2014-02-17 20:15:06
Φωτογραφία για Κύπρος: Αρχή αποκρατικοποιήσεων με CYTA λέει ο ΥΠΟΙΚ
Τη διαβεβαίωση ότι το νομοσχέδιο που κατατίθεται ενώπιον της Βουλής διασφαλίζει το ρόλο του Σώματος στην τελική απόφαση, αλλά και τα συμφέροντα των εργαζομένων στους Ημικρατικούς Οργανισμούς, δήλωσε σήερα ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συζητά από τις 9 το πρωί το θέμα.

Μιλώντας σε μια κατάμεστη αίθουσα, για το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις., ο κ.Γεωργιάδης τόνισε ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων διασφαλίζονται διά νόμου και αυτό δεν μεταβάλλεται από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ανέφερε ότι πιο έτοιμη για να ακολουθήσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης είναι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών και υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο διασφαλίζει τον ρόλο της βουλής στη διαδικασία. Το κάθε βήμα, η κάθε αλλαγή θα περνά από τη Βουλή με τρόπο που να εφαρμόζεται το Σύνταγμα, σημείωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ακόμα ότι η Βουλή έχει κάθε δικαίωμα να επιφέρει αλλαγές στο νομοσχέδιο, υποδεικνύοντας ότι εκτεταμένες αλλαγές θα έχουν αποτέλεσμα την ανάγκη νέας διαβούλευσης με την Τρόικα αφού το νομοσχέδιο είναι συμφωνημένο με τους δανειστές μας.


Είπε τέλος ότι το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί μέχρι τις 5 Μαρτίου, τελευταία διορία για την ολοκλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, η Cyta είναι η πιο έτοιμη, η οποία αρχικά θα μετοχοποιηθεί, εξηγώντας στη συνέχεια μέσω διαδικασίας αποκρατικοποίησης θα πρέπει να βρεθεί επενδυτής μέχρι το 2015.

Όσον αφορά την Αρχή Λιμένων, θα διατηρηθεί ως δημόσιος οργανισμός αλλά οι εμπορικές δραστηριότητες του θα δοθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Για την ΑΗΚ η απόφαση, είπε, είναι ότι πριν τη λήψη τελικής απόφασης να διενεργηθεί μελέτη για τη νέα δομή καθώς και για τον ευρύτερο σχεδιασμό του ενεργειακού τομέα.

Εξήγησε επίσης ότι περιλήφθηκε και ένταξη μέρους της περιουσίας του κράτους είτε για πώληση είτε για σύμπραξη ιδιωτικού με δημόσιου τομέα.

Δεν μεταβάλλονται τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων διασφαλίζονται μέσα από νομοθεσία και δεν μεταβάλλονται από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

«Ανάμεσα στους πολλούς και σημαντικούς στόχους που θέτουμε μέσα από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων δεν περιλαμβάνεται η υπονόμευση των καλώς νοούμενων συμφερόντων των εργαζομένων», είπε, προσθέτοντας πως σε περίπτωση που προκύπτει ανάγκη κάποιων πρόσθετων ρυθμίσεων αυτό θα γίνει στην ώρα του ανάλογα με την περίπτωση και αν προκύψει πάντοτε μέσα από νομοθετική ρύθμιση.

«Η Κυβέρνηση», συνέχισε, «θα είναι σύμμαχος με τους εργαζόμενους σε αυτά τα ζητήματα», πρόσθεσε.

Ο ΥΠΟΙΚ διαφώνησε και με τη θέση ότι με το νομοσχέδιο αφαιρούνται εξουσίες από τη Βουλή,  προσθέτοντας πως το νομοσχέδιο ούτε αφαιρεί ούτε προσθέτει εξουσίες στην εκτελεστική εξουσία, «αλλά τις αναγνωρίζει και τις διασφαλίζει».

«Ο σεβασμός μας προς τη Βουλή είναι δεδομένος, ο ρόλος της θα είναι διαρκής και σημαντικός», είπε και αναφέρθηκε στην ανάγκη για τροποποίηση των σχετικών νομοθεσιών μέχρι το τελικό στάδιο της αποκρατικοποίησης ενός οργανισμού. «Το κάθε βήμα, η κάθε αλλαγή θα περνά από τη Βουλή, με τρόπο που είναι συμβατός με το Σύνταγμα», συμπλήρωσε.

Διευκρίνισε όμως ότι αυτό που το Σύνταγμα δεν προβλέπει είναι την τελική επικύρωση της τελικής πράξης αποκρατικοποίησης, δηλαδή την πώληση μετοχών εκ μέρους του κράτους. Σημείωσε δε ότι αρχικά η Κυβέρνηση είχε επιδιώξει την εμπλοκή της Βουλής, αλλά δεν έγινε καθ’ υπόδειξη της Νομικής Υπηρεσίας.

Έφερε ως παράδειγμα τα δύο προηγούμενα της πώλησης μετοχών του ξενοδοχείου Hilton από τη διακυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη και της Τράπεζας Αναπτύξεως από τη διακυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η Βουλή έχει κάθε δικαίωμα να επιφέρει τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, εκφράζοντας εμπιστοσύνη ότι θα διασφαλίσουν ότι τέτοιες τροποποιήσεις θα είναι εντός των συνταγματικών πλαισίων.

Υπέδειξε τέλος ότι πρόκειται για μνημονιακό νομοσχέδιο που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα και στην περίπτωση εκτεταμένων αλλαγών πρέπει αυτή η διαβούλευση να επαναληφθεί. Ζήτησε όπως το νομοσχέδιο εγκριθεί από την 5η Μαρτίου, που αποτελεί την τελευταία ημερομηνία για εκπλήρωση των μνημονιακών δεσμεύσεων πριν τη συνεδρία του Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Αύριο διευκρινίζει η Νομική Υπηρεσία για το άρθρο 122

Βουλευτές και εκπρόσωποι των συντεχνιών ήγειραν νομικά ζητήματα τόσο για το θέμα της ΑΗΚ, της ΑΤΗΚ και του ΡΙΚ ότι θα χρειαστεί τροποποίηση του Συντάγματος για μεταβολή του ιδιοκτησιακού του καθεστώτος όσο και του άρθρου 122 που καθορίζει τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα.

Απαντώντας σε αυτό το ζήτημα, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας δεν αποσαφήνισε ότι το άρθρο 122 επιβάλλει τροποποίηση του Συντάγματος και ζήτησε περαιτέρω χρόνο για να διαβουλευτεί με τον Γενικό Εισαγγελέα και να απαντήσει μέχρι αύριο. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε όπως η απάντηση δοθεί γραπτώς.

Εξάλλου, για το θέμα της τελικής απόφασης για πώληση ενός οργανισμού, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είχε αποστείλει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα ζητώντας διευκρινίσεις για το κατά πόσον η Βουλή πρέπει να εμπλακεί, σημειώνοντας ότι ο Κώστας Κληρίδης απάντησε διευκρινίζοντας ότι το θέμα αυτό εναπόκειται στις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας.

Υπέρ των αποκρατικοποιήσεων τάχθηκαν ΚΕΒΕ και ΟΕΒ. Ο Φειδίας Πηλείδης είπε ότι με τις αποκρατικοποιήσεις τίθεται τέρμα στα κρατικά μονοπώλια και μίλησε για μύθους περί κερδοφόρων ημικρατικών, ενώ ο Μιχάλης Αντωνίου της ΟΕΒ τάχθηκε υπέρ της τήρησης των προνοιών του νομοσχεδίου, αφήνοντας και αιχμές κατά των εργαζομένων, στις οποίες απάντησαν οι συντεχνίες.

Τόσο ο Πρόεδρος της CYTA Χρίστος Πατσαλίδης όσο και ο Πρόεδρος της ΑΗΚ, Γιώργος Πίπης στάθηκαν στην ανάγκη διευκρίνισης κάποιων ζητημάτων έτσι ώστε να διαφυλαχθεί η εργατική ειρήνη. Ο τελευταίος σημείωσε ότι από το νομοσχέδιο δεν ξεκαθαρίζεται ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΣ ενός οργανισμού που θα τεθεί σε διαδικασία αποκρατικοποίησης. Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Λιμένων Αλέκος Μιχαηλίδης είπε η Κυβέρνηση και η Αρχή θα συνεχίσει να διατηρεί το δικαίωμα να χειριστεί και να λειτουργεί η ίδια τα περιουσιακά στοιχεία της και συνεπώς δεν μπαίνουν σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα του κράτους.

Αρχή Κρατικών Εκθέσεων και Δασικές Βιομηχανίες

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Προέδρου της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων ότι η Αρχή παρουσίασε πρόβλημα ρευστότητας με αποτέλεσμα να μην έχουν καταβληθεί οι μισθοί των υπαλλήλων της Αρχής τον Ιανουάριο. Πρόσθεσε ότι το νέο ΔΣ μελέτησε διάφορα σενάρια που δεν είναι βιώσιμα αν ληφθεί υπόψη το ποσό για εξυπηρέτηση των δανείων της και η υποχρέωση να καταβάλει στην Κυβέρνηση €400.000 για ενοίκιο της γης που δεν της ανήκει. «Για όλους τους πιο πάνω λόγους καταλήξαμε στο σκληρό συμπέρασμα ότι η Αρχή δεν είναι βιώσιμη και έχουμε ζητήσει από τον αρμόδιο Υπουργό να μεταταχθεί το προσωπικό της στην Κυβέρνηση», είπε.

«Εκφράζω την απογοήτευση και τη λύπη που γιατί ουσιαστικά εισηγούμαστε το κλείσιμο του Οργανισμού που κληθήκαμε να διαχειριστούμε αλλά το θεωρούμε σαν πράξη ευθύνης ότι θα πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να σταματήσει η αφαίμαξη πόρων από το κυπριακό λαό», είπε.

Ο Πρόεδρος των Δασικών Βιομηχανιών είπε ότι ο Οργανισμός είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, προσθέτοντας ότι δεν ήταν αναγκαίο οι Δασικές Βιομηχανίες να ενταχθούν στο νομοσχέδιο αυτό. Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Εταιρείας Αρτοποιών είπε ότι η εταιρεία είναι δημόσια εταιρεία στην οποία η Κυβέρνηση συμμετέχει με ποσοστό 10,6%. «Συνεπώς δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα πάρει πολλά χρήματα αν η Κυβέρνηση αποφασίσει να πωλήσει το μερίδιό της», είπε.

Τι είπαν οι συντεχνίες

Εκ μέρους της ΣΕΚ ο ΓΓ της ΟΗΟ ΣΕΚ Μάριος Ηλίας είπε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι να απαγκιστρωθούν οι αποκρατικοποιήσεις από το εισπρακτικό κομμάτι του μνημονίου. Ζητώντας την ενεργότερο εμπλοκή της Βουλής, ο κ. Ηλία είπε ότι με το νομοσχέδιο αυτό μειώνεται η δυνατότητα των ημικρατικών να προστατέψουν τα δικαιώματά τους.

Κατά των ιδιωτικοποιήσεων τάχθηκε και η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, με τον ΓΓ της οργάνωσης Αντώνη Νεοφύτου να διερωτάται τι θα κερδίσει το κράτος από τη στιγμή που οι ημικρατικοί οργανισμοί έχουν συνεισφέρει τα τελευταία χρόνια €1 δις στο κράτος.

Εκ μέρους των συντεχνιών της ΑΗΚ, ο Πρόεδρος της ΕΠΟΑΗ, Ανδρέας  Πανόρκος, είπε ότι η Βουλή θα πρέπει να απορρίψει το νομοσχέδιο και τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης της ΑΗΚ λόγω των ιδιαιτεροτήτων της κυπριακής αγοράς. «Για μας δεν υπάρχει αμφιβολία πλέον ότι μιλάμε για ξεπούλημα», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι παρερμηνεύθηκε δήλωσή του με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί στον Τύπο ότι οι εργαζόμενοι στους ημικρατικούς θα τα κάψουν όλα. «Αστεία πράγματα, ούτε πυρομανείς είμαστε, αντίθετα πολλές σβήσαμε φωτιές», φέροντας ως παράδειγμα την αγορά κρατικών ομολόγων του 2012. Τάχθηκε κατά της έγκρισης του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι αυτό «ξεγυμνώνει τους ημικρατικούς υπάγοντάς τους στον Έφορο Αποκρατικοποιήσεων».
philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ