2014-02-26 11:38:29
Φωτογραφία για Η Ευρώπη περιμένει τον τρόπο που θα λυθεί το ζήτημα των τραπεζών στην Ελλάδα
Ως βαρόμετρο για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίζουν, με δημοσίευμά τους, οι Financial Times τον τρόπο που θα επιλυθεί η διαμάχη για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών... ενώ εκτιμά ότι για ακόμη μια φορά η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των πραγμάτων.

«Υπήρξε μια μικρή περίοδος κατά την οποία ακούγονταν καλές ειδήσεις από την Ελλάδα. Σήμερα, όμως για ακόμη μια φορά, τις επευφημίες ακολουθεί μια δυσοίωνη σιωπή», αναφέρει το δημοσίευμα με τίτλο .

«Αυξάνονται συνεχώς οι εκτιμήσεις ότι η χώρα θα χρειαστεί ένα τρίτο μεγάλο πακέτο βοήθειας από την τρόικα. Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται φρέσκα κεφάλαια έως 20 δισ. ευρώ - πολύ περισσότερα από τα 6 δισ. ευρώ το πολύ, που οι εθνικές αρχές ή οι εξωτερικοί σύμβουλοι της BlackRock πιστεύουν ότι είναι το έλλειμμα», επιμένει η αμερικανική εφημερίδα τονίζοντας πως «για μία ακόμη φορά η Ελλάδα -ένα γεωγραφικά και οικονομικά περιφερειακό μέλος της ευρωζώνης- βρίσκεται στο επίκεντρο των πραγμάτων».


Το άρθρο εκτιμά πως η επικινδυνότητα της οικονομικής κατάστασης της χώρας θα αποτελέσει πολιτική καυτή πατάτα ειδικά για τη Γερμανία όπου οι πολίτες εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για τη μεταφορά πλούτου από τον Βορρά στον Νότο.

«Υπάρχει όμως και μια δεύτερη πολύ σημαντική διάσταση στο τελευταίο αυτό ελληνικό βάσανο. Το πώς θα επιλυθεί η διαμάχη για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών θα προσφέρει ουσιώδεις ενδείξεις για την προσέγγιση που θα εφαρμόσουν οι ευρωπαϊκές αρχές στα φετινά βαρυσήμαντα «τσεκ-απ» στο σύνολο των τραπεζών του ευρωπαϊκού συστήματος».

Σύμφωνα με τους Financial Times, η ΕΚΤ, η μοναδική πλέον τραπεζική εποπτική αρχή της ευρωζώνης, δεν αναμένεται να ολοκληρώσει την «επιθεώρηση της ποιότητας ενεργητικού» (Asset Quality Review), την ευρεία αποτίμηση της αξίας των δανείων στα βιβλία των 130 μεγάλων τραπεζών, πριν το φθινόπωρο. Το ίδιο ισχύει για τα παράλληλα stress test που θα πραγματοποιήσει η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ, η European Banking Authority. Εξ ου και η προσοχή στην Ελλάδα, που χρησιμεύει ως πρώιμο «βαρόμετρο» για την αξιολόγηση, η οποία πολλοί πιστεύουν ότι θα εμπεδώσει ή θα διαλύσει την επενδυτική εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Κλειδί στην όλη υπόθεση, εκτιμάται πως είναι η εξήγηση των λόγων για τους οποίους θα γίνει η όποια εκτίμηση για το κεφαλαιακό έλλειμμα των ελληνικών τραπεζών.

«Οπωσδήποτε θα παιχτούν διάφορα παιχνίδια. Η ίδια η Ελλάδα θέλει πολύ να αποφύγει ή να ελαχιστοποιήσει το μέγεθος ενός τρίτου πακέτου διάσωσης. Οι αξιωματούχοι της τρόικας, αντιθέτως, θα είναι πιθανότατα πολύ πιο συντηρητικοί. Η ΕΚΤ βρίσκεται σε μια περίεργη μέση κατάσταση, στην οποία παίζεται η δική της αξιοπιστία. Ως αποτέλεσμα των νέων τραπεζικών εποπτικών εξουσιών της, πρέπει να συμβιβάσει τα συντηρητικά ένστικτα της τρόικας με το δικό της καθήκον στη διενέργεια των τεστ αντοχής. Από αυτήν την άποψη, ίσως να μην θελήσει να φερθεί πολύ σκληρά στις ελληνικές τράπεζες, φοβούμενη ότι θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά, κατ' επέκταση και στις τράπεζες και των άλλων κρατών σε προγράμματα διάσωσης.

Σε κάποιες περιοχές, η μόνη πρακτική λύση για την ανακεφαλαιοποίηση αδύναμων τραπεζών είναι μια κρατική διάσωση ή η υποχρεωτική συμμετοχή των πιστωτών με bail-in, καθώς θα υπάρχει έλλειψη φρέσκων κεφαλαίων από τους ιδιώτες. Αυτό όμως κρύβει τον κίνδυνο επαναφοράς του φαύλου κύκλου κρατικών - τραπεζικών χρεών, που έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο οικονομικό χάος στην κρίση της ευρωζώνης μέχρι σήμερα.

Οι FT επισημαίνουν πως καθώς οι συνομιλίες της τρόικας με την Αθήνα συνεχίζονται, τόσο στους επενδυτές όσο και στον πληθυσμό επικρατεί νευρικότητα για το ακριβές μέγεθος των χρημάτων που χρειάζεται το τραπεζικό σύστημα. «Πρέπει να ληφθεί μια απόφαση - και σύντομα».

«Για την Ελλάδα, μια πολύ σκληρή προσέγγιση θα ήταν τιμωρία και θα έπληττε ίσως τις προοπτικές ανάπτυξης. Από την άλλη, μια ήπια προσέγγιση κινδυνεύει να σκοτώσει το καναρίνι έτσι κι αλλιώς, καταστρέφοντας την εύθραυστη εμπιστοσύνη στη χώρα, το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης και την εποπτεία του από την ΕΚΤ», προειδοποιεί το δημοσίευμα καταλήγοντας.

ΠΗΓΗ:Eθνος
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ