2014-02-26 11:41:59
Φωτογραφία για ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει το μεσημέρι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος με τους επικεφαλής της τρόικας. Η διοίκηση της ΤτΕ προσέρχεται στη συνάντηση έχοντας τα αποτελέσματα της BlackRock, σύμφωνα με τα οποία τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες την επόμενη τριετία ανέρχονται σε περίπου 5,5 δισ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία έχουν ελεγχθεί και από δύο ανεξάρτητους ελεγκτικούς οίκους, τους E.Υ και Rothcild, προκύπτουν από το βασικό σενάριο και όχι από το δυσμενές, σύμφωνα με τις οδηγίες της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται καταρχήν να διαφωνεί με τις εκτιμήσεις αυτές, ανεβάζοντας τον πήχη των κεφαλαιακών αναγκών στα 22 δισ. ευρώ. 

Η μεγάλη απόκλιση μεταξύ των δύο εκτιμήσεων είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει σημαντικά η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests, η οποία αρχικώς είχε προγραμματιστεί για το τέλος Δεκεμβρίου 2013. Συνακόλουθα καθυστέρησε και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.


Ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχει η σημερινή διαπραγμάτευση, η διοίκηση της ΤτΕ φέρεται αποφασισμένη να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της Blackrock έως το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο την προσεχή Τρίτη.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την έκθεση της Βlackrock, οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εurobank υπολογίζονται σε περίπου 3 δισ. ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, της Τράπεζας Πειραιώς τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ η Alpha Bank εμφανίζεται επαρκώς κεφαλαιοποιημένη.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail''
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ