2014-03-02 20:04:19
Φωτογραφία για «Μήλον τη έριδος» η ύψους 9,1 δισ. δολ. περιουσία του Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ!
Eνα διαζύγιο δισεκατομμυρίων. Ενας αδυσώπητος πόλεμος που διαδραματίζεται σε επτά τουλάχιστον χώρες εδώ και 6 χρόνια κρατώντας έντονο το διεθνές ενδιαφέρον.

«Μήλον τη έριδος» η ύψους 9,1 δισ. δολ. περιουσία του Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, του 119ου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, 15ου στη Ρωσία. Πρόκειται για τον 48χρονο καρδιολόγο ο οποίος διέπρεψε ως επιχειρηματίας και ανακηρύχθηκε «βασιλιάς των λιπασμάτων» μέσω των εταιρειών του Uralkali και Silvinit. Και βέβαια, απ' ό,τι φαίνεται, το πολύκροτο διαζύγιό του με την Ελένα Ριμπολόβλεβα έχει χωρίσει σε στρατόπεδα και τις δύο κόρες τους, την 25χρονη ιδιοκτήτρια του Σκορπιού Εκατερίνα και την 13χρονη Αννα.

Η διαμάχη του ζεύγους ήρθε για μία ακόμα φορά στο προσκήνιο όταν την περασμένη εβδομάδα η Ελενα συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας με την κατηγορία της κλοπής ενός διαμαντένιου δαχτυλιδιού, αξίας 25 εκατ. δολ., που φέρεται ότι ανήκει στο κυπριακό διεθνές καταπίστευμα Domus Trust, το οποίο διασφαλίζει την περιουσία των θυγατέρων τους.


Η σχέση των Ριμπολόβλεφ με την Κύπρο είναι στενή εδώ και χρόνια, αφού ο Ρώσος ολιγάρχης διατηρούσε στο νησί την εταιρεία συμμετοχών Madura, η οποία είχε τον έλεγχο του 66% της Uralkali και του 20% της Silvinit ενώ παράλληλα έχει συστήσει εκεί και κάποια τραστ. Επιπλέον, το 2010 προχώρησε στην αγορά του 9,7% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου και επίσης χρηματοδοτεί την κατασκευή του ναού της Ρώσικης Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Λεμεσό.

Το πρώην ζεύγος διαθέτει στην Κύπρο πολυτελή έπαυλη με πίνακες μεγάλης αξίας. Η κατοικία έχει περιέλθει στην κυριότητα του καταπιστεύματος Domus Trust και πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ντιμίτρι έδωσε οδηγίες σε ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας προκειμένου να αποφευχθεί... επίσκεψη από την εν διαστάσει σύζυγό του. Η κ. Ριμπολόβλεβα έφτασε στην Κύπρο με ιδιωτικό αεροπλάνο, συνοδευόμενη από τη μικρή κόρη της, και μετά τη σύλληψή της οδηγήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού. Οι δικηγόροι της υποστήριξαν ότι το δαχτυλίδι δόθηκε σε εκείνη δώρο τον Μάρτιο του 2008 από τον σύζυγό της και γι' αυτό άλλωστε έχει φτιαχτεί στις διαστάσεις του δαχτύλου της, ενώ επιπλέον τόνισαν πως δεν είναι δυνατόν το δαχτυλίδι να ανήκει στο καταπίστευμα το οποίο δημιουργήθηκε εν αγνοία της το 2010, αφού το κόσμημα βρίσκεται στην κατοχή της από το 2008.

Τελικά, η 47χρονη Ρωσίδα αφέθηκε ελεύθερη, αρνούμενη να αποκαλύψει τη διεύθυνση στην οποία θα διαμένει. Κατέθεσε όμως το διαβατήριό της, ενώ οι δικηγόροι της εγγυήθηκαν ότι εκείνη θα παρουσιαστεί στις Αρχές όταν της ζητηθεί. Φέρεται πως η άρνησή της να αποκαλύψει τον τόπο παραμονής της οφειλόταν σε φόβο για τη ζωή της. Λέγεται μάλιστα ότι η ίδια υποστήριξε πως ο εν διαστάσει σύζυγός της βρίσκεται πίσω από την υπόθεση της καταγγελίας εναντίον της και ότι εκείνη αντιμετωπίζει κυνηγητό σε όποια χώρα επισκέπτεται. Η Ριμπολόβλεβα απέδωσε όλη αυτή την υπόθεση ως μία ακόμα προσπάθεια του πρώην συζύγου της να την αναγκάσει να παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στην περιουσία τους, η οποία αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου τους.

Η αίτηση διαζυγίου

Τον Δεκέμβριο του 2008 η Ελενα κατέθεσε αίτηση διαζυγίου στην Ελβετία, όπου από το 1995 βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του ζεύγους, διεκδικώντας από τον σύζυγό της τη μισή του περιουσία, δηλαδή κάπου στα 4,5 δισ. δολάρια. Το Ανώτατο Ελβετικό Δικαστήριο αποφάσισε τότε το προσωρινό πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Ριμπολόβλεφ μέχρι να οριστεί το τελικό ποσό που εκείνος θα καταβάλει στη σύζυγό του με την ολοκλήρωση των διαδικασιών του διαζυγίου. Λέγεται μάλιστα ότι ο δισεκατομμυριούχος πληροφορήθηκε για την αγωγή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Το σοκ ήταν μεγάλο και ο μεταξύ τους πόλεμος μόλις είχε ξεκινήσει Στη συνέχεια, το 2009 η Ριμπολόβλεβα έστειλε επιστολή στον εισαγγελέα της Γενεύης, αναφέροντας πως, αν κάτι κακό της συμβεί, ύποπτος θα πρέπει να θεωρηθεί ο σύζυγός της. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι δύο εν διαστάσει σύζυγοι κατέθεσαν αγωγές ο ένας εναντίον του άλλου σε διάφορες χώρες. Ετσι, η Ελενα έχει μεταξύ άλλων κινηθεί δικαστικά εναντίον του συζύγου της στην Αγγλία, στις Παρθένες Νήσους, στις ΗΠΑ, στην Κύπρο, στη Σιγκαπούρη και στην Ελβετία.

Στις αγωγές της αναφέρει ότι ο σύζυγός της μετέφερε πολλά περιουσιακά του στοιχεία μέσω των δύο τραστ, Virgo και Aries, τα οποία σύστησε στην Κύπρο το 2005, λίγες εβδομάδες μετά αφότου εκείνη αρνήθηκε να υπογράψει τη «μεταγαμιαία» συμφωνία που της πρότεινε ο Ριμπολόβλεφ. Αξίζει να αναφερθεί ότι το ζευγάρι δεν είχε υπογράψει προγαμιαίο συμβόλαιο.

Η Ελενα κατηγορεί τον Ντιμίτρι ότι χρησιμοποιεί περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του γάμου για να αγοράσει (μέσω τρίτων και καταπιστευμάτων) πλήθος νέων ακινήτων με σκοπό να τη θέσει εκτός και να μη χρειαστεί έτσι να της καταβάλει το ποσό που της αναλογεί.

Η ίδια έχει καταθέσει αγωγές εναντίον του για την αγορά από τον Ντόναλντ Τραμπ της πολυτελούς έπαυλης στο Παλμ Μπιτς έναντι 95 εκατ. δολ. το 2008, αλλά και για το διαμέρισμα αξίας 88 εκατ. δολ. στη Νέα Υόρκη με την εκπληκτική θέα στο Σέντραλ Παρκ, το οποίο ο Ρώσος επιχειρηματίας αγόρασε το 2011 μέσω ενός τραστ που συστάθηκε για την κόρη του Εκατερίνα. Επιπλέον ο Ριμπολόβλεφ αγόρασε και το ακριβότερο διαμέρισμα στο Μονακό, το La Belle Epoque, για 300 εκατ. δολ., όπου πλέον βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του. Επίσης, το 2011 προχώρησε στην αγορά μιας βίλας στη Χαβάη από τον σταρ Γουίλ Σμίθ έναντι 20 εκατ δολ. Τέλος, το 2013 αγόρασε τον Σκορπιό για περίπου 120 εκατ. δολ. (πάλι για την κόρη του), ενώ είχε προηγηθεί το 2011 η αγορά της ομάδας του Μονακό. Στις διεκδικήσεις της Ελενας Ριμπολόβλεβα συγκαταλέγονται ακόμα η συλλογή έργων τέχνης του μεγιστάνα, (εκτιμάται στα 500 εκατ. δολ.), κοσμήματα μεγάλης αξίας, ένα γιοτ αξίας 100 εκατ. δολ. και δύο λίαρ τζετ.

Από τη γνωριμία

Ο κεραυνοβόλος έρωτας και η μετωπική σύγκρουση

Η Ελενα Ριμπολόβλεβα κατηγορεί τον εν διαστάσει σύζυγό της πως με όλες αυτές τις κινήσεις του καταπατά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελβετίας, η οποία είχε επιβάλει προσωρινό πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων.

Το περιβάλλον του Ριμπολόβεφ όμως απαντά ότι η διαταγή δέσμευσης στην Ελβετία αφορά μόνο τον επιχειρηματία, και όχι τρίτους όπως είναι τα καταπιστεύματα. Επιπλέον, δε, ο ίδιος ο Ρώσος ολιγάρχης έχει καταστήσει σαφές ότι το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του έχει σχεδιαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον των παιδιών του και ότι δεν πρόκειται να δεχτεί κανενός είδους εκβιασμό.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η διαμάχη τους έχει επίπτωση και στις σχέσεις τους με τις κόρες τους. Ετσι η μεγαλύτερη, Εκατερίνα, εμφανίζεται συνεχώς στο πλευρό του πατέρα της, ενώ η μικρότερη και ανήλικη Αννα συνοδεύει περισσότερο τη μητέρα της.

Ανθρωποι του επιχειρηματία τονίζουν ότι με τις αγωγές της η Ελενα αμφισβητεί τα καταπιστεύματα που έχουν δημιουργηθεί για την προστασία της περιουσίας που ανήκει στις κόρες της: «Δυστυχώς, ένα διαζύγιο έχει μετατραπεί σε πόλεμο μεταξύ της μητέρας και των παιδιών της. Ο κ. Ριμπολόβλεφ κάνει ό,τι μπορεί για να τα προστατεύσει».

Και όμως, όταν οι δυο τους γνωρίστηκαν ως συμφοιτητές στην Ιατρική Σχολή της ρωσικής πόλης Περμ κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί αυτήν την άσχημη εξέλιξη. Ο έρωτάς τους ήταν κεραυνοβόλος. Παντρεύτηκαν το 1987, όταν ο Ριμπολόβλεφ ήταν μόλις 21 ετών και το 1989 γεννήθηκε η πρώτη κόρη τους, η Εκατερίνα.

Ο φιλόδοξος Ντμίτρι πραγματοποίησε το πρώτο του επιχειρηματικό εγχείρημα στον τομέα της ιατρικής ιδρύοντας μια εταιρεία με το όνομα Magnetics, η οποία ασχολείτο με τη μαγνητική θεραπεία. Το 1992 ίδρυσε μια επενδυτική εταιρεία και το 1995 αποφάσισε να επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις της βιομηχανίας καλίου και συγκεκριμένα στην Uralkali.

Η εκτόξευση

Η οικονομική του όμως εκτόξευση δημιούργησε και αρκετούς εχθρούς στη Ρωσία. Ετσι την ίδια χρονιά, φοβούμενος για τη ζωή των δικών του εγκατέστησε την οικογένειά του στην Ελβετία, ενώ ο ίδιος συνέχισε να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Ρωσία. Οι φόβοι του επιβεβαιώθηκαν απόλυτα όταν το 1996 κατηγορήθηκε για τη δολοφονία ενός ανταγωνιστή του και βρέθηκε στη φυλακή για περισσότερο από 11 μήνες. Δίπλα του ήταν συνεχώς η Ελενα μέχρι και την οριστική απαλλαγή του από τις κατηγορίες, αφού ο ίδιος δεν έπαψε να υποστηρίζει ότι επρόκειτο για πλεκτάνη.

Μέχρι το 2008, το ζευγάρι ζούσε στην Ελβετία υιοθετώντας έναν δυτικοευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Μάλιστα λίγο πριν από το διαζύγιο οι Ριμπολόβλεφ είχαν ξεκινήσει το χτίσιμο μιας πανάκριβης κατοικίας στη Γενεύη στα πρότυπα των Βερσαλλιών. Για να την κοσμήσουν είχαν ήδη προχωρήσει στην αγορά έργων των Πικάσο, Βαν Γκογκ, Μονέ κ.ά. Βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια η αδυναμία του Ριμπολόβλεφ στο ωραίο φύλο ήταν εμφανής. Ομως, όπως διατείνεται το περιβάλλον του, οι απιστίες του ήταν γνωστές στη σύζυγό του. Ενας συνεργάτης του δήλωσε: «Εκείνος ποτέ δεν αρνήθηκε τις απιστίες του, η σύζυγός του τις γνώριζε εδώ και χρόνια και τις δεχόταν παθητικά».

Το 2010 και 2011, ο Ριμπολόβλεβ προχώρησε στην πώληση σημαντικού μεριδίου των μετοχών του στην Uralkali και την Silvinit σε μια ομάδα Ρώσων επενδυτών. Το ποσό της συναλλαγής δεν έγινε ποτέ γνωστό, όμως σύμφωνα με κάποιες πηγές, πιστεύεται ότι άγγιξε τα 8 δισ. δολάρια...
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ