2014-03-05 04:19:08
Φωτογραφία για Η τόλμη των Βαλκανίων
Από 5 έως και τις 16 Μαρτίου, η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών υποδέχεται την ριζοσπαστική σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία των Βαλκανίων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Transitions 1, Balkans. Δημιουργοί από τη Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία, το Μαυροβούνιο, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία, που τα τελευταία χρόνια «ταράζουν» τη διεθνή σκηνή με τις ανατρεπτικές φόρμες, την ποιητική δύναμη και τον έντονα πολιτικοποιημένο χαρακτήρα τους, θα μετατρέψουν για 9 μέρες τη Στέγη σε ανοιχτή πλατφόρμα καλλιτεχνικού διαλόγου και κριτικού στοχασμού, αποκαλύπτοντάς μας την άγνωστη όψη των Βαλκανίων.

Από το χάος στη δημιουργία

Δυναμικές καλλιτεχνικές προσωπικότητες με πολύπλευρη δραστηριότητα, οι καλλιτέχνες που θα πάρουν μέρος στο βαλκανικό φεστιβάλ γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στα χρόνια του «υπαρκτού σοσιαλισμού», βίωσαν το χάος της μετα-σοσιαλιστικής περιόδου και τον «άγριο» καπιταλισμό, για να βρεθούν σήμερα αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα του νεοφιλελεύθερου μοντέλου
. Σύμφωνα με την Κάτια Αρφαρά, που υπογράφει την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ, «στόχος μας είναι να φέρουμε στο προσκήνιο την εκρηκτική πολυμορφία της σύγχρονης ανεξάρτητης βαλκανικής σκηνής πέρα και πάνω από τα στερεότυπα που κυριαρχούν ακόμη στη Δύση για αυτήν την πολύ συγκεκριμένη ιστορική και γεωγραφική περιοχή, και που θα μπορούσαν να συνοψιστούν στον αρνητικό όρο “βαλκανοποίηση” - ένας όρος συνώνυμος της βίας, της διαφθοράς και του εθνικισμού. Κεντρικός άξονας των παραστάσεων που θα δούμε στη Στέγη είναι η σχέση τους με την Ιστορία και τη μνήμη, τόσο την προσωπική όσο και τη συλλογική. Πρόκειται για δημιουργούς με έντονο πολιτικό στίγμα και τολμηρή σκηνική γλώσσα που πειραματίζονται διαρκώς με διάφορα μέσα έκφρασης και που δεν διστάζουν να ρισκάρουν στη σκηνή επαναπροσδιορίζοντας κάθε φορά τη σχέση τους με το κοινό».

Τα Βαλκάνια αποτελούν το πρώτο μέρος του "γεωπολιτικού" φεστιβάλ Transitions (Μεταβάσεις). Στις δύο προσεχείς εκδόσεις η Στέγη θα συστήσει στο αθηναϊκό κοινό την ανεξάρτητη καλλιτεχνική σκηνή δύο ακόμη περιοχών με διακριτή ιστορική και γεωγραφική ταυτότητα, της Λατινικής Αμερικής και της Κεντρικής Ευρώπης.

Μερικές από τις άκρως ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που μπορείτε να παρακολουθήσετε τις αμέσως προσεχείς μέρες:

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

• Θεατρική παράσταση «Damned Be the Traitor of his Homeland!» από τη Σλοβενία. Αθυρόστομο και προκλητικό, πλημμυρισμένο στη βαλκανική μουσική και την ακραία σωματικότητα, ένα αναρχικό καμπαρέ για τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, τον εθνικισμό και το εμφύλιο μίσος (Κεντρική Σκηνή, 20.30).

Παρασκευή 7 Μαρτίου

• Η κορυφαία καλλιτέχνης Μαρίνα Αμπράμοβιτς, που έφερε την έννοια της περφόρμανς στα όριά της, έρχεται στη Στέγη για μια συζήτηση σχετικά με το έργο της (Κεντρική Σκηνή, 19:00).

Σάββατο 8 Μαρτίου

• «A Short History of Crying», μια «stand up tragedy» από τη Σερβία, με την υπογραφή της Σάνγια Μίτροβιτς. Εμβληματικές εικόνες συλλογικού πένθους, όπως η κηδεία του Τίτο το 1980, σχολιάζονται με χιούμορ, καταδεικνύοντας τους μηχανισμούς χειραγώγησης της μνήμης και του θανάτου (Κεντρική Σκηνή, 21:00).

Κυριακή 9 Μαρτίου

• Παράσταση «1poor and one0»: Η διακεκριμένη κολλεκτίβα BADco από την Κροατία, γνωστή για τα ανατρεπτικά εννοιολογικά έργα της στα όρια μεταξύ χορού, περφόρμανς-διάλεξης και πολυμέσων, διερευνά στην τη «μετάλλαξη» του ανθρώπινου σώματος σε μηχανή παραγωγής (Κεντρική Σκηνή, 19:00).

Δευτέρα 10 Μαρτίου

• O διεθνώς αναγνωρισμένος Ρουμάνος καλλιτέχνης Νταν Περζόφσκι έρχεται στη Στέγη για να παραθέσει μία ανατρεπτική διάλεξη-περφόρμανς με τίτλο "From the Museum wall to the Facebook wall" (Μικρή Σκηνή, 19.00).

• Θέατρο/προβολή «Οι τελευταίες ημέρες του Τσαουσέσκου»: Είκοσι χρόνια μετά, τα γεγονότα γύρω από τον δικτάτορα , αλλά και το σκηνικό της δίκης ζωντανεύουν, βασισμένα σε συνεντεύξεις αυτοπτών μαρτύρων και αρχειακό υλικό (Μικρή Σκηνή, 21:00).

Πληροφορίες, προπώληση: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00). Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ