2014-02-24 11:08:57
Φωτογραφία για Πάτρα: Εντυπωσίασαν οι μικροί καρναβαλιστές με την ανεπανάληπτη παρέλασή τους
Όπου και να έστρεφες το βλέμμα σου το χαμόγελο των μικρών γινόταν ήλιος και φώτιζε εκτυφλωτικά κάνοντάς σε να νιώσεις τη χαρά της ζωής και να γεμίσεις ελπίδα για το αύριο. Το μήνυμα που έστειλαν σε όλη την Ελλάδα... μέσα από την παρέλαση που σφράγισε με τεράστια επιτυχία το Καρναβάλι των Μικρών, ήταν σαφές και αποστομωτικό αφοπλίζοντας κάθε δυσοίωνη πρόβλεψη και κάθε δυσάρεστη σκέψη. Στην Πάτρα έδειξαν για μια ακόμη φορά πως Καρναβάλι, ζωή και αισιοδοξία πάνε μαζί και ευημερούν σε πείσμα κάθε οπισθοδρόμησης και στασιμότητας.

Από νωρίς το πρωί η ηλιόλουστη μέρα έστειλε τους καλύτερους οιωνούς για μια συναρπαστική συνέχεια και απέδειξε ότι η ώρα των μικρών καρναβαλιστών θέλει τον καιρό σύμμαχο και θα τον έχει.

Έτσι μόλις δόθηκε το σύνθημα 8000 μικροί καρναβαλιστές με τους συνοδούς τους, που είχαν δώσει ραντεβού στην πλατεία Ομονοίας, ξεχύθηκαν σαν ορμητικό ποτάμι κεφιού, χαράς, διασκέδασης και δημιουργίας στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας κάνοντας την πόλη όλη να γιορτάσει και ξεσηκώνοντας πλήθος μικρών και μεγάλων θεατών που βρέθηκαν στα πεζοδρόμια και στα μπαλκόνια των σπιτιών και των πολυκατοικιών κατά μήκος της διαδρομής: Γούναρη-Κορίθου-περιμετρικά της πλατείας Γεωργίου από το κάτω μέρος-Κορίνθου έως τις 4 εξόδους (2 στο ύψος της Ερμού και 2 στο ύψος της Αγίου Νικολάου).

Το πρωί της Κυριακής αποδείχτηκε πολύ μικρό για να χωρέσει το κέφι, τον παλμό, την ευρηματικότητα, τη φαντασία, τη θετική ενέργεια, τη φρεσκάδα, τη ζωντάνια και την έμπνευση των λιλιπούτειων καρναβαλιστών, που απέδειξαν με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι η πόλη και το Καρναβάλι της τους ανήκει
.

Έντονα χρώματα, εικόνες που μένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη, δροσερά μουτράκια, πλατιά χαμόγελα, ξεγνοιασιά, τρεχαλητά, πόζες γεμάτες νάζι και σκέρτσο, παιχνίδι, ευρηματικές κατασκευές, τραγούδια, χοροί, μουσικές, ήχοι και φωνές κυριάρχησαν παντού και έδωσαν σάρκα και οστά στα παιδικά όνειρα και στις καρναβαλικές προσδοκίες.

Μια έκρηξη κεφιού και χαράς που μεταδιδόταν ακαριαία σαν χείμαρρος μέσα από την σκυταλοδρομία των μικρών καρναβαλοδρομέων, η οποία ξετυλιγόταν αγκαλιάζοντας όλη την πόλη. Με χρώματα έντονα, με στολές αμίμητες, καλλιτεχνικές, σατιρικές, χιουμοριστικές, ανεπανάληπτες, εξαιρετικά αισθητικές και ποιοτικές μεταμφιέσεις, όπως αξίζει στους λιλιπούτειους φίλους μας. Με ευαισθησία, με αγνότητα, με συνεργασία, με γνησιότητα, με συλλογική συμμετοχή και με τον άρτιο συνδυασμό της εκπαιδευτικής και ψυχαγωγικής διαδικασίας. Με ξεφάντωμα και με την ανάγκη να δηλώσουν χωρίς διαπραγμάτευση ότι το Πατρινό Καρναβάλι είναι τρόπος ζωής, ασπίδα προστασίας και αντικαταθλιπτικό αντίδοτο, εν τέλει δημιουργία και η αρχή ενός πολλά υποσχόμενου αύριο για όλους μας.

Παιδιά και μεγάλοι κατέβηκαν στο δρόμο με αυθορμητισμό και φυσικότητα, ντυμένοι με την ακαταμάχητη και αδιαπραγμάτευτη μεταμφίεση του Καρναβαλιού των Μικρών και έκλεισαν το μάτι στη χαρά της ζωής ανοίγοντας διάπλατα την καρδιά τους στα φλας της γιορτής, της ανθρωπιάς και της δημιουργικής πατρινής καρναβαλικής τρέλας.

Στην κορυφή της παρέλασης, που άγγιξε σε διάρκεια τη 1 ώρα και 20 λεπτά και είχε σφιχτοδεμένη ροή και αυθορμητισμό, χωρίς χάσματα, κενά και επικαλύψεις, ο Τζίτζικας (η μασκότ του Πατρινού Καρναβαλιού) εμψυχωμένος από την παρουσιάστρια του Καρναβαλιού των Μικρών Κατερίνα Τσουκαλά, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων- Καρναβάλι Πάτρας Κωνσταντίνος Τρίγγος, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Πατρινού Καρναβαλιού Μαρία Κουρμπανά, μέλη της Ομάδας Εργασίας της Γνωμοδοτικής Επιτροπής για το Καρναβάλι των Μικρών, τα μεταμφιεσμένα παιδιά της Μπαντίνας, μέλη της ομάδας θεάτρου δρόμου X-Saltibagos (ξυλοπόδαροι και ποδηλάτης με μονόροδο) και οι τρεις τεράστιοι καρναβαλικοί δράκοι (με παιδιά του Χορευτικού Τμήματος του Δήμου) προϊδέαζαν για την συναρπαστική συνέχεια, που ανέλαβαν οι 8000 λιλιπούτειοι -και όχι μόνο- καρναβαλιστές κατανεμημένοι σε 76 ομάδες αλλά και τα άρματα του Καρναβαλιού των Μικρών και το Μουσικό Άρμα, σμιλεμένα με την αγάπη και τη φαντασία των καλλιτεχνών-κατασκευαστών του Καρναβαλικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων, τα οποία εξελίχθηκαν σε όλο το μήκος της παρέλασης.

Συμμετοχές εκτός Πατρών, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τη συμμετοχή παιδιών από όλη την Ελλάδα) και οι τοπικές δυνάμεις: παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί, κέντρα προσχολικής εκπαίδευσης, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, σώματα προσκόπων, σχολές χορού, κέντρα ξένων γλωσσών, ΑΜΕΑ, σύλλογοι, ανεξάρτητες ομάδες και ελεύθερες συμμετοχές πλημμύρισαν με φως, χρώμα, χιούμορ, κέφι και φαντασία τους δρόμους παρασυρμένοι στη δίνη ενός ασταμάτητου καρναβαλικού χορού.

Η Παρέλαση των Μικρών σφραγίστηκε από το θέμα του Καρναβαλιού των Μικρών «Μέσ΄ την τρελή Αποκριά βάζω και εγώ μια πινελιά» και από πολλά συγγενή θέματα με την ζωγραφική που υποστηρίχτηκαν από στολές, καπέλα, αξεσουάρ και καρναβαλικές κατασκευές. Δυναμική ήταν η παρουσία του χιουμοριστικού και συχνά σατιρικού πνεύματος, που ήταν επηρεασμένο από την επικαιρότητα και ότι άλλο βάλει ο νους σας και έφερε στο… δρόμο η δημιουργική έμπνευση των ομάδων συμμετοχής. Πάντα μέσα από ένα ακαταμάχητο και διεισδυτικό πρίσμα, μέσα από μια ασυναγώνιστη καρναβαλική ματιά.

Στην ουρά της παρέλασης ο γλυκός αποχαιρετισμός και ταυτόχρονα η ανανέωση του ραντεβού με τη χαρά και το κέφι είχε τη γεύση της σοκολάτας που γλύκαινε τους θεατές και για την οποία φρόντισε το άρμα του σοκολατοπόλεμου, το οποίο γινόταν δεκτό με θέρμη και επευφημίες.

Η απόλυτα πετυχημένη δράση των μικρών το πρωί της Κυριακής μεταμόρφωσε την πόλη σε έναν απέραντο παιδότοπο, που έδωσε πνοή και επιφύλαξε το πιο δυναμικό υπαίθριο πανηγύρι κρατώντας το μεγάλο πλήθος συμμετεχόντων και θεατών στο κέντρο της Πάτρας για πολλές ώρες και δημιουργώντας εορταστική ατμόσφαιρα.

Ένα χρόνο πριν φτάσει στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του, το Καρναβάλι των Μικρών απέδειξε ότι στέκεται απτόητο και περήφανο στα πόδια του χωρίς να έχει ανάγκη από υποστηρικτικά δεκανίκια. Ένα Καρναβάλι μέσα στο Καρναβάλι, με τις Καρναβαλουπόλεις του, τις παραστάσεις του, τα εργαστήριά του και βέβαια την καταιγιστική σε πάθος, παλμό, αισθητική και κέφι παρέλασή του, γίνεται η αιχμή της καρναβαλικής έξαψης και δημιουργίας, κάνοντάς μας εδώ στην Πάτρα να περηφανευόμαστε για μια ηχηρή μοναδικότητα και πρωτιά σε συμμετοχή σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Διατηρώντας πάντα τα αυθεντικά συστατικά της επιτυχίας του και της καρναβαλικής παράδοσης και παραμένοντας μαγικό, αθώο, παραμυθένιο, συναρπαστικό, μοναδικό. Εν τέλει αξεπέραστο!
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ