2014-02-16 12:22:33
Φωτογραφία για «Προ των πυλών» τα tablets με 64 bit Windows 8.1
Τέσσερις μήνες μετά την επίσημη κυκλοφορία των Windows 8.1, πληθώρα tablet συσκευών έχουν εγκατεστημένη την τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft. Aυτό που αρκετοί πιθανόν να μη γνωρίζουν, είναι ότι τα Windows στα tablets αυτά λειτουργούν σε 32 bit mode, παρόλο το γεγονός ότι διαθέτουν 64 bit επεξεργαστές. Η κατάσταση αυτή πρόκειται σύντομα να αλλάξει, καθώς αρκετοί κατασκευαστές όπως η Dell, η Lenovo, η HP και η Samsung μεταξύ άλλων. πρόκειται να παρουσιάσουν στην έκθεση MWC tablets με SoC της πλατφόρμας Bay Trail, τα οποία θα τρέχουν 64 bit Windows 8.1.

O πιο συχνά αναφερόμενος λόγος μετάβασης σε 64 bit λειτουργικό σύστημα, είναι η προσπέλαση μνήμης πέραν του ορίου των 4 GB, όπου είναι το θεωρητικό όριο για 32 bit εφαρμογές. Σύμφωνα με τον Nathan Brookwood, αναλυτή της ιστοσελίδας Insight 64, αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος, αφού όπως αναφέρει «H πίεση για μετάβαση στα 64 bit, ακόμα και σε tablets που δεν έχουν καν 4 GB μνήμης RAM, είναι εξαιρετικά ισχυρή εξαιτίας των οργανισμών IT, οι οποίοι θέλουν να τυποποιήσουν τη software συνιστώσα στα 64 bit, τόσο σε επίπεδο λειτουργικών συστημάτων όσο και σε επίπεδο εφαρμογών
. Στον τομέα των mobile συσκευών αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις τρέχουσες υλοποιήσεις της πλατφόρμας Bay Trail. Η επόμενη γενιά tablets θα διαθέτουν Bay Trail υλοποιήσεις, οι οποίες στοχεύουν κυρίως στους εταιρικούς πελάτες, δεδομένου ότι η Intel χαρακτήριζε την πρώτη γενιά tablets με Bay Trail ως καταναλωτικές συσκευές», καταλήγει.

Η Dell είναι από τις πρώτες εταιρείες που θα διαθέσει tablet με 64 bit Windows 8.1 μέσω της ανανεωμένης σειράς Venue, αρχής γενομένης με τα Venue 8 Pro και Venue 11 Pro εντός του 2014. Δύο μοντέλα του Dell Venue 11 Pro ήδη υποστηρίζουν 64 bit Windows, αλλά αυτό καθίσταται εφικτό λόγω του ότι τα συγκεκριμένα μοντέλα διαθέτουν επεξεργαστή της σειράς Core, αρχιτεκτονικής Haswell, o οποίας τυπικά χρησιμοποιείται σε laptops και όχι σε mobile devices. Το μειονέκτημα των συγκεκριμένων μοντέλων είναι ότι είναι πιο βαριά και μεγαλύτερου πάχους σε σχέση με τα αντίστοιχα Venue 11 Pro μοντέλα τα οποία διαθέτουν SoC της πλατφόρμας Bay Trail. Παρόμοια τακτική έχει ακολουθήσει και η Microsoft με το Surface Pro 2 και σε σχετική της ανακοίνωση, αναφέρει ότι στους προσεχείς μήνες θα υπάρξουν συσκευές που θα τρέχουν 64 bit Windows 8.1 σε Atom SoC. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υλοποιήσεις που διαθέτουν Core επεξεργαστή, τιμολογούνται αρκετά πιο ακριβά από τις αντίστοιχες με Atom SoC της πλατφόρμας Bay Trail.

O Brookwood εξηγεί έναν από τους βασικούς λόγους για την καθυστέρηση υποστήριξης 64 bit λειτουργικού συστήματος από την πλατφόρμα Bay Trail, αναφέροντας σχετικά «Η ανάπτυξη 64 bit Connected Standby drivers βρίσκονταν σε χαμηλή προτεραιότητα μέχρι και πέρυσι και η κατάσταση που επικρατούσε μεταξύ Intel και Microsoft δεν βοηθούσε την κατάσταση. Η έλλειψη connected standby σε συσκευές όπως τα tablets, έχει ως συνέπεια την εξαιρετικά χαμηλή διάρκεια μπαταρίας». To Connected Standby είναι προδιαγραφή των Windows 8, η οποία προσφέρει τα υψηλά επίπεδα διαχείρισης ενέργειας που συναντώνται στις mobile συσκευές, σε πιο ενεργοβόρες πλατφόρμες όπως είναι τα ultrabooks. Αυτό που κινητοποίησε τις εξελίξεις, σύμφωνα με τον Brookwood, ήταν η παρουσίαση από την Apple του SoC Α7 το οποίο διαθέτει 64 bit διπύρηνη CPU και η ταυτόχρονη μετάβαση του iOS στα 64 bit. Σε ημερίδα που είχε παραθέσει η Intel στα τέλη του 2013, το «καυτό» θέμα ήταν η υποστήριξη των 64 bit εκδόσεων τόσο των Windows 8, όσο και του Android από τη mobile πλατφόρμα της Intel, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Brookwood.
πηγη
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Tον κακό τους τον καιρό
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Tον κακό τους τον καιρό
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ