2014-02-18 08:29:05
Φωτογραφία για Έργα «ασπίδα» για την Αρχαία Ολυμπία!
Αν θέλουμε να έχουμε Ολυμπία και αύριο, πρέπει να προνοήσουμε, να φροντίσουμε και να μοχθήσουμε γι' αυτό. Και δεν ισχύει μονάχα για την αρχαία Ολυμπία, αλλά για το σύνολο των μνημείων μας, καθώς απέκτησαν έναν εχθρό ακόμα: την κλιματική αλλαγή.

«Τα κλιματικά φαινόμενα έχουν αλλάξει και το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να ενισχύσει τα μέτρα προστασίας των μνημείων. Αποτελεί μονόδρομο», είπε η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για έργα αντιστήριξης των πρανών τόσο του αναλήμματος των Θησαυρών στον Κρόνιο λόφο όσο και του Ιερού της Δήμητρας Χαμύνης, τα οποία κινδυνεύουν λόγω των κλιματικών και γεωλογικών φαινομένων που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Οι μελέτες είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ από τον περασμένο Μάρτιο, έχουν προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ και στοχεύουν στην εξασφάλιση της αποστράγγισης και της στατικότητας.


Οι μελετητές Ελένη Τουμπακάρη, Δημήτρης Εγγλέζος, Χρήστος Καρναβέζος διερεύνησαν τις γεωλογικές συνθήκες της περιοχής μέσα από ειδικές γεωτρήσεις, ερευνητικά φρεάτια και εργαστηριακές δοκιμές, που έδειξαν το μέγεθος του προβλήματος, κυρίως όσον αφορά το Κρόνιο ανάλημμα: έντονη γενική αστάθεια του εδάφους, που επιδεινώνεται από την υγρασία και την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των δέντρων.

Ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας Ηλίας Μαργιολάκος σημείωσε ότι ειδικά στο Κρόνιο υπάρχει και ρήγμα, το οποίο ευτυχώς είναι ανενεργό. Ανέφερε επίσης ότι ρόλο έπαιξε η ανασκαφή που έφερε στο φως τον αναλημματικό τοίχο ο οποίος πριν ήταν σε κατάχωση και δεν δεχόταν πιέσεις.

Το ανασκαφικό σχέδιο δείχνει μια κατασκευή χωρίς παραμορφώσεις, οι οποίες εμφανίστηκαν αργότερα. Αιτία επίσης ήταν και η κατασκευή δρόμου -ο οποίος τώρα στην ουσία δεν χρησιμοποιείται- που δεχόταν βάρη αλλά και έδιωχνε προς τα μνημεία τα νερά. Η άσφαλτος θα αποξηλωθεί σύντομα και αυτό το πρόβλημα τουλάχιστον θα σταματήσει να υπάρχει.

Υπό παρακολούθηση


Οι μελετητές μίλησαν για «ύβωση» και σε κάποιο σημείο του αρχαίου σταδίου και συγκεκριμένα στο βορειοδυτικό πρανές. Οπως είπαν, θα το θέσουν υπό παρακολούθηση, ώστε αν χρειαστεί να παρέμβουν στο μέλλον.

Η πυρκαγιά στην αρχαία Ολυμπία επέδρασε μόνο σε ό,τι αφορά τα ανώτερα στρώματα, που έχασαν τη συνεκτικότητά τους αφού καταστράφηκαν οι ρίζες των φυτών. Στο βάθος δεν είχαν κάποια επίδραση. Τώρα, αντιθέτως, μερικά φυτά κοντά στο Κρόνιο κόπηκαν.

Πηγή: Patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ