2014-02-14 18:28:54
Φωτογραφία για ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ» ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ
Αντιδράσεις τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όσο και στα κόμματα έχουν προκαλέσει επισκέψεις κλιμακίων αστυνομικών σε σχολεία της Αττικής. Σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), η ΓΑΔΑ έχει καλέσει τα αστυνομικά τμήματα της Αττικής να συλλέξουν στοιχεία (π.χ. αριθμός μαθητών) και να μεθοδεύσουν προσωπικές επαφές - συναντήσεις με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων με σκοπό την καταγραφή προβλημάτων και αναγκών αρμοδιότητας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Η ΔΟΕ σχολιάζει πως «Είναι, πράγματι, αυξημένο το πρόβλημα της επιτήρησης και φύλαξης των σχολικών μονάδων σε ώρες, ιδιαίτερα, που δε λειτουργούν», καθώς σε πολλά σχολεία έχουν καταγραφεί ληστείες, παρατηρούνται επίσης καταστροφές από εξωσχολικούς, αλλά και το φαινόμενο της χρήσης νακρωτικών τις νυχτερινές ώρες. Όμως παράλληλα εγκαλεί την πολιτεία για την απόλυση των σχολικών φυλάκων, που είχε ως αποτέλεσμα «τα σχολεία να μένουν εντελώς αφύλαχτα».


Επίσης, η Ομοσπονδία καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να παρέμβει άμεσα και να καταστήσει σαφές στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι «δεν είναι στην αρμοδιότητά της η συλλογή όγκου στοιχείων που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων κι ότι είναι αδιανόητο το γεγονός της "πρόσκλησης" των διευθυντών σε πάσης φύσεως συναντήσεις».

Καταγγελίες για κλήση μαθητών σε Α/Τ

Καταγγελίες που περιλαμβάνονται σε δημοσιεύματα θέλουν ορισμένους μαθητές να κλήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Κερατσινίου ως συμμετέχοντες σε κατάληψη, κατόπιν υπόδειξης της διευθύντριας του σχολείου τους.

Συναισθήματα έκπληξης και οργής στο ΠΑΣΟΚ 

Το ζήτημα προκάλεσε την παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ, που αναφέρει ότι οι καταγγελίες για «κλήση ανήλικων μαθητών στα αστυνομικά τμήματα "δι’ υπόθεσίν τους"» προκαλούν «συναισθήματα έκπληξης, οργής και αγανάκτησης». Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι η συλλογή στοιχείων στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης και γενικότερα η εποπτεία των σχολείων αποτελεί και πρέπει να αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας. «Η απρόκλητη ανάμειξη οποιουδήποτε άλλου φορέα είναι καταδικαστέα και μας βρίσκει απολύτως αντίθετους», συμπληρώνεται.

Το Κίνημα ζητεί από τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Δένδια να παρέμβει άμεσα και να δώσει εντολή για ανάκληση των σχετικών οδηγιών προς τα αστυνομικά τμήματα. «Θέματα που έχουν σχέση με το απαράδεκτο φαινόμενο των καταλήψεων στα σχολεία μπορεί να πρέπει να επιλύονται από την εκπαιδευτική κοινότητα, με μέτρα παιδαγωγικής κυρίως φύσεως», συμπληρώνει και καταλήγει: «Δεν πρόκειται να ανεχθούμε την επιστροφή σε αλήστου μνήμης εποχές και σε πρακτικές που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση υπερέβη τα εσκαμμένα

«Μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι πραιτωριανοί του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και οι πολιτικοί τους πάτρωνες;», διερωτάται με τη σειρά του ο βουλευτής Επικρατεία του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Τσουκαλάς. Όπως αναφέρει, η «εμπλοκή» της αστυνομίας στην εκπαιδευτική διαδικασία «συνιστά κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων των μαθητών, της προσωπικής τους υπόστασης, ενώ δεν συνάδει με τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματός μας και το υποτιθέμενο κράτος δικαίου».

Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά, «Με τη μετατροπή των σχολείων σε τόπους χειραγώγησης, ελέγχου και τρομοκράτησης διευθυντών και εκπαιδευτικών, η μνημονιακή κυβέρνηση υπερέβη τα εσκαμμένα, διέσχισε την λεπτή κόκκινη γραμμή που διαφοροποιεί την δημοκρατία από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα: Άγγιξε απειλητικά τις ευαίσθητες νεανικές ψυχές των μαθητών, εκεί που τους πονά περισσότερο, στο μέλλον τους μέσα από την συμμετοχή τους στις εξετάσεις. Τους έδειξε ότι για αυτούς που αμφισβητούν και προβληματίζονται, αντιδρούν και αγωνίζονται, δεν υπάρχει μέλλον…». «Είναι η έρπουσα αυτή αντίληψη που οδήγησε την διευθύντρια του σχολείου να «δώσει» τους μαθητές της ως καταληψίες στην Ασφάλεια;», συνεχίζει ο κ. Τσουκαλάς. 

Τι απαντά η ΓΑΔΑ 

Με αφορμή τον θόρυβο που έχει προκληθεί η ΓΑΔΑ απαντά ότι οι κλήση μαθητών στο Α/Τ Κερατσινίου πραγματοποιείται σε εκτέλεση παραγγελίας του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, η οποία «αφορά προκαταρκτική εξέταση προς εξακρίβωση των αδικημάτων της παράνομης βίας, της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων, της διατάραξης οικιακής ειρήνης, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και των διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς, σε σχολεία που τελούσαν στο παρελθόν υπό κατάληψη».Όπως αναφέρει, «Η εισαγγελική παραγγελία περιλαμβάνει λήψη καταθέσεων και υποβολή των σχετικών δικογραφιών, με τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας, σε κάθε περίπτωση που συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις».

Τέλος, η ΓΑΔΑ σημειώνει ότι «καθίσταται απόλυτα σαφές ότι το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ενεργεί, ως έχει νομική υποχρέωση, στο πλαίσιο της σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας και μόνο». 

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ