2014-02-20 20:49:05
Φωτογραφία για Έθιμο των Κουδουναραίων στο Δίστομο Βοιωτίας
Οι Κουδουναραίοι της Αποκριάς είναι ένα έθιμο που συνεχίζεται αδιάλειπτα παραδομένο από γενιά σε γενιά εδώ και αιώνες στο Δίστομο.

Είναι χαρακτηριστικό πως σχεδόν πουθενά στη Νότια Ελλάδα (εξόν σε μερικά νησιά) δεν συναντάμε αλλού τους Τραγόμορφους Κουδουναραίους με τις προβιές να γυρίζουν τα στενά και τα σοκάκια των χωριών και να αποτελούν τον πυρήνα των καρναβαλικών εκδηλώσεων από παλιά.

Τα διαφόρων είδη κουδούνια τα ζώνουν γύρω στη μέση νέοι του χωριού και τα βροντούν περνώντας μπροστά από κάθε σπίτι κρατώντας ραβδία στα χέρια που στην κορυφή τους δένουν ένα κλωνάρι ελιάς, απομεινάρι του αρχαίου θύρσου και συμβολισμό του ξυπνήματος της φύσης και της ήρεμης, ειρηνικής και πλουσιας καρποφορίας.

Το ίδιο έθιμο συναντίεται στη Θράκη και σε μερικά χωριά της Μακεδονίας και παραπλήσια έθιμα σ'όλες τις φυλές της γης από πολύ παλιά.

Ίσως το έθιμο εξαπλώθηκε και έφτασε ως το Δίστομο από φύλα Θρακικά που εγκαταστάθηκαν στο χώρο και συνέχισαν τις Ορφικές Μυσταγωγίες που ήταν συμπλήρωμα αυτόχθονων τελετουργικών των Αμβρυσσέων (η αρχαία, Ομηρική, Ονομασία του Διστόμου είναι Αμβρυσσός) που μαζί με τους Κώρυκες πάνω από τους Δελφούς οργάνωναν βακχικές λατρείες προς τιμή του Πάνα ( υπάρχει ένδειξη στο Κωρύκειο άντρο στον Παρνασσό), ίσως κάποιος ή κάποιοι περιπλανώμενοι Διστομίτες που να μετέφεραν το έθιμο και να μεταδόθηκε έτσι απο πατέρα σε γιο.

Όμως το βέβαιο είναι ότι το ανάγλυφο του εδάφους μας , η θέση της κομώπολης – σταυροδρόμι στους πρόποδες Παρνασσού Ελικώνα, με κατάληξη στον Κορινθιακό – ο συνδυασμός του βουνίσιου και παράλιου, ανήσυχου και φιλόξενου ντόπιου με τον ανοιχτό και εύδεκτο του διερχομένου “πνεύματος” δημιούργησαν τις προυποθέσεις να ριζώσει (εδώ μόνο) το έθιμο.

Η κορύφωση του εθίμου στο Δίστομο γίνεται την Καθαρά Δευτέρα, όπου ο Δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Σύλλογο, διωργανώνει εκδήλωση στην πλατεία με χορούς και σάτυρα και δωρεάν προσφορά φασολάδας, λαγάνας, ελιών κλπ και φυσικά υπέροχο Διστομίτικο κρασί.

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ