2014-02-19 01:27:07
Φωτογραφία για Άρον – άρον παίρνουν πίσω τη φορολόγηση του επιδόματος επικινδυνότητας των ενστόλων
Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υποχρεώνεται να πάρει πίσω φορομπηχτική διάταξη με την οποία μειώνονταν έως και 50% τα επιδόματα υψηλής επικινδυνότητας των ενστόλων!

Συγκεκριμένα, με τη διάταξη την οποία ενέταξε το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, προβλέπεται ότι από την 1η-1-2014 καταργείται η φοροαπαλλαγή του 65% του επιδόματος υψηλής επικινδυνότητας που λαμβάνουν οι ένστολοι και ολόκληρο το ποσό του επιδόματος υπόκειται πλέον σε φόρο εισοδήματος με βάση την κλίμακα φόρου των μισθωτών και των συνταξιούχων!

Έχοντας την υποχρέωση να εφαρμόσουν τη διάταξη αυτή, οι αρμόδιες υπηρεσίες εκκαθάρισης αποδοχών αναγκάστηκαν να παρακρατήσουν φόρο μισθωτών υπηρεσιών επί των συνολικών ποσών των επιδομάτων επικινδυνότητας που κατέβαλαν στους ενστόλους για τον μήνα Ιανουάριο, με συνέπεια τα ποσά που έλαβαν «στο χέρι» οι δικαιούχοι να είναι πλέον μειωμένα έως και 50%!


Όταν έγινε αντιληπτό το θέμα αυτό από τους θιγόμενους ενστόλους, εκδηλώθηκε κύμα έντονων αντιδράσεων.

Το θέμα αποκαλύφθηκε σήμερα από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» από την οποία ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός! Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς έγινε έξαλλος όταν αντιλήφθηκε ότι όντως υπάρχει αυτή η διάταξη.

Ζήτησε δε άμεσα από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την κατάργηση της επίμαχης διάταξης και την επαναφορά του καθεστώτος φορολόγησης που ίσχυε μέχρι 31-12-2013. Ζήτησε, δηλαδή, να εξακολουθεί να ισχύει η απαλλαγή του 65% του επιδόματος επικινδυνότητας από τον φόρο εισοδήματος.

Ο πρωθυπουργός έκανε όμως το λάθος να ρίξει το φταίξιμο για την φορολόγηση του επιδόματος επικινδυνότητας των ενστόλων στο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, οι υπηρεσίες του οποίου απλώς εφαρμόζουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ο ίδιος ο κ. Σαμαράς και οι υπόλοιποι 127 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν ψηφίσει στη Βουλή!

Για το γεγονός ότι στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος περιελήφθη η διάταξη για την επιβολή φόρου στο σύνολο του επιδόματος επικινδυνότητας δεν ευθύνεται ο κ. Θεοχάρης αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Σ’ αυτήν ανήκει η αποκλειστική ευθύνη της σύνταξης και της προώθησης στη Βουλή όλων των νέων φορομπηχτικών ρυθμίσεων, οι οποίες ταλαιπωρούν αυτή τη στιγμή εκατομμύρια φορολογούμενους και χιλιάδες λογιστές.

Συνεπώς, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, τον σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών σε θέματα φορολογίας Ν. Καραβίτη και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που συνδιαμόρφωσαν το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος!

Πάντως, η οργή του πρωθυπουργού ήταν τόσο μεγάλη για το θέμα της φορολόγησης των επιδομάτων επικινδυνότητας, ώστε αποφάσισε να ανακοινώσει ο ίδιος ότι η φορομπηχτική ρύθμιση καταργείται και επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς.

Συγκεκριμένα, από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν αλλαγές στη φορολόγηση του λεγόμενου επιδόματος υψηλής επικινδυνότητας για τους ενστόλους.

Η φορολόγηση του επιδόματος, που αφορά τις μάχιμες μονάδες του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, (όπως οι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών, οι ναρκαλιευτές, οι αλεξιπτωτιστές, οι άνδρες των ΕΚΑΜ και της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., τα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ κλπ.) επανέρχεται στο καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Τυχόν παρακρατήσεις που έχουν ήδη γίνει εν τω μεταξύ, θα επιστραφούν στους δικαιούχους.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους αρμόδιους Υπουργούς για άμεση Νομοθετική ρύθμιση του θέματος».
πηγή
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ