2014-02-26 13:46:11
Φωτογραφία για Βενιζέλος: Επιφυλάξεις για το πόρισμα των γερμανικών επανορθώσεων
«Η απάντηση που δίνει πρακτικά δεν μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα», τόνισε στην Βουλή

Σταυρόπουλος Λάμπρος 

Τις σοβαρές επιφυλάξεις του για το περιεχόμενο του πορίσματος που συνέταξε ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) για τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, διατύπωσε στην Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος, προειδοποιώντας ότι «η απάντηση που δίνει το πόρισμα αυτό ως προς τις δικονομικές ενέργειές μας, πρακτικά δεν μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα».

Υπενθυμίζεται ότι μια ημέρα μετά την διαβίβαση του πορίσματος στο ΥΠΕΞ, ο κ. Βενιζέλος με επείγον έγγραφό του προς τον πρόεδρο του ΝΣΚ, ζήτησε η πρόταση για τον χειρισμό της υπόθεσης να διατυπωθεί με την μορφή γνωμοδότησης της Ολομέλειας του ΝΣΚ στο πλαίσιο του άρθρου 100Α του Συντάγματος και της νομοθεσίας περί Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Όπως είπε εξάλλου ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, πρέπει να τοποθετηθεί η Ολομέλεια του ΝΣΚ «εκτός και αν δεν θέλουμε να κάνουμε την περαιτέρω κίνηση και μένουμε στα προκαταρκτικά».


Σημείωσε δε ότι η Γερμανία «δεν θεωρεί πως έχει υποχρέωση να καταβάλλει κάποια αξίωση» προς την χώρα μας, κάτι που θεωρητικά σημαίνει ότι στην περίπτωση αυτή γεννάται διεθνής διαφορά. «Ψάχνω να βρω την πρακτική και ασφαλή οδό διότι αυτό πρέπει να οδηγήσει σε αποτέλεσμα γιατί αν τα λέμε μεταξύ μας και χαιρόμαστε δεν βγαίνει κάτι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, εξηγώντας ότι «είναι άλλο να πάρουμε μια απόφαση που θέτει τα συμφέροντά μας και τις αξιώσεις μας υπό διεθνή δικαστικό έλεγχο».

Αναφορικά με το πόρισμα που παρέλαβε από την ομάδα εργασίας, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το πόρισμα έχει ανάγκη συμπλήρωσης για τα οικονομικά του στοιχεία, προσθέτοντας μάλιστα ότι κατά την δικονομική του διάσταση «η δική μου πρόγνωση δεν είναι πρόγνωση που θα συνιστούσα να ακολουθήσει η Ελληνική Δημοκρατία». «Πρέπει να γίνει ολοκλήρωση του πορίσματος αν θέλουμε να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα και όχι να καλλιεργούμε ζητήματα για εσωτερική κατανάλωση», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Θεώρησα αναγκαίο να παρακαλέσω το ΝΣΚ να συνεργαστεί συγκεκριμένα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εξωτερικών και με όποιον άλλο ερευνητή προκειμένου να ορίσει και να προσδιορίσει χρηματοοικονομικά τις τυχόν απαιτήσεις», σημείωσε. Και εξήγησε ότι «το πρόβλημα είναι ουσιαστικό και οικονομικό και πρέπει να μας πει το ΝΣΚ αν έχουμε ενεργές αξιώσεις, αν αυτές προσδιορίζονται και στην συνέχεια να δούμε αν διαθέτουμε το δικονομικό πλαίσιο».

Πάντως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των ενεργών παραγόντων της διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων, κ. Μ. Γλέζος, σχολιάζοντας την στάση της γερμανικής πλευράς η οποία δεν αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ελλάδας, αποκάλυψε πως όταν έγινε γνωστό ότι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια την σύσταση διακομματικής επιτροπής για τις γερμανικές επανορθώσεις, του ζητήθηκε από την γερμανική πρεσβεία συνάντηση στην οποία πήρε μέρος ο αναπληρωτής του γερμανού πρεσβευτή στην Αθήνα. «Αν δεν υπήρχε πρόβλημα γιατί τους ΄΄έκαιγε΄΄ το ότι φτιάξαμε την διακομματική επιτροπή;», είπε ο κ. Γλέζος.
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ