2014-02-17 17:31:06
Φωτογραφία για ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
Δημήτρης Ν.Πατσάκης,15.2.14

Με αφορμή την έκδοση του πληροφοριακού εντύπου που εκδόθηκε από την δραστήρια ομάδα που στελεχώνει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, μερικές παρατηρήσεις είναι ίσως απαραίτητες.

Παρά τις χιλιάδες Δελτία που κυκλοφορούν στον χώρο, ο συνολικός τους αριθμός είναι μέχρις στιγμής άγνωστος. Αιτία γι’αυτό είναι η έλλειψη διαδικτυακής εφαρμογής στο επίπεδο της Τ.Α, μέσω της οποίας θα ήταν δυνατός ο έλεγχος των αποκλίσεων, η ενδεχόμενη έκδοση πλέον του ενός σε περισσότερο από ένα Δήμο, κ.τ.λ.

Σε αντίθεση με την επιτυχημένη προ ετών ενέργεια της επανακαταγραφής, μέσω αυτοπρόσωπης παρουσίας και τεκμηρίωσης, των δικαιούχων επιδομάτων Α.Μ.Ε.Α. και κοινωνικών κριτηρίων, όπου και έπεσε η αυλαία της παράστασης «Κοινωνικό Κράτος» (όσων είχαν το «κονέ»), στο επίμαχο πεδίο κυριαρχεί «άκρα του τάφου σιωπή». Το γιατί ίσως είναι εύκολο να το κατανοήσετε. Αναλογισθείτε απλώς το «ξεβράκωμα» μπροστά στις απαιτήσεις της «αγροτιάς», όπου κανείς δεν θα πληρώσει ουσιαστικά τίποτε, μιας και όλοι «πεινάνε» και θα το αντιληφθείτε πανηγυρικά.


Οι ουσιαστικές ενστάσεις εντοπίζονται στα εισοδηματικά κριτήρια. Προφανώς, τα όρια αναφέρονται στο συνολικό μετά και από τεκμήρια ποσό. Εδώ βρίσκεται και το παράλογο:

Το «γράμμα» του Νόμου, θέτει ως όριο δωρεάν παροχών σε είδος, 500 Ευρώ/μήνα (6.000 ετησίως) για τον δικαιούχο και αντίστοιχα 650 για το ζευγάρι χωρίς προστατευόμενα μέλη, εφόσον είναι ηλικίας άνω των 67 ετών. 

Με απλά λόγια, ο –ακόμη- ασφαλισμένος, με εισόδημα 501 Ευρώ μηνιαίως (υποθέτουμε…) ενώ καταβάλλει το 25% της συμμετοχής του σε φάρμακα και το 15% στις διαγνωστικές εξετάσεις σε εκτός Ε.Σ.Υ. παρόχους, ο κάτοχος του κοινωνικού δελτίου δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει τίποτε, προμηθευόμενος το αντίστοιχο σκεύασμα από τα νοσοκομειακά φαρμακεία ή τις κοινωνικές δομές, η νομιμοποίηση των οποίων για την διακίνηση και διάθεση φαρμάκων είναι αμφισβητούμενη.

Ακόμη, ο άνεργος, με το επίδομα των 350 περίπου Ευρώ/μηνιαίως,με μη εργαζόμενη σύζυγο και ανήλικα παιδιά, χωρίς άλλα εισοδήματα, θα καταβάλει τα ίδια ποσά με τον «συνάδελφο» των 1.500, με εργαζόμενη σύζυγο, αποκατεστημένους κατιόντες και σημαντικά επι πλέον έσοδα (από μισθώματα ακινήτων, γεωργικούς προσόδους, αποδόσεις κεφαλαίων, ενισχύσεις Κ.Α.Π. κ.τ.λ).

Ειδικά για τον απασχολούμενο (νόμιμα, με ασφάλιση), ίσως είναι εύλογες οι ακόλουθες παρατηρήσεις:

-Τίποτε δεν εξασφαλίζει πως θα έχει σταθερή εργασία & εισόδημα μόνον από αυτήν ολόκληρο το χρόνο

-Ο «συνάδελφος» (με «μαύρα») ενδεχομένως να εισπράττει και επίδομα «ανεργίας», και να έχει και «κτηματάκια» ή rooms to let, όπου απασχολείται ομοίως «φαιόν» προσωπικό, ίσως και δικαιούχοι κοινωνικών παροχών.

Πέραν λοιπόν των οδυρμών περί «μνημονιακών», «αναλγήτων» και «χασάπηδων», και των «λαϊκών» εκπροσώπων τους, οι οποίοι και προτιμούν κατά βάση τους καταγγελλόμενους (μέχρι πρότινος), αντί των υπερασπιζομένων από αυτούς, παρόχους, για την κάλυψη των οικογενειακών τους αναγκών (αν και τους εύχομαι πάντοτε υγεία, μιας και δίνουν πολύ «ψωμί» στην «μνημονιακή» αντίληψη του συντάκτη), μήπως να το δούμε και λίγο διαφορετικά το όλον θέμα;

Σ.Σ: Εξακολουθώ να αναζητώ συνολικά τεκμηριωμένα και αναλυτικά στοιχεία για τα «δελτία ανασφαλίστων/απορίας». Κάθε προσφορά δεκτή και ανακοινώσιμη η επωνυμία του αποστολέα (εφόσον το επιθυμεί).Δεν φαντάζομαι να συνιστούν κρατικό «άκρως απόρρητον» (αν και για μερικούς «βλαχο…» το υποπτεύομαι …..)
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ