25.000 στρεμμάτων στη θέση «Χερσόνησος Σίδερο» του Νομού Λασιθίου της Κρήτης κοντά στο φοινικόδασος του Βάι. Περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών , ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών καθώς και βοηθητικών υποδομών. Σε ένα από τα ξενοδοχεία θα κατασκευασθεί κέντρο ευεξίας (SPA). Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 267,7 εκατ. ευρώ.

Φορέας της επένδυσης είναι η βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.» , θυγατρική του Ομίλου Minoan Group Plc , ο οποίος είναι εισηγμένος στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Η επένδυση προβλέπεται να δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας και αναμένεται να συμβάλει στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και στην προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου.

Η επένδυση αφορά την τουριστική ανάπτυξη περιοχής 25.000 στρεμμάτων στη θέση «Χερσόνησος Σίδερο» του Νομού Λασιθίου της Κρήτης κοντά στο φοινικόδασος του Βάι. Περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών καθώς και βοηθητικών υποδομών. Σε ένα από τα ξενοδοχεία θα κατασκευασθεί κέντρο ευεξίας (SPA). Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 267,7 εκατ. ευρώ. Φορέας της επένδυσης είναι η βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.», θυγατρική του Ομίλου Minoan Group Plc, ο οποίος είναι εισηγμένος στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Η επένδυση προβλέπεται να δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας και αναμένεται να συμβάλει στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και στην προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου.

Θυμίζουμε ότι η ιστορία ξεκίνησε το 1991 όταν η Μονή Τοπλού μεταβιβάζει έκταση 26.000 στρεμμάτων στο ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1992 η Μονή Τοπλού προκηρύσσει διαγωνισμό. Το 1993 υπήρχαν τρεις υποψήφιοι, η κατασκευαστική εταιρία ΑΒΑΞ, η εταιρία Loyalward, και μία αυστριακή κατασκευαστική εταιρία ονόματι Universal. Την περίοδο εκείνη οι αμφισβητήσεις ήταν έντονες , αλλά μετά εμφανίστηκε ως συνέχεια η «Minoan Group» που χειρίστηκε την όλη υπόθεση.

Η ιστορία έφτασε ως το 2009 όπου το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει την υπουργική απόφαση του 2007, βάσει της οποίας εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου που θα αναπτυχθεί στην εν λόγω έκταση. Έτσι ,η εταιρεία το 2011 υπέβαλλε στο «Invest in Greece» νέα αναθεωρημένη πρόταση, όπου το μέγεθος του project είναι μικρότερο από το αρχικά προβλεπόμενο.
cretalive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ