2014-02-20 01:50:10
Φωτογραφία για Πέθανε ο διεθνώς αναγνωρισμένος ζωγράφος Τζον Χριστοφόρου
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος ζωγράφος Τζον Χριστοφόρου έφυγε από τη ζωή στις αρχές Φεβρουαρίου, στο Παρίσι, σε ηλικία 93 ετών. Ο σπουδαίος ζωγράφος της ελληνικής διασποράς, γεννήθηκε το 1921 στο Λονδίνο, από γονείς Σμυρνιούς.

Μεγάλωσε στην Αθήνα και επέστρεψε στην Αγγλία λίγο πριν από το ξέσπασμα του πολέμου. Το 1941 κατατάχθηκε στη RAF και ως πιλότος συμμετείχε σε αποστολές διάσωσης στον Ινδικό Ωκεανό. Μετά την αποστράτευσή του ξεκίνησε να ζωγραφίζει ενώ πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στο Λονδίνο, το 1949.

Ο Χριστοφόρου έφυγε από τη Βρετανία από το 1956 και μέχρι τον θάνατό του ζούσε στο Παρίσι. H δουλειά του είναι ευρύτερα γνωστή στην Αγγλία, τη Γαλλία και τις Σκανδιναβικές χώρες. Είχε παρουσιάσει τα έργα του με αναδρομικές και ατομικές εκθέσεις, σε πολλές γκαλερί και Μουσεία της Ευρώπης.

Ο ίδιος είχε αναφέρει: «Στο μέλλον η ζωή θα γίνει δυσκολότερη διότι χάνει σταδιακά την απλότητά της. Οι καλλιτέχνες οφείλουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να μην εγκαταλείψουν την εικόνα του ανθρώπου. H τέχνη πρέπει να μιλάει για τον άνθρωπο. Δεν είναι απλώς διακοσμητικό στοιχείο που μας δίνει χαρά για μερικά λεπτά. Είναι κάτι πολύ πιο


σοβαρό και βαθύ, αγγίζει το δράμα της ζωής και την ανθρώπινη τραγωδία. Μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας».

Το 1965 είχε τιμηθεί στο Λονδίνο με το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Τεχνοκριτικών. Στην Ελλάδα, έργα του βρίσκονται στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στην Άνδρο και σε ιδιωτικές συλλογές. Στην Αθήνα καταφέραμε να δούμε μια μεγάλη αναδρομική του έκθεση μόλις το 2002,  στο Εργοστάσιο της ΑΣΚΤ.
naftemporiki.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ