2014-02-24 00:15:36
Φωτογραφία για Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ παιδεύουν τον... Αδωνι
Ναυαγεί το σενάριο του Γεωργιάδη, που ήθελε να απαλλαγεί από 3.000 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ - ΕΝΕΤ

Πάνε πίσω, όπως όλα δείχνουν, τα σχέδια Αδώνιδος Γεωργιάδη για άμεσες και... αβρόχοις ποσί απολύσεις εκατοντάδων γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ. Μπορεί ο περιλάλητος κ. Γεωργιάδης να άφηνε να διαρρεύσει καιρό τώρα ότι με συνοπτικές διαδικασίες θα απαλλαγεί από περίπου 3.000 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) και θα γίνει ο ήρωας της κυβέρνησης και της τρόικας, το σενάριό του όμως φαίνεται να ναυαγεί. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μόνο μία ημέρα κατατέθηκαν 1.389 αιτήσεις γιατρών και οι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες ο ιατρικός κόσμος θα σπεύσει σύσσωμος να κάνει τις σχετικές αιτήσεις.

Αλλα είχε υπολογίσει ο Αδωνις Γεωργιάδης, άλλα γίνονται Αλλωστε είμαστε λαός της τελευταίας στιγμής, ενώ και τα έγγραφα καθυστέρησαν να δοθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα και το ιατρικό προσωπικό είχε πρόσβαση μόλις την περασμένη Παρασκευή το πρωί.


Τα νούμερα... δεν βγαίνουν, καθώς λίγο η ανασφάλεια του ιατρικού κόσμου, λίγο ο σίγουρος μισθός του Δημοσίου (έστω και μικρός), οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πολύ περισσότεροι γιατροί, από όσους είχε υπολογίσει ο Αδωνις Γεωργιάδης, θα κάνουν τελικά τις αιτήσεις τους για να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ. Ο ίδιος πάντως επιμένει ότι αυτοί που θα φύγουν από το δημόσιο σύστημα δεν θα είναι λιγότεροι από 2.500.

Ηδη τα πρώτα μηνύματα, κυρίως από το Λεκανοπέδιο όπου εργάζονταν και οι περισσότεροι από τους 5.500 γιατρούς του πρώην ΙΚΑ, αναφέρουν ότι διπλάσιοι από όσους είχε υπολογίσει ο κ. Γεωργιάδης θα κάνουν την περιβόητη αίτηση για το ΠΕΔΥ.

Η ημερομηνία και η προθεσμία των επτά ημερών λήγει την Πέμπτη και όποιος δεν έχει δηλώσει σαφώς ότι θέλει να ενταχθεί στο νέο δημόσιο σύστημα, θα απολύεται αυτοδικαίως.

Ταυτόχρονα οι ομοσπονδίες και οι συνδικαλιστικοί σύλλογοι παροτρύνουν τους γιατρούς να υποβάλουν αίτηση και στη συνέχεια «βλέπουμε», όπως λένε Ούτως ή άλλως με τη λήξη της προθεσμίας θα μεσολαβήσει ένας μήνας κατά τον οποίο θα πρέπει να έχουν κλείσει τα ιδιωτικά τους ιατρεία όσοι επιλέξουν οριστικά να μείνουν στο Δημόσιο.

Στο διάστημα αυτό «θα έχουμε χρόνο να σκεφτούμε και να συγκεντρώσουμε περισσότερα στοιχεία για το πώς θα ενσωματωθούμε στο ΠΕΔΥ» λένε οι περισσότεροι γιατροί του πρώην ΙΚΑ.

Σε αυτή τη φάση πάντως πηγές από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι είναι δύσκολο να υπάρξει πλήρης εικόνα, δεδομένου ότι οι αιτήσεις γίνονται σε τοπικό επίπεδο και στις διευθύνσεις των περιφερειών. Πράγμα το οποίο είναι χρονοβόρο και δυσκολεύει τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας να συλλέξουν με ταχύτητα τα στοιχεία.

Και επειδή ο Αδωνις Γεωργιάδης γνωρίζει καλά ότι μπορεί πράγματι οι περισσότεροι γιατροί να κάνουν αιτήσεις και να... εκτεθεί στα μάτια της τρόικας και του Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο έχει διαβεβαιώσει ότι θα απαλλαγεί με διαδικασίες- εξπρές από τους... περιττούς γιατρούς, φρόντισε να τους κουνήσει άλλη μια φορά το δάχτυλό του.

Ο Α. Γεωργιάδης απείλησε ότι όσοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ κάνουν αίτηση με στόχο να μπλοκάρουν το σύστημα για συνδικαλιστικούς λόγους και στις 30 ημέρες δεν παρουσιαστούν να αναλάβουν υπηρεσία, δεν θα έχουν καμία δυνατότητα σύμβασης με τον Οργανισμό.

Και για να τους αλλάξει άποψη στο πλαίσιο της παρελκυστικής πολιτικής του, επιχείρησε να τους δελεάσει, τονίζοντας ότι μελετάται να γίνει καλύτερη η συνεργασία με όσους γιατρούς αποχωρήσουν από τον Οργανισμό και συμβληθούν με το σύστημα ως ιδιώτες.

Βέβαια όλοι γνωρίζουν -και ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης- ότι αν υπάρξουν διαφοροποιήσεις στις συμβάσεις μεταξύ των ιδιωτών γιατρών, θα υπάρξει ξεσηκωμός των ήδη συμβεβλημένων.

Πάντως οι γιατροί δεν φαίνεται να... μασούν στους εκβιασμούς Αδώνιδος. Εξάλλου οι συνδικαλιστές υπολογίζουν ότι τελικά από τους 5.500 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ περίπου οι 4.000 θα κάνουν δήλωση ένταξης στο ΠΕΔΥ. Λιγότεροι ενδιαφερόμενοι όμως για το δημόσιο σύστημα, που θα πληρώνει τους γιατρούς με 1.000 ευρώ, είναι οι γιατροί της περιφέρειας, που έχουν ούτως ή άλλως στενές σχέσεις με τους ασθενείς τους που τους επισκέπτονται στα ιδιωτικά τους ιατρεία και δύσκολα θα τους εγκατέλειπαν.

Προβληματισμός

Κατά τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλη Βλασταράκο, οι γιατροί παραμένουν προβληματισμένοι και διχασμένοι, καθώς από τη μία επιδιώκουν για λόγους επιβίωσης να εξασφαλίσουν ένα μόνιμο μισθό και από την άλλη δεν ξέρουν πώς να εγκαταλείψουν τα ιατρεία τους, τους ασθενείς τους, το προσωπικό, αλλά και τα χρεωμένα μηχανήματα.

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι τα συνδικαλιστικά όργανα παροτρύνουν τους γιατρούς να υποβάλουν αιτήσεις.

«Οι γιατροί σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φοβούνται ούτε απειλές ούτε εκβιασμούς. Πρέπει να αποφασίσουν με γνώμονα από τη μία ότι πρέπει να υπηρετούν το λειτούργημά τους και από την άλλη ότι πρέπει και να επιβιώσουν. Γιατί αν μείνουν στο Δημόσιο θα προσφέρουν έργο, ενώ από την άλλη έχουν και τα ιατρεία τους, τον εξοπλισμό τους και το προσωπικό το οποίο θα πρέπει να αποζημιώσουν, αλλά και να εξοφλήσουν τα μηχανήματα που χρωστούν. Καλείται ο υπουργός να πει τι είδους συμβάσεις θα κάνει αν μείνουν στο ιδιωτικό τους ιατρείο, αλλά και πώς θα λειτουργήσει το ΠΕΔΥ, ώστε ο καθένας να λάβει τις αποφάσεις του» αναφέρει στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος.

Πάντως ο προβληματισμός των γιατρών εστιάζεται και στο γεγονός πως αν μείνουν στα ιδιωτικά τους ιατρεία και συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ θα πληρώνονται στη χάση και στη φέξη και όποτε... θυμηθεί η διοίκηση του οργανισμού. Από την άλλη φοβούνται ότι θα «υπαλληλοποιηθούν» αφού θα αναγκαστούν να συνεργαστούν με μεγάλες ιδιωτικές μονάδες Υγείας, καθώς ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα γιατρό να επιβιώσει μόνος του.

Και ο άλλος δρόμος όμως μοιάζει δύσκολος, καθώς αν μεταβούν στο ΠΕΔΥ μπορεί να μείνουν με μισθό 1.000 ευρώ σε περίπτωση που αξιολογηθούν αρνητικά και δεν λάβουν τελικά αποδοχές όπως οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Η ελπίδα τους εστιάζεται τώρα στη Δικαιοσύνη, καθώς οι σύλλογοι έχουν κάνει ασφαλιστικά μέτρα ώστε να κριθεί αντισυνταγματική η βίαιη και υποχρεωτική σφράγιση του ιατρείου μέσα σε λίγες ημέρες. Αναμένουν μάλιστα έστω μία απόφαση να είναι θετική για τον κλάδο, ώστε να μπορέσουν για κάποιους μήνες να διατηρήσουν και το ιατρείο τους και να έχουν προσληφθεί από το ΠΕΔΥ.

Ο αντιπρόεδρος του ΠΙΣ Γιάννης Μπασκόζος μιλά στην «Κ.Ε.» τόσο για τα λουκέτα στα πολυϊατρεία, που άφησαν χωρίς περίθαλψη 10 εκατ. ασφαλισμένους, όσο και για τους εκβιασμούς Αδώνιδος στους γιατρούς.

«Οι καταστροφικές συνέπειες του δρόμου για το ΠΕΔΥ είναι εμφανείς σε όλους. Ο κόσμος, οι φτωχοί, οι συνταξιούχοι, οι ανασφάλιστοι δεν έχουν καμία δυνατότητα για δωρεάν πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στα ιατρεία του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ. Στην Ελλάδα συμβαίνει το παγκοσμίως πρωτότυπο να κλείνουν όλες οι υπάρχουσες δομές για να "ανοίξουν" άγνωστο πότε, πώς, πού και με πόσους από τους εργαζομένους.

»Οι εκβιασμοί και η προσπάθεια εκφοβισμού του Αδ. Γεωργιάδη δεν θα περάσουν. Κανείς όμως σε αυτή τη χώρα δεν είναι πάνω από τους νόμους» περιγράφει ο κ. Μπασκόζος.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ