2014-02-18 19:06:08
Φωτογραφία για Δεν νομιμοποιούν τα αυθαίρετα τους οι ιδιοκτήτες
Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης

Δεν πείστηκαν ως φαίνεται οι ιδιοκτήτες ακινήτων από το νόμο για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Έξι μήνες μετά την έναρξη του, μόλις 125.778 νέες αιτήσεις έχουν υποβληθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα μέσω της οποίας γίνεται η νομιμοποίηση ενώ τα χρήματα που έχει λαμβάνειν το δημόσιο από τα πρόστιμα, της νέας ρύθμισης, συνολικά, είναι 699,3 εκατ. ευρώ, τα οποία προστίθενται στα 1,15 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν από τον προηγούμενο νόμο για την τακτοποίηση.

Στην νέα ρύθμιση, μεταφέρθηκαν ακόμη 216.517 δηλώσεις που είχαν ήδη ξεκινήσει την διαδικασία με βάση τον προηγούμενο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Σε διαδικασία μεταφοράς που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί βρίσκονται άλλες 153.663 αιτήσεις.

Το ΥΠΕΚΑ «πανηγυρίζει» κάνοντας λόγο για 340.000 δηλώσεις, χωρίς ωστόσο να λέει ότι οι νέες δηλώσεις είναι λιγότερο από τις μισές
. Παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και τις εκπτώσεις που παρέχονται και οι οποίες φτάνουν έως και 85% του προστίμου για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, οι πολίτες φαίνεται ότι προτιμούν να περιμένουν και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να ανησυχούν για τις, χιλιοειπωμένες απειλές, περί μηδενικής ανοχής και ελέγχων από τη πλευρά της Πολιτείας. Ωστόσο, το ΥΠΕΚΑ επιμένει ότι πολύ σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος για την ταυτότητα κτιρίων κι έτσι κανείς πλέον δεν θα μπορεί να ξεφύγει.

Από την ανάλυση των στοιχείων, φαίνεται ότι η πλειονότητα όσων έκαναν δήλωση είχαν σπίτια με μεγάλες αυθαίρετες υπερβάσεις ενώ πολλοί λίγοι ειναι όσοι έχουν μικρές πολεοδομικές παραβάσεις που νομιμοποιούνται με 500 ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, έχουν γίνει με βάση τις νέες ρυθμίσεις και πάνω από 428.000 μεταβιβάσεις ακινήτων.
rizopoulospost.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ