2014-03-06 14:41:28
Φωτογραφία για Πατρών - Κορίνθου: Μειώθηκαν κατα 88% τα τροχαία στην εθνική καρμανιόλα!
Ενώ κάθε μέρα χάνονται στη χώρα μας οι ζωές τέσσερις ανθρώπων από τροχαία δυστυχήματα, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς» καταφέρνει να εκπαιδεύσει κατά μέσο όρο 192,7 ανθρώπους ημερησίως στέλνοντας ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα για το θέμα της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας.

Όραμα του Ινστιτούτου από την αρχή της λειτουργίας του το 2005 είναι να αποτελέσει δύναμη έμπνευσης και δράσης για «έναν κόσμος χωρίς τροχαία ατυχήματα». Έτσι, μέσα στο 2013, οι δράσεις ευαισθητοποίησης και τα εκπαιδευτικά του προγράμματα έφτασαν κοντά σε 122.200 συμπολίτες μας, παιδιά και ενήλικες, με στόχο να τους μυήσουν στην υπεύθυνη οδική συμπεριφορά.

Μειώθηκαν τα τροχαία λόγω μέθης

Όπως επισημάνθηκε κατά την παρουσίαση του απολογισμού δράσης για το 2013, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της μείωσης τροχαίων συμβάντων από μέθη στη χώρα μας μετά και τη συνεχή προσπάθεια επτά χρόνων του Ινστιτούτου που διοργανώνει τη δράση «Νύχτα χωρίς ατυχήματα» σε νυχτερινά κέντρα/μπαρ της Ελλάδας, ενημερώνοντας τους νέους για το αλκοόλ και την οδήγηση και κάνοντας φιλικά αλκοτέστ.


Επιπλέον, οι πινακίδες που έχει τοποθετήσει το ΙΟΑΣ στην Κορίνθου - Πατρών το 2007, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες που καταβάλλει η εταιρεία που υλοποιεί το έργο της Κορίνθου - Πατρών, συνέβαλαν στη μείωση κατά 88% των θανατηφόρων τροχαίων στον ίδιο δρόμο.

Μαθήματα σε μαθητές

Στη χρονιά που πέρασε, 21.417 μαθητές εκπαιδεύτηκαν για την οδική ασφάλεια σε 216 σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα μέσω του προγράμματος «Κυκλοφορώ με ασφάλεια», ενώ ακόμη 5.576 μαθητές 52 Γυμνασίων και Λυκείων παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Κάν' το Σωστά».

Παράλληλα, επιμορφώθηκαν 214 εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων σε ολόκληρη τη χώρα μέσα από θεωρητική και βιωματική εκπαίδευση με τη χρήση ειδικών προσομοιωτών.

Επιπλέον, παραπέμφθηκαν με δικαστικές αποφάσεις στο ΙΟΑΣ 123 ανήλικοι παραβάτες του ΚΟΚ, σε συνεργασία με τα δικαστήρια Αθηνών και Πειραιώς, οι οποίοι παρακολούθησαν - συχνά παρουσία συγγενών τους - ειδικά σεμινάρια.

Ακόμη, 1.650 πρόσκοποι από 160 χώρες εκπαιδεύθηκαν μέσα από διεθνή εργαστήρια του ΙΟΑΣ σε Καναδά, Χονγκ Κονγκ και Ελλάδα.

Μέρος σε προγράμματα με προσομοιωτές έλαβαν περισσότεροι από 2.000 στρατευμένοι, νέοι παραγωγικών σχολών, αξιωματικοί και στελέχη στρατιωτικών μονάδων, καθώς και 2.865 εργαζόμενοι και στελέχη από 15 εταιρείες.

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση

Εκτός από τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες, το Ινστιτούτο «Πάνος Μυλωνάς» δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση βρίσκονται στους δρόμου.

Έτσι, μέσω της Κινητής Μονάδας Βιωματικής Εκπαίδευσης ενημέρωσε 50.906 πολίτες για θέματα αλκοόλ και οδήγησης σε τουλάχιστον 45 πόλεις της Ελλάδας, ενώ διενεργήθηκαν και 2.100 φιλικά αλκοτέστ. Με τη διανομή 600.000 εντύπων από τους αυτοκινητόδρομους της χώρας ενημερώθηκαν οι οδηγοί οχημάτων για θέματα οδικής ασφάλειας σε σχέση με την οικονομική κρίση, ενώ κατά τη διάρκεια της δράσης «PIT Stop για την Οδική Ασφάλεια» ενημερώθηκαν 270 οδηγοί και επιβάτες 90 οχημάτων ύστερα από τεχνικό έλεγχο που υπεβλήθησαν από το Ινστιτούτο.

Επίσης, μέσα στο 2013 υλοποιήθηκαν 200 αυτοψίες γύρω από 88 σχολικές μονάδες της Αττικής και της Δυτικής Ελλάδας, για τον εντοπισμό των επικίνδυνων σημείων, καθώς και 1.500 αυτοψίες σημείων επικινδυνότητας στον τομέα της ΒΑ Αττικής.

Η Κινητή Μονάδα Βιωματικής Εκπαίδευσης ταξίδεψε 20.000 χλμ. φτάνοντας σε 42 πόλεις ανά την Ελλάδα, ενημερώνοντας 41.406 πολίτες με ομιλίες και άλλο υλικό, ενώ για πρώτη φορά στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε flash mob για την οδική ασφάλεια, με τον τίτλο «STOP στα τροχαία» στην πλατεία Συντάγματος. Η πρωτοβουλία αυτή συνεχίστηκε με τη διοργάνωση flash mob και στην Κέρκυρα, κατά την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων από Τροχαία.

Για πρώτη φορά στη χώρα μας, δημιουργήθηκε τράπεζα αίματος για τα τροχαία συμβάντα σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» ΕΕΣ, έχοντας ήδη 300 ενεργούς εθελοντές αιμοδότες και την υποστήριξη ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Επίσης, ιδρύθηκε το 1ο Κέντρο Πληροφόρησης για την Οδική Ασφάλεια στην καρδιά της Αθήνας (Στοά του Βιβλίου) μετά την ευγενική παραχώρηση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας σε αναγνώριση του έργου και προβολή του σκοπού του Ινστιτούτου, με χρήσιμες πληροφορίες και υλικό σε θέματα οδικής ασφάλειας, οδηγικής συμπεριφοράς κ.ά.

Τα παραπάνω υλοποιήθηκαν από το προσωπικό του Ινστιτούτου με τη βοήθεια εκατοντάδων ενεργών εθελοντών σε όλη την Ελλάδα καθώς και με την υποστήριξη ανέργων συμπολιτών μας που απασχολήθηκαν από το ΙΟΑΣ κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους μέσα από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ