2014-02-18 00:44:06
Φωτογραφία για Οι φορολογικές υποχρεώσεις των ναυτιλιακών εταιρειών
Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014, η ναυτιλιακή κοινότητα που δραστηριοποιείται στην διεθνή ποντοπόρο ναυτιλία, καλείται να καταβάλλει 2 φόρους που θεσμοθετήθηκαν το προηγούμενο έτος με τους νόμους 4110 (ΦΕΚ Α' 17/23-01-2013) και 4223 (ΦΕΚ Α' 287/31-12-2013) πλέον του φόρου που επιβάλλεται από το 1975 σε όλα τα πλοία με ελληνική σημαία, άνω των 500 κόρων με βάση το άρθρο 14 του Ν.27/1975.

Επίσης εντός του Μαρτίου 2014, οι καθαρά ναυλομεσιτικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις, θα πρέπει να καταβάλλουν την εισφορά επί του εισαγόμενου και μετατρεπόμενου σε ευρώ συναλλάγματος κατά το 2013, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 43 του Ν.4111/2013 (ΦΕΚΑ΄18) όπως ισχύουν μετά την τροποποίησή τους με το άρθρο 45 του Ν.4141/2013

Ειδικότερα, όπως ενημερώνει η Nexia – Eurostatus Certified Auditors S.A.:

1. Φόρος πλοίων με ξένη σημαία, τα οποία έχουν τεθεί υπό τη διαχείριση ημεδαπών ή αλλοδαπών εταιρειών οι οποίες είναι εγκαταστημένες στην Ελλάδα δυνάμει του άρθρου 25 του Ν.27/1975


Με το άρθρο 26 του Ν.27/1975, όπως ίσχυε για πολλές δεκαετίες, απαλλάσσονταν από κάθε τέλος, φόρο ή εισφορά οι αλλοδαπές εταιρείες πλοιοκτήτριες πλοίου υπό ξένη σημαία, όταν το πλοίο τελούσε υπό την εκμετάλλευση ή την διαχείριση εταιρείας εγκατεστημένης στην Ελλάδα σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.27/1975 στα πλαίσια προσέλκυσης αλλοδαπών ναυτιλιακών εταιρειών να εγκαταστήσουν γραφεία στην Ελλάδα ή να αναθέσουν ως κέντρο διαχείρισης των παγκόσμιων δραστηριοτήτων τους ή να αναθέσουν την διαχείριση των πλοίων τους σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Mε το άρθρο 24 του Ν. 4110/2013, τροποποιήθηκε το άρθρο 26 του Ν.27/1975 και επιβλήθηκε φόρος και στα πλοία με ξένη σημαία κατ’ αναλογία αυτών με Ελληνική.

Ο φόρος αυτός (tonnage tax), επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 2013. Ο φόρος βαρύνει τους αλλοδαπούς πλοιοκτήτες ή πλοιοκτήτριες εταιρείες για τα πλοία υπό ξένη σημαία, καθίστανται όμως οι εγκατεστημένες δυνάμει στην Ελλάδα διαχειρίστριες εταιρείες αλληλέγγυα και εις ολόκληρο υπόχρεες με τις πλοιοκτήτριες εταιρείες για την καταβολή του φόρου.

Ο φόρος καθορίζεται σε δολάρια Η.Π.Α. κατά κόρο ολικής χωρητικότητας των πλοίων και ανάλογα με την ηλικία αυτών. Προβλέπονται οι ίδιες μειώσεις φόρου που επιτρέπονται και σε πλοία με ελληνική σημαία , δηλαδή

 α) αναλογική μείωση του φόρου που αναφέρεται σε δωδεκάμηνη περίοδο, σε περίπτωση αποδεδειγμένης αργίας του πλοίου λόγω επισκευών κ.λπ. για χρονική περίοδο που υπερβαίνει τους δύο συναπτούς μήνες κατά το προηγούμενο έτος και

β) κατά 50%, αν πρόκειται για πλοία δρομολογημένα σε τακτικές γραμμές, με την προσκόμιση των κατάλληλων δικαιολογητικών. Από το ποσό του φόρου εκπίπτει ο φόρος χωρητικότητας (tonnage tax) ή οποιαδήποτε παρόμοια επιβάρυνση που αποδεδειγμένα καταβλήθηκε για το πλοίο υπό ξένη σημαία και μέχρι του ποσού του φόρου που οφείλεται στην Ελλάδα.

Η Δήλωση Φορολογίας Πλοίων με ξένη σημαία πρέπει να υποβληθεί στη Δ.Ο.Υ. Πλοίων μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και μαζί με την δήλωση καταβάλλεται το ένα τέταρτο (1/4) του οφειλόμενου φόρου, τα άλλα τρία τέταρτα (3/4) του φόρου καταβάλλονται σε τρεις (3) ισόποσες δόσεις μέσα στους μήνες Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο του έτους που υποβάλλεται η δήλωση.

Μαζί με τη δήλωση που επιδίδεται για πρώτη φορά με το καθεστώς του άρθρου 26 του ν.27/1975 έτσι όπως ισχύει με τον Ν.4110/2013 (άρθρο 24), πρέπει απαραίτητα να υποβάλλονται:

α) Βεβαίωση του οικείου ναυπηγείου για το χρόνο παράδοσης αυτού, έτοιμο για εμπορική εκμετάλλευση. Σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας προσκόμισης της παραπάνω βεβαίωσης, η ηλικία του πλοίου θα προκύπτει από το έγγραφο εθνικότητας του οικείου νηολογίου

β) έγγραφο εθνικότητας για το όνομα, τη σημαία, τον λιμένα και τον αριθμό νηολόγησης, το διεθνές διακριτικό σήμα (Δ.Δ.Σ.), τον αριθμό ΙΜΟ, την ολική χωρητικότητα και την ηλικία των πλοίων με ξένη σημαία που διαχειρίζονται

γ) βεβαίωση του πλοιοκτήτη ή της πλοιοκτήτριας εταιρείας για την ανάθεση της διαχείρισης

δ) υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της διαχειρίστριας ότι αποδέχεται την ανάθεση της διαχείρισης

ε) πιστοποιητικό της αρμόδιας ελληνικής ή προξενικής Αρχής ή σε περίπτωση έλλειψης αυτών, πιστοποιητικό από αλλοδαπή αρμόδια Αρχή (μεταφρασμένο δεόντως) του τόπου όπου ναυλοχεί το πλοίο, για την αργία αυτού, όπου συντρέχει περίπτωση. Επιπλέον, σε περίπτωση έλλειψης όλων των παραπάνω Αρχών, αρκεί η προσκόμιση αντιγράφου του ημερολογίου του πλοίου, θεωρημένο δεόντως και

στ) βεβαίωση της μελέτης υπολογισμού του πλοίου σε κ.ο.χ., η οποία εκδίδεται από τον Κλάδο Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων του Υ.Ν.Α.

Υπενθυμίζουμε ότι εντός του Ιανουαρίου 2014, όλες οι ημεδαπές ή αλλοδαπές εταιρείες οι οποίες διαχειρίζονται τα πλοία υπό ξένη σημαία και είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα δυνάμει των διατάξεων του Ν.27/1975, έπρεπε να είχαν υποβάλει συγκεντρωτική δήλωση στη Δ.Ο.Υ. Πλοίων, με κοινοποίηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, αναφέροντας το όνομα, η σημαία, το Διεθνές Διακριτικό Σήμα (Δ.Δ.Σ.), ο αριθμός ΙΜΟ, η ολική χωρητικότητα και η ηλικία των πλοίων υπό ξένη σημαία που διαχειρίζονται κατά την 1η Ιανουαρίου του 2014, στην οποία θα επισυνάπτονται τα αντίστοιχα έγγραφα εθνικότητας των πλοίων.

2. Φόρος πλοίων νηολογημένων με Ελληνική σημαία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 του Ν. 27/1975.

Υποβολή έως 28 Φεβρουαρίου 2014 της ετήσιας δήλωσης φόρου κατ’ αναλογία των όσων

αναφέρονται ανωτέρω στην παράγραφο 1.

3. Οικονομική παροχή της Ναυτιλιακής Κοινότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της χώρας.

Με βάση το άρθρο 14 του Ν.4223/2013, (γνωστός και ως νόμος για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων), καθορίστηκε για τα έτη, 2014, 2015 και 2016, ετήσια παροχή από τους πλοιοκτήτες ή πλοιοκτήτριες εταιρείες για τα πλοία υπό ελληνική σημαία, καθώς και από τους αλλοδαπούς πλοιοκτήτες ή πλοιοκτήτριες εταιρείες για τα πλοία υπό ξένη σημαία τα οποία έχουν τεθεί υπό τη διαχείριση ημεδαπών ή αλλοδαπών εταιρειών οι οποίες είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 25 του Ν. 27/1975.

Ο φόρος υπολογίζεται στο διπλάσιο του φόρου που υπολογίστηκε και βεβαιώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης για κάθε πλοίο κατά την προηγούμενη κάθε φορά φορολογική περίοδο, σύμφωνα με το άρθρο 26 του Ν. 27/1975, χωρίς να αφαιρούνται οι υπό του νόμου τυχόν προβλεπόμενες μειώσεις ή εκπτώσεις λόγω αργίας του πλοίου ή λόγω δρομολόγησής του σε τακτικές γραμμές, εκπίπτει όμως ο φόρος χωρητικότητας (tonnage tax) ή οποιαδήποτε παρόμοια επιβάρυνση που αποδεδειγμένα καταβλήθηκε για το πλοίο υπό ξένη σημαία και μέχρι του ποσού του φόρου που οφείλεται στην Ελλάδα.

Η Δήλωση Ετήσιας Οικονομικής Παροχής, πρέπει να υποβληθεί, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν.4223/2013 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου κάθε έτους (δηλαδή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου για το 2014), συνοδευόμενη με τα αντίγραφα των αντίστοιχων δηλώσεων φορολογίας πλοίου της προηγούμενης φορολογικής χρήσης. Με την υποβολή της δήλωσης, καταβάλλεται το ένα δεύτερο (1/2) του ετήσιου οφειλόμενου ποσού παροχής και το άλλο ένα δεύτερο (1/2) αυτής καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου εκάστου έτους.

Με την καταβολή ολόκληρου του αναλογούντος ποσού παροχής, κάθε υπόχρεος θα λαμβάνει βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης, η οποία θα είναι αναγκαία για την έκδοση της βεβαίωσης νόμιμης εγκατάστασης διαχειριστικών εταιρειών, καθώς και την έκδοση φορολογικής και

ασφαλιστικής ενημερότητας.

Ο τύπος και το περιεχόμενο της Δήλωσης Οικονομικής Παροχής, η διαδικασία καταβολής αυτής και κάθε σχετικό θέμα για την καταβολή της παροχής θα καθοριστεί με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, η οποία, εξ’ όσον γνωρίζουμε, δεν έχει ακόμα εκδοθεί.

4. Εισφορά σε εταιρείες του άρθρου 25 Ν.27/1975 (Άρθρο 43 Ν. 4111/2013), επί του εισαγόμενου και μετατρεπόμενου σε ευρώ συναλλάγματος κατά το 2013.

Με τις διατάξεις του άρθρου 43 του Ν.4111/2013 (ΦΕΚ Α΄18) όπως ισχύουν μετά την τροποποίησή τους με το άρθρο 45 του Ν.4141/2013 (ΦΕΚ Α΄81) επιβλήθηκε ετήσια εισφορά για τέσσερα (4) έτη (χρήσεις 2012-2015) επί του ετήσιου ποσού του συνολικού εισαγόμενου και μετατρεπόμενου σε ευρώ συναλλάγματος σύμφωνα με όσα προβλέπονται με τις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν.27/1975 (ΦΕΚ Α΄77) στα γραφεία ή υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων οποιουδήποτε τύπου ή μορφής, ασχολούμενα αποκλειστικά με την ναύλωση, ασφάλιση, διακανονισμό αβαριών, μεσιτεία αγοραπωλησιών ή ναυπηγήσεων ή ναυλώσεων ή ασφαλίσεων πλοίων με ελληνική ή ξένη σημαία, πάνω από πεντακόσιους

(500) κόρους ολικής χωρητικότητας, εξαιρούμενων των επιβατηγών ακτοπλοϊκών πλοίων και των εμπορικών πλοίων που εκτελούν εσωτερικούς πλόες, καθώς και με την αντιπροσώπευση πλοιοκτητριών εταιριών, ως και επιχειρήσεων που έχουν σαν αντικείμενο εργασιών τις ίδιες με τις παραπάνω αναφερόμενες δραστηριότητες.

Η εισφορά αυτή δεν επιβάλλεται σε ημεδαπές και αλλοδαπές εταιρείες που έχουν εγκαταστήσει γραφείο ή υποκατάστημα δυνάμει του άρθρου 25 του Ν. 27/1975 και ασχολούνται επιπλέον των λοιπών εργασιών που προβλέπονται από την εγκριτική πράξη εγκατάστασής τους και με την εκμετάλλευση ή τη διαχείριση πλοίων με ελληνική ή ξένη σημαία η εισφορά υπολογίζεται σύμφωνα με την παρακάτω κλίμακα:

Ελάχιστο όριο υπολογισμού της εισφοράς είναι επί συναλλάγματος 50.000 δολαρίων Η.Π.Α.

Οι παραπάνω επιχειρήσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου κάθε έτους υποβάλλουν στον προϊστάμενο της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) για την φορολογία αυτών, ειδική δήλωση υπολογισμού της εισφοράς επί του συνολικού εισαγόμενου και μετατρεπόμενου σε ευρώ συναλλάγματος του προηγούμενου έτους.

Για την καταβολή της εισφοράς ευθύνονται αλληλέγγυα και αδιαίρετα οι διευθυντές, διαχειριστές και γενικά οι εκπρόσωποι των κάθε είδους επιχειρήσεων ή εταιριών.

Η εισφορά καταβάλλεται μαζί με την ειδική ετήσια  δήλωση κατά το ένα τέταρτο (1/4) της οφειλόμενης εισφοράς σε ευρώ με βάση την επίσημη ισοτιμία μεταξύ των νομισμάτων αυτών κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης. Τα άλλα τρία τέταρτα (3/4) της εισφοράς καταβάλλονται σε τρεις (3) ισόποσες δόσεις στους μήνες Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο του έτους υποβολής της δήλωσης.
forologikanea.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το παιδί μου και το Facebook
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το παιδί μου και το Facebook
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ