2014-03-06 10:21:09
Φωτογραφία για Η ελληνική αμυντική βιομηχανία συνεχίζει την ανοδική της πορεία
Η ελληνική αμυντική βιομηχανία εν μέσω κρίσης συνεχίζει να εκπλήσσει με τα νέα προιόντα της και τις εξαγωγές της αξίας εκατοντάδων εκατυομμυρίων ευρώ, παρα τα προβλήματα που η οικονομική κρίση και η γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους δημιουργούν.

Η σημερινή συνέντευξη τύπου του ΣΕΚΠΥ εκτός από την αναλυτική και κατατοπιστική παρουσίαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική αμυντική βιομηχανία, περιελάμβανε και σειρά αποκαλυπτικών ειδήσεων για τις επιτυχίες της στο εξωτερικό και τα σχέδια των ελληνικών εταιρειών για το μέλλον.

Πιο αναλυτικά ο πρόεδρος της ΕΑΒ αποκάλυψε ότι η εταιρεία έχει ήδη συζητήσει με την αμερικανική εταιρεία Boeing το ενδεχόμενο να αναλάβει μέρος των εργασιών για την ανακατασκευή των 10 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων CH-47D Chinook που θα παραλάβει η Αεροπορία Στρατού από τον αμερικανικό Στρατό.

Επιπλέον η εταιρεία ενδιαφέρεται να προχωρήσει στην ανάληψη εργασιών συντήρησης και υποστήριξης και των υπολοίπων ελικοπτέρων του ιδίου τύπου που η Αεροπορία Στρατού διαθέτει.


Παράλληλα ο  Παναγιώτης Μανούσος ανέφερε ότι το κόστος της ανακατασκευής και των δομικών εργασιών που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό των P3 Orion και οι οποίες θα εκτελεστούν στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ και όχι στις ΗΠΑ όπως αρχικά είχε προβλεφτεί θα φτάσει τα 60 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο αναμένεται η υπογραφή της συμφωνίας για το πρόγραμμα αυτό εντός του 2014.

Ένα ακόμη συμβόλαιο που αναμένει η εταιρεία είναι η ανανέωση της συμφωνίας με την LM για την κατασκευή τμημάτων των μεταγωγικών C-130J αξίας 100 εκατ. ευρώ, ενώ όπως σημείωσε η ΕΑΒ έχει ανεκτέλεστο έργο ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Μία πολύ σημαντική είδηση για την ελληνική βιομηχανία στο σύνολο της, ήταν και η ανακοίνωση της Sunlight ότι έχει ξεκινήσει πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης μπαταριών Ιόντων Λιθίου (Lithium-ion batteries) για πολιτική και στρατιωτική χρήση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική εταιρεία κατέχει κυρίαρχη θέση στον τομέα κατασκευής συσσωρευτών για υποβρύχια και μάλιστα έχει αναλάβει μεταξύ άλλων να κατασκευάσει τους συσσωρευτές των 6 πυρηνοκίνητων υποβρυχίων κλάσης Barracuda του γαλλικού Ναυτικού.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, τα τελευταίας χρόνια η εταιρεία έχει κερδίσει τους 28 από τους 30 διεθνείς διαγωνισμούς για συσσωρευτές υποβρυχίων που έχει συμμετάσχει.

Ακόμη μία θετική είδηση που αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα οι εταιρείες συνεχίζουν να επενδύουν στην έρευνα και ανάπτυξη, είναι η ανακοίνωση της Theon Sensors ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει παρουσιάσει την νέα θερμική κάμερα που η εταιρεία σχεδίασε, ανάπτυξε και κατασκεύασε.

Η εταιρεία έχει λάβει μεταξύ άλλων, δύο σημαντικές παραγγελίες για χιλιάδες διόπτρες νυκτερινής όρασης από τη Σουηδία και τα ΗΑΕ, ενώ αναμένει νέες παραγγελίες για διόπτρες NX-122 από τη Σουηδία.

Η εταιρεία διεκδικεί με αξιώσεις δύο σημαντικά προγράμματα για συστήματα νυκτερινής όρασης στη Γερμανία και την Αυστραλία, όπου στο παρελθόν έχει πουλήσει προϊόντα της.

Από την πλευρά τους τα ΕΑΣ ξεκίνησαν την κατασκευή των πρώτων 72.000 βλημάτων των 40 χλστ για πυροβόλο τύπου L60, το οποίο εξοπλίζει τα αεροσκάφη AC-130E/H/U της Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Μετά την παραγγελία αυτή που θα υλοποιηθεί το 2014 θα ακολουθήσει δεύτερη παραγγελία διπλάσιας ποσότητας πυρομαχικών, ενώ η συνολική παραγωγή εκτιμάται ότι μπορεί τα επόμενα 5 χρόνια να φτάσει τα 1.000.000 βλήματα.
epikaira.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ