2014-02-28 23:42:15
Φωτογραφία για Προτάσεις του Παπανδρέου για τις ΜΚΟ με καρφιά για τα... παλαιά κόμματα
Γράφει ο Ορφέας Αποστολόπουλος  

Ο Γιώργος Παπανδρέου ξαναχτύπησε. Ένα κείμενο που αναρτήθηκε στην προσωπική του σελίδα είναι η απάντηση του πρώην πρωθυπουργού σε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τις ΜΚΟ και η πρόταση του για το μέλλον των μη κυβερνητικών οργανώσεων και όχι μόνο. Εντύπωση προκαλούν οι συνεχείς αναφορές, στο κείμενο στην Κοινωνία των Πολιτών, την οποία ο κος Παπανδρέου επικαλείται 17 φορές.

Ο πρώην πρωθυπουργός σε ένα κείμενο που φαινομενικά αφορά τις ΜΚΟ αφήνει πολλά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες και πρώτα απ όλα το κόμμα του το ΠΑΣΟΚ καθώς στο κείμενο αναφέρει  «Έτσι για να μπορέσουν οι ΜΚΟ να παίξουν με το πραγματικό ρόλο τους σαν φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, ώστε να μην απαξιωθούν και αυτές , θα πρέπει δημιουργήσουν και να συντηρήσουν οι ίδιες μηχανισμούς που να εξασφαλίζουν την αξιοπιστία τους. Αλλιώς η νοσταλγία που αγκάλιασε τα παλαιά κόμματα και τις ιδεολογίες θα περιλάβει ύστερα από λίγα χρόνια και αυτές».


Στο κείμενο ο κος Παπανδρέου αναφέρεται στη διαπλοκή ,στη διαφθορά και στην ανάγκη συμμετοχής και δικτύωσης των πολιτών.

«Ο κόσμος έχει αλάθητο κριτήριο. Το έχει αποδείξει. Δεν χρειάζεται ινστρούχτορες και καθοδηγητές. Το κίνητρο είναι η συμμετοχή, η παρουσία, ο λόγος. Πολλές φορές όταν προχωρούμε μπροστά καλό είναι να κοιτάμε και πίσω μας.

Ο ρόλος της κοινωνίας των ενεργών πολιτών στην διαμόρφωση της πολιτικής είναι σημαντικός. Σήμερα στην πολιτική δράση η Κοινωνία των Πολιτών έχει πρωτεύοντα ρόλο στις αστικές δημοκρατίες μας. Μέσα από τις ατέλειες της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και των ελλειμμάτων της σε συμμετοχή των πολιτών, οι ενεργοί πολίτες αντέδρασαν δημιουργώντας το δικό τους πολιτικό γεγονός. Αν και ξεκίνησαν με μικρές και αποσπασματικές δράσεις συν τω χρόνω ανέπτυξαν τις δικές τους διαδικασίες διεκδίκησης και διαμόρφωσης πολιτικής δράσης. Και μάλιστα πολιτικής στην πρωτογενή μορφή παραγωγής της.

Σήμερα υπάρχουν τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας που στηρίζονται στην αυτόνομη δράση των ομάδων ενεργών πολιτών. Το Περιβάλλον, τα Δικαιώματα του καταναλωτή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισότητα των δύο φύλων και τελευταία ο παγκόσμιος αγώνας κατά της φτώχειας. Έχουμε πίστη σε αυτή τη μορφή συμμετοχικής δράσης και οι επιδράσεις της μόνο θετικές μπορεί να είναι εφόσον εστιάζει καθαρά στο κοινό όφελος όλων μας.»
newpost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ