2014-02-20 12:51:06
Φωτογραφία για Σύγχυση με τη διαδικασία παραχώρησης των παραλιών!
Ο παραλογισμός του ελληνικού δημοσίου συνεχίζεται καθημερινά με τις αποφάσεις που λαμβάνει το κεντρικό κράτος και... έρχονται να ανατρέψουν αποφάσεις του ακόμα και πρόσφατες, προκαλώντας σύγχυση.Τελευταίο παράδειγμα το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε στις 12 Φεβρουαρίου και αφορά στην κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) για την παραχώρηση των παραλιών και του αιγιαλού, η οποία ουσιαστικά παίρνει πίσω από τους δήμους τη δυνατότητα να εκμισθώνουν τις παραλίες σε ξενοδοχεία και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αρμοδιότητα που τους είχε εκχωρήσει μόλις πέρυσι!

Η κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει όλες τις προϋποθέσεις για την παραχώρηση αιγιαλού παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους ΟΤΑ όπου μπορούν να μεταβιβάσουν το δικαίωμα χρήσης σε Δημοτικές Ανώνυμες Εταιρίες ή να διαθέσουν έναντι αντιτίμου σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Ωστόσο, η ΚΥΑ προβλέπει ότι αυτή η διαδικασία από τους δήμους πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Μαΐου 2014 και από την 1η Ιουνίου τη διαδικασία θα την εκτελεί η Κτηματική Υπηρεσία, με ποσοστό ανταλλάγματος 50% υπέρ του Δημοσίου και 50% υπέρ του οικείου Ο.Τ.Α.!


Πιο συγκεκριμένα, η ΚΥΑ αναφέρει:

«Όλες οι απευθείας μεταβιβάσεις του δικαιώματος απλής χρήσης κοινοχρήστων χώρων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί από τους ΟΤΑ έως και την 31η Μαΐου 2014. Από την 1η Ιουνίου 2014 οι συμβάσεις απευθείας παραχώρησης, θα συνάπτονται μόνο από την οικεία Κτηματική Υπηρεσία και τους ενδιαφερόμενους, με ποσοστό ανταλλάγματος 50% υπέρ του Δημοσίου και 50% υπέρ του οικείου Ο.Τ.Α. Στις περιπτώσεις αυτές οι αιτούντες απευθείας παραχώρηση, υποβάλλουν αίτηση στην οικεία Κτηματική Υπηρεσία συνοδευόμενη από το υπόβαθρο ή το απόσπασμα του εδαφίου β', της παραγράφου β', του άρθρου 10 της παρούσης.

Η Κτηματική Υπηρεσία ελέγχει τη συνδρομή των προϋποθέσεων για την απευθείας παραχώρηση. Σε περίπτωση που αυτές συντρέχουν, εκδίδει οίκοθεν σημείωμα για την καταβολή από τον αιτούντα ποσοστού 50% επί του μισθώματος, που έχει κρίνει εφαρμοστέο ο Προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας. Μετά την προσκόμιση του αποδεικτικού πληρωμής από τον αιτούντα, συνάπτεται μεταξύ αυτού και της οικείας Κτηματικής Υπηρεσίας το μισθωτήριο συμβόλαιο, μετά την υπογραφή του οποίου ο μισθωτής δικαιούται να εγκατασταθεί στον παραχωρηθέντα κοινόχρηστο χώρο. Το μισθωτήριο κοινοποιείται από την Κτηματική Υπηρεσία στον οικείο Δήμο, για ενημέρωση και την είσπραξη, του αναλογούντος σε αυτόν, ποσοστού 50% επί του ορισθέντος μισθώματος».

Τη νέα διαδικασία σχολίασε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση, εκφράζοντας την εύλογη απορία: «Δηλαδή, τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις αυτές; Θα κάνουν μία σύμβαση με το δήμο μέχρι το τέλος Μαΐου, αφού η τουριστική σεζόν αρχίζει από τον Μάρτιο – Απρίλιο και μετά θα κάνουν νέα σύμβαση με την Κτηματική Υπηρεσία»; Ο ίδιος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι με τον τρόπο αυτό για μία ακόμα φορά «ριγμένοι» είναι οι δήμοι, που θα χάσουν πολύ μεγάλο μέρος των εσόδων, αφού θα εισπράττουν μόνο το 50% των εσόδων που θα προκύπτουν.

ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΟ ΜΕ ΕΠΟΧΙΑΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ!

Εκτός πραγματικότητας είναι, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δήμων, και η πρόβλεψη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία οι δήμοι καλούνται να προσλαμβάνουν έκτακτο εποχιακό προσωπικό για το ναυαγοσωστικό έργο και την πυροπροστασία!

Το άρθρο 7 του εν λόγων νομοσχεδίου προβλέπει ότι: «Οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ υποχρεούνται στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού στο πλαίσιο άσκησης αρμοδιοτήτων όπως η ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών και η πυροπροστασία. Οι προσλήψεις αυτές προϋποθέτουν την αποστολή αιτήματος για έγκριση από την Επιτροπή της ΠΥΣ 33/2006 όπως ισχύει, καθώς οι ανάγκες αφορούν χρονική περίοδο μεγαλύτερη του διμήνου και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με δίμηνες συμβάσεις για την κάλυψη εποχικών ή επειγουσών ή πρόσκαιρων αναγκών, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο. Η αύξηση της μέγιστης χρονικής διάρκειας των συμβάσεων αυτών από δύο σε τέσσερις μήνες αφενός επιτρέπει την άμεση κάλυψη των αναγκών των φορέων στο πλαίσιο άσκησης υποχρεωτικών αρμοδιοτήτων τους, αφετέρου συμβάλλει στην ελάφρυνση του όγκου εργασίας της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006 όπως ισχύει και όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ρεθύμνου, η προοπτική της πρόσληψης συμβασιούχων δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα, καθώς πλέον δεν θα δίνεται η δυνατότητα να δημοπρατείται το ναυαγοσωστικό έργο και να αναλαμβάνεται από ανάδοχο, ο οποίος διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα για την εκτέλεσή του. «Με τι μέσα θα γίνεται το ναυαγοστωστικό; Είναι ένα ακόμα σχέδιο που γίνεται χωρίς επεξεργασία και δημιουργεί πολλά προβλήματα», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΥΑ

Στο Υπουργείο Εσωτερικών θα βρίσκεται σήμερα ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης ως πρόεδρος της Ένωσης ΔΕΥΑ της χώρας, όπου θα έχει συνάντηση με στελέχη του ΥΠΕΣ και άλλων υπουργείων. Όπως αναφέρει ο ίδιος, στόχος είναι να γίνει μία εφ όλης της ύλης συζήτηση σχετικά με τα θέματα που αφορούν το προσωπικό, τη λειτουργία, τις προσλήψεις, αλλά και γενικότερα το νομοθετικό πλαίσιο για τις ΔΕΥΑ.
goodnet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ