2014-02-16 05:37:09
Φωτογραφία για Επεισόδια από εθνικιστές στους δρόμους της Φιλιππούπολης στη Βουλγαρία
Η έξαρση εθνικιστικών παθών στους κεντρικούς δρόμους της Φιλιππούπολης, όπου σημειώθηκαν ταραχές και... συλλήψεις κατά τις διαμαρτυρίες εναντίον της αποκατάστασης της ιδιοκτησίας της Γενικής Μουφτείας της Βουλγαρίας σε διατηρητέο τζαμί, κυριαρχούσε στις σελίδες του χθεσινού Τύπου.

Όπως επισημαίνεται στα δημοσιεύματα, τα οποία μεταφέρει το ΑΠΕ, οι κάτοικοι της πόλης Κάρλοβο, στις πρόποδες του Αίμου, διαμαρτύρονται δυναμικά εδώ και μήνες εναντίον της αγωγής διά της οποίας η Γενική Μουφτεία διεκδικεί την ιδιοκτησία του διατηρητέου μουσουλμανικού ναού, που έχει ανακηρυχτεί πολιτιστικό μνημείο εθνικής σημασίας. Όπως, εξάλλου, πράττει η Μουφτεία έναντι της ιδιοκτησίας ογδόντα, περίπου, άλλων ακινήτων, θρησκευτικού και μη χαρακτήρα, τα οποία οι πνευματικοί ηγέτες των μουσουλμάνων της Βουλγαρίας προβάλλουν ως «βακούφ» (δηλαδή, για ακίνητα της εποχής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – σ.σ.) ως ιδιόμορφη «τεκμηρίωση» των διεκδικήσεων της ιδιοκτησίας των επίμαχων ακινήτων διά της δικαστικής οδού.


Στα δημοσιεύματα του Τύπου οι Βούλγαροι σχολιαστές υπενθυμίζουν, επίσης, ότι τις διεκδικήσεις της Γενικής Μουφτείας της Βουλγαρίας θεώρησε σκόπιμο να στηρίξει δυναμικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγκ στις επαφές του με τον Βούλγαρο πρόεδρο Ρόσεν Πλέβνελιεφ και με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες της χώρας στο πλαίσιο της επίσκεψής του εδώ τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο Τούρκος επίσημος πραγματοποίησε ιδιόμορφη περιοδεία των αμφιλεγόμενων «βακούφ» σε πολλά μέρη της Βουλγαρίας.

Τα βουλγαρικά ΜΜΕ έδωσαν ευρεία δημοσιότητα στα επεισόδια μεταξύ των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων και μερικών μελών της Εθνικής Ένωσης Οπαδών Ποδοσφαίρου της Βουλγαρίας, η οποία πρωτοστάτησε στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Δίνοντας αφορμή σε μερικούς Βούλγαρους σχολιαστές να αναρωτιούνται σήμερα μήπως έχει έρθει η ώρα το σωματείο να αλλάξει όνομα σε ένωση των... χούλιγκανς, με αφορμή τον λιθοβολισμό που θρυμμάτισε τα περισσότερα τζάμια της έδρας της Μουφτείας στην Φιλιππούπολη. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ