2014-02-27 00:28:07
Φωτογραφία για Επιστημονικές μελέτες-μαϊμού αποκάλυψε αλγόριθμος γάλλου επιστήμονα
Οι αναγνώστες του econews θα έχετε παρατηρήσει ότι πολλά από τα δημοσιεύματα που αναρτώνται στην ιστοσελίδα βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες.

Εφεξής θα πρέπει να είμαστε προσεκτικότεροι στον έλεγχο των πηγών μας. Αιτία, η αποκάλυψη του ερευνητή του Πανεπιστημίου Ζοζέφ Φουριέ στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, Σιρίλ Λαμπέ, ο οποίος απέδειξε ότι  τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν στα πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων τουλάχιστον 120 πλαστές μελέτες, γραμμένες από πρόγραμμα υπολογιστή.

Ο Λαμπέ, στον οποίο αποδίδεται ο τίτλος του “ακτιβιστή της επιστημονικής αξιοπιστίας”,  ανάγκασε μεγάλους εκδοτικούς οίκους να αποσύρουν τις επίμαχες δημοσιεύσεις και να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν το κύρος τους.

Εργαλείο του ήταν ένας αλγόριθμος που ανέπτυξε ο ίδιος και ο οποίος “σαρώνοντας” τη βιβλιογραφία, εντοπίζει πλαστές δημοσιεύσεις γραμμένες από το πρόγραμμα SCIgen.

Το SCIgen (από το Science Generator, «γεννήτρια επιστήμης») ανέπτυξαν το 2005 ερευνητές του MIT. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιεί τυχαίους συνδυασμούς φράσεων για να παράγει πλαστές μελέτες Επιστήμης Υπολογιστών (Computer Science).

Μια άλλη, σατιρική παραλλαγή του SCIgen παράγει μελέτες Φυσικής στο δικτυακό τόπο arXiv vs. snarXiv.

—Η έρευνα του Λαμπέ

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο αλγόριθμος του Λαμπέ εντόπισε πάνω από 120 πλαστές μελέτες από το SCIgen στα δημοσιευμένα πρακτικά περισσοτέρων από 30 συνεδρίων που έλαβαν χώρα κατά το χρονικό διάστημα 2008-2013, επί το πλείστον στην Κίνα.

Οι 16 από αυτές βρίσκονταν σε πρακτικά του μεγάλου γερμανικού οίκου Springer και οι υπόλοιπες σε πρακτικά που δημοσίευσε το αμερικανικό Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE).

Η ειρωνεία είναι ότι ο εν λόγω αλγόριθμος είχε παρουσιαστεί το 2005 σε δημοσίευση του Λαμπέ στην επιθεώρηση Scientometrics του οίκου Springer.

Η Springer ενημερώθηκε για το θέμα από τον Λαμπέ το 2005 και αφαίρεσε άμεσα τις επίμαχες μελέτες, όπως συνέβη και με τo IEEE στα τέλη του 2013. Και οι δύο εκδότες διαβεβαιώνουν ότι έλαβαν μέτρα για να αποτρέψουν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η επιστημονική απάτη δεν είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση όπως απέδειξε ο Λαμπέ και με μια άλλη προσπάθειά του το 2010. Τότε, είχε χρησιμοποιήσει το το SCIgen για να παράξει 102 πλαστές μελέτες, οι οποίες περιείχαν παραπομπές σε άλλες πλαστές μελέτες. Ως ερευνητή παρουσίαζε το ανύπαρκτο πρόσωπο Ίκε Άνκαρε.

Τις μελέτες καταχώρησε το Google Scholar και ο Ίκε Άνκαρε έγινε ο 21ος ερευνητής με τις περισσότερες παραπομπές στη βιβλιογραφία, πιο πάνω και από τον Αϊνστάιν.

Μια αντίστοιχη προσπάθεια είχε κάνει ο επιστημονικός δημοσιογράφος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο οποίος πέτυχε τη δημοσίευση μιας πλαστής μελέτης σε 157 από τις 304 επιθεωρήσεις ανοιχτής πρόσβασης στις οποίες απευθύνθηκε.

Ο Λαμπέ θεωρεί ότι με τη χρήση των εργαλείων του καθίσταται εύκολη η αποκάλυψη πλαστών μελετών, αντίστοιχα με τη δουλειά που κάνουν οι ελεγκτές περιπτώσεων λογοκλοπής σε πανεπιστήμια και σχολές. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ