2014-02-21 13:07:09
Φωτογραφία για Πάτρα: Τι ψάχνουν οι Nοτιοκορεάτες της Samsung;
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ελληνοκορεατικό επιχειρηματικό φλερτ παρά το γεγονός ότι επισήμως η Samsung Electronic Hellas τηρεί σιγήν ιχθύος για τα σχέδια της πολυεθνικής μητρικής της στη χώρα μας. Το ενδιαφέρον της κινείται γύρω από δύο άξονες.

Ο ένας σχετίζεται με τις δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας και ο άλλος με το διαμετακομιστικό σκέλος της. Οι πρώτες επαφές έχουν ήδη γίνει από καιρό, και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, στη Σεούλ στις αρχές Δεκεμβρίου. Παράλληλα, τα πλάνα για τον τομέα έρευνας και ανάπτυξης συζητήθηκαν και σε κορυφαίο επιχειρηματικό αλλά και πολιτικό επίπεδο.

Επιπλέον, όπως γράφει η Καθημερινή, η Samsung έχει ζητήσει και έχει ήδη ενημερωθεί για το μοντέλο εισαγωγής προϊόντων από την Ασία προς τις ευρωπαϊκές αγορές διαμέσου Πειραιά, στο πρότυπο που έχει διαμορφώσει η σχετική συμφωνία Cosco, Hewlett Packard και ΤΡΑΙΝΟΣΕ
. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εξοικονομούνται περισσότερες από έξι ημέρες έναντι της εναλλακτικής του διάπλου του Γιβραλτάρ και της κατάληξης στα λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπούλιας και η αντιπροσωπεία που τον συνόδευσε στη Σεούλ τον Δεκέμβριο επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο βιομηχανικό συγκρότημα της Samsung Electronics. Η δε Samsung έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Πάτρα, όπου εδρεύει η θυγατρική της, Samsung Nanoradio Design Center.

Η εν λόγω ερευνητική εταιρεία φιλοξενείται στο Patras InnoHub, όπου λειτουργεί η ελληνική εταιρεία Corallia, η οποία, με τη σειρά της, προάγει την καινοτομία στην έρευνα και την τεχνολογία, φιλοξενώντας στις υποδομές της ανάλογες δραστηριότητες τρίτων.

Η Corallia συμμετείχε στην επιχειρηματική αποστολή στην Κορέα και οι εκπρόσωποί της είχαν συναντήσεις με φορείς του οικοσυστήματος υψηλής τεχνολογίας της Κορέας, και με εκπροσώπους της Samsung Electronics. Οπως αναφέρει η Corallia, στις συναντήσεις παρουσιάστηκαν το δυναμικό και οι προοπτικές του ομίλου με απώτερο σκοπό την προώθηση συνεργασιών και την προσέλκυση άμεσων επενδύσεων στη χώρα, είτε με τη μορφή συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών είτε με τη μορφή δημιουργίας μεγάλων σχεδιαστικών κέντρων (design centers). Από την πλευρά της Samsung Electronics, o Dr Oh-Hyun Kwon, CEO και Vice President της εταιρείας, έκανε ειδική μνεία στη Samsung Nanoradio Design Center (SNDC) της Πάτρας και δήλωσε την πρόθεση της Samsung να επενδύσει περαιτέρω στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως ανάλογες επαφές έκανε η ελληνική πλευρά και με την LG Electronics. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως έκτοτε έχουν προχωρήσει αλλά λίγα έχουν γίνει γνωστά για τον χρόνο και την έκταση ενδεχόμενης συνεργασίας. Τα ίδια μηνύματα εκπέμπουν και πηγές από το λιμάνι του Πειραιά, προσθέτοντας πως «οι Κορεάτες αποστρέφονται τη δημοσιότητα στις επιχειρηματικές τους κινήσεις», κάτι που χαρακτηρίζεται φυσιολογικό εάν αναλογιστεί κανείς και «την ύπαρξη ζητημάτων βιομηχανικού ανταγωνισμού».
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ