2014-03-07 08:16:56
Φωτογραφία για Συρία: Αεροπορικές επιθέσεις και σφοδρές μάχες
Οι 13 ελληνορθόδοξες μοναχές αγνοούνται

Τα στρατεύματα του καθεστώτος πολλαπλασιάζουν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των προπυργίων των ανταρτών στη Γιάμπρουντ, ενώ σφοδρές μάχες εκτυλίσσονται στα μέτωπα του Ιντλίμπ και της Χομς στη Συρία, όπου η σύρραξη εισέρχεται στον τέταρτο χρόνο χωρίς να διαφαίνεται καμιά ελπίδα για ταχεία επίλυση της.

Στη Χομς, μία επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων στην "αλγερινή συνοικία", όπου ζουν χριστιανοί και αλαουίτες, η θρησκευτική μειονότητα στην οποία ανήκει ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ κσαντ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA έκανε λόγο για μια "επίθεση τρομοκρατών" στον κεντρικό δρόμο της συνοικίας η οποία είχε "αποτέλεσμα να υπάρξουν "μάρτυρες", τραυματίες και ζημιές". Με τον όρο "τρομοκράτες", η Δαμασκός αναφέρεται συλλήβδην στους αντικαθεστωτικούς ακτιβιστές και αντάρτες. Σε άλλες περιοχές της χώρας, 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν από την έκρηξη ενός παγιδευμένου με εκρηκτικά φορτηγού κοντά σε ένα αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού στη νότια είσοδο της πόλης της Χάμα (στα κεντρικά), σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.


Η κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για 4 νεκρούς σε μια "τρομοκρατική έκρηξη". Και στην επαρχία Ράκα (στα βόρεια) δύο καμικάζι βομβιστές, μέλη της πιο ακραίας οργάνωσης τζιχαντιστών στη Συρία -του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ)- πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν σε μια στρατιωτική βάση που τελεί υπό πολιορκία, προσέθεσε το Παρατηρητήριο. Οι μάχες συνεχίζονται με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων, περιλαμβανομένων στρατιωτών. Η σύρραξη στη Συρία έχει προκαλέσει τον θάνατο 140.000 και πλέον ανθρώπων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με την υποστήριξη σε πολλά μέτωπα μαχητών της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και σιιτών πολιτοφυλάκων από άλλες χώρες, τα στρατεύματα του καθεστώτος έχουν αυξήσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Γιάμπρουντ, στα βόρεια της Δαμασκού, που επιχειρούν να ανακαταλάβουν εδώ και μήνες με στόχο να κλείσουν ερμητικά τα σύνορα με τον Λίβανο. Το Παρατηρητήριο μίλησε για 8 επιδρομές στη Γιάμπρουντ την τελευταία σημαντική πόλη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στην ορεινή περιοχή της Καλαμούν, κοντά στο Λίβανο. Στην επαρχία του Ιντλέμπ (στα βορειοδυτικά) σφοδρές μάχες εκτυλίσσονται στα περίχωρα της πόλης Μόρεκ, στον στρατηγικής σημασίας οδικό άξονα που οδηγεί στην επαρχία Χάμα (στα κεντρικά), τον οποίο ο στρατός έχει ανάγκη για τον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων συνέχισε το Παρατηρητήριο.

Στο μεταξύ μια γυναίκα η οποία συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει χάσει την επαφή με τις 13 ελληνορθόδοξες μοναχές και 3 βοηθητικούς που απήχθησαν στις αρχές Δεκεμβρίου στη Μααλούλα από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Μέτωπο αλ Νόσρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ-ΑΠΕ
iKypros
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ