2014-02-19 11:32:00
Φωτογραφία για Στο διεθνές προσκήνιο το brand name Ολυμπία
Ενώ η Αρχαία Ολυμπία είναι απορροφημένη από τα σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας που απασχολούν έναν ημιορεινό «καλλικρατικό» δήμο της Ελλάδας στα χρόνια της βαθιάς ύφεσης, σε παγκόσμιο επίπεδο εξελίσσονται αυτή την περίοδο σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες με βασικό άξονα τον ιστορικό τόπο όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες.

Δεν είναι μόνο οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, στο περιθώριο των οποίων γίνονται συζητήσεις, επαφές και αναφορές για την Ολυμπία.

Ούτε οι πρωτοβουλίες για την Ολυμπιακή Εκεχειρία, θεσμό που γεννήθηκε στον τόπο μας χιλιάδες χρόνια πριν. Είναι και πολλά ακόμη, μικρά και μεγάλα για τα οποία πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί που ζούμε σ’ αυτό τον τόπο. Το όνομα «Ολυμπία» τις τελευταίες μόνο ημέρες, «παίζει» παντού: Μια πόλη των ΗΠΑ αποφάσισε να απευθύνει αίτημα αδελφοποίησης με την Αρχαία Ολυμπία. Κάπου αλλού, η Ολυμπία αποτελεί αντικείμενο διαρκούς μελέτης σε ιστορικά, φιλοσοφικά και αρχαιολογικά τμήματα πανεπιστημίων σ’ όλο τον κόσμο.


Άπειρες είναι επίσης οι αναφορές εφημερίδων, περιοδικών, ιστοσελίδων στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων και στην αξία της ιστορικής τους προέλευσης, πράγμα που σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πληροφορούνται καθημερινά στοιχεία για την Αρχαία Ολυμπία.

Η Ολυμπία στο . . . Σότσι!

Οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι έχουν συμβάλλει ιδιαίτερα στην εστίαση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος στην Αρχαία Ολυμπία. Διεθνείς πρωτοβουλίες, σημαντικότερη από τις οποίες η προσπάθεια για ενεργοποίηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, φανερώνουν ότι ο κόσμος έλκεται και συγκινείται από τις ιδέες και τα μηνύματα που εκπέμπει το λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων. Χαρακτηριστική είναι η πρωτοβουλία του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να ζητήσει από τους ηγέτες του κόσμου την εφαρμογή της Ολυμπιακής Εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των αγώνων. Με αυτό τον έμμεσο τρόπο εδραιώνεται στη συνείδηση των ανθρώπων η πανανθρώπινη διάσταση της Ολυμπίας.

Καθημερινά στην διεθνή ειδησεογραφία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι αδύνατο να μην υπάρξει έστω και μια αναφορά στους αρχαίους αγώνες στην Ολυμπία. Αρκετοί αρθρογράφοι προσπαθούν να συγκρίνουν το σύγχρονο με το αρχαίο πνεύμα των αγώνων, αναφέροντας στοιχεία για την Ολυμπία και τα χαρακτηριστικά των αυθεντικών αγώνων. Αυτή η πολυποίκιλη δύναμη της επικοινωνίας, ιδίως από τα διαδικτυακά μέσα, η επιρροή των οποίων είναι εκπληκτική τα τελευταία χρόνια, θεωρείται βέβαιο ότι θα ενεργοποιήσει χιλιάδες ανθρώπους καθιστώντας τους εν δυνάμει επισκέπτες της Ολυμπίας.

Μια τέτοια αναφορά γίνεται από το πασίγνωστο περιοδικό National Geographic, στη διεθνή του αγγλόφωνη ιστοσελίδα, σ’ ένα μεγάλο αφιέρωμα στην ολυμπιακή λαμπαδηδρομία, με ιστορικά στοιχεία τόσο για την αρχαιότητα όσο και για τις σύγχρονες τελετές αφής στην Ολυμπία. Το άρθρο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην τεράστια αποδοχή που έχει στους λαούς της γης η Ολυμπιακή Φλόγα ως ιερό σύμβολο ειρήνης. Μάλιστα, μεταξύ άλλων τονίζει ότι η ολυμπιακή δάδα είναι πλέον άκρως συλλεκτικό αντικείμενο, παραθέτοντας την περίπτωση όπου μια δάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι το 1952 πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Παρίσι το 2011 έναντι του ποσού των 290.000 ευρώ! Ας μην ξεχνάμε ότι στο μουσείο σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Ολυμπίας υπάρχει πλούσιο εκθεσιακό υλικό αυτού του είδους που μπορεί να ενδιαφέρει αρκετούς μελλοντικούς επισκέπτες.

Θερινό σχολείο από τα καλύτερα του κόσμου

Στα πανεπιστήμια και στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης η Ολυμπία κατέχει περίοπτη θέση. Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε το πρόγραμμα σπουδών στο Θερινό Σχολείο που γίνεται κάθε χρόνο στην Αρχαία Ολυμπία. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα summer schools του κόσμου, περιζήτητο στους κύκλους των μεταπτυχιακών φοιτητών. Φέτος το Θερινό Σχολείο θα γίνει από 12 έως 23 Ιουλίου, με δύο ομάδες και επτά εκπαιδευτικούς κύκλους, με τις αντίστοιχες θεματικές ενότητες: «Συγκρούσεις και πολιτική βία», «Η τρομοκρατία και αντιτρομοκρατία», «Θρησκεία και διεθνής πολιτική», «Οικονομική ανάπτυξη και περιεκτική επιχειρηματικότητα», «Θαλάσσια ασφάλεια», «Ιστορία και Φιλοσοφία IR», και «Πολιτική ανάλυση κινδύνου».

Στο θερινό σχολείο της Ολυμπίας που απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο, θα διδάξουν καθηγητές από κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου όπως Γέιλ, Χάρβαρντ κ.α. Ο θεσμός ξεκίνησε από το 2002 και κάθε καλοκαίρι φιλοξενούνται στο Θερινό Σχολείο της Ολυμπίας πάνω από εκατό μεταπτυχιακοί φοιτητές από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Πρόκειται για ένα είδος ακαδημαϊκού τουρισμού, καθώς φοιτητές και καθηγητές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν παράλληλα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τις διακοπές τους. Χρόνο με το χρόνο η φήμη του Summer School της Αρχαίας Ολυμπίας διευρύνεται, κάτι που μόνο θετικό αντίκτυπο έχει για τον τόπο μας.

Τέλος, δεν θα πρέπει να αγνοούμε ότι η Ολυμπία τα τελευταία χρόνια είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς διεθνώς. Μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία ανά τον κόσμο ασχολούνται (και) με την Ολυμπία, προγραμματίζοντας ταξίδια και χαράσσοντας ρότα προς τα μέρη μας, κυρίως μέσα από τις κρουαζιέρες. Ένας πραγματικός οργασμός βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από το brand name «Ολυμπία» που ασφαλώς ωφελεί αλλά και τιμά τον τόπο μας. Απομένει η Ηλεία, και κατ’ επέκταση η Ελλάδα να μπορέσει να ανταποκριθεί επάξια σ’ αυτή την ευνοϊκή συγκυρία και να μην αφήσουμε στην τύχη του το σπουδαίο αυτό εθνικό κεφάλαιο.

Η πόλη – έδρα των «Αθανάτων» της Αμερικής καλεί Ολυμπία - Θέλουν αδελφοποίηση και στο . . . Κολοράντο!

Η μεγάλη διεθνής επιρροή της Αρχαίας Ολυμπίας παρακίνησε τον δήμαρχο της πόλης Σπρίνγκς του Κολοράντο των ΗΠΑ να θέσει θέμα αδελφοποίησης των δύο πόλεων. Πριν μερικές μέρες ο δήμαρχος του Σπρίνγκς Στιβ Μπαχ έδωσε συνέντευξη Τύπου αναπτύσσοντας το σκεπτικό του, που βασίζεται πάνω σε μια πρόταση του ελληνοαμερικανού αθλητή Χάρη Καλόφωνου, μέλους της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ. Το Σπρίνγκς του Κολοράντο είναι μια πόλη 500.000 περίπου κατοίκων και πάντα ενδιαφερόταν να διοργανώσει χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Μάλιστα ο δήμος κατά την τελετή έναρξης των αγώνων στο Σότσι είχε διοργανώσει στο κέντρο της πόλης αντίστοιχη γιορτή με καλλιτεχνικό πατινάζ, σκιέρ, χορευτικές εκδηλώσεις, ενώ οι αγώνες μεταδίδονται καθημερινά από υπαίθρια γιγαντιαία οθόνη τηλεόρασης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην πόλη αυτή υπάρχει ένα εξαιρετικό προπονητικό κέντρο για Ολυμπιακούς Αγώνες, από τα καλύτερα στον κόσμο, που το επιλέγουν χιλιάδες αμερικανοί αθλητές, όπως και ένα από τα κορυφαία χιονοδρομικά κέντρα στον κόσμο, στις παρυφές των Βραχωδών Ορέων. Σημαντικό να αναφερθεί ότι στο Σπρίνγκς είναι η έδρα της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ. Αξίζει επίσης να ακόμη ότι σύμφωνα με έρευνα του γνωστού περιοδικού «Money» το 2009 το Σπρίνγκς αναδείχθηκε ως η καλύτερη πόλη για να ζει κανείς στις ΗΠΑ. Ο δήμαρχος Μπαχ απευθυνόμενος στον κυβερνήτη του Κολοράντο υποστηρίζει ότι μια αδελφοποίηση με την Αρχαία Ολυμπία θα τονίσει ιδιαίτερα τον Ολυμπιακό χαρακτήρα της πόλης του. Είναι βέβαιο ότι με αυτή την αδελφοποίηση και οι δύο πόλεις θα έχουν αμοιβαία οφέλη.

Αν η αδελφοποίηση Σπρίνγκς και Αρχαίας Ολυμπίας πραγματοποιηθεί, η αμερικανική πόλη θα είναι η δέκατη που αδελφοποιείται με την γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Η πρώτη αδελφοποίηση για την Αρχαία Ολυμπία έγινε το 1986 με την Ιναζάβα της Ιαπωνίας. Ακολούθησαν αδελφοποιήσεις με τις πόλεις Ολύμπια της πολιτείας Ουάσιγκτον, Ατλάντα της πολιτείας Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Γκροσοστχάιμ της Γερμανίας, Καμιζάνο και Κογκολέτο της Ιταλίας, Αντίπολη της Γαλλίας, Χαϊντιέν της Κίνας και Γιακούτσκ της Ρωσίας.

Του Χρήστου Βορλόκα

Πηγή: εφημερίδα Πρωινή
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ