2014-03-07 12:14:28
Φωτογραφία για Αλεξάντερ Τζ. Μότιλ: «Η ομοσπονδία λύση αποδεκτή από όλους για την Ουκρανία»
Ολα θα εξαρτηθούν από το αν ο Πούτιν φανεί ορθολογικός παίκτης, λέει στο «Βήμα» ο ουκρανοαμερικανός καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Rutgers στις ΗΠΑ

Μητροπούλου Ειρήνη 

Μέλη της Πολιτοφυλακής της Κριμαίας φρουρούν το κτίριο του κοινοβουλίου στη Συμφερόπολη. Το Κίεβο ευχαρίστως θα έδινε στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας ακόμη περισσότερα δικαιώματα και εξουσίες σε αντάλλαγμα για την παραμονή της εντός της Ουκρανίας, λέει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers Αλεξάντερ Τζ. Μότιλ

«Η πιο κατάλληλη λύση για να εκτονωθεί αμέσως η ένταση στην Ουκρανία είναι πολιτική, προφανής και απλή. Λέγεται ομοσπονδιοποίηση. Αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το αν ο Πούτιν φανεί ορθολογικός παίκτης» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Αλεξάντερ Τζ. Μότιλ, ουκρανοαμερικανός καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Rutgers στις ΗΠΑ.

«Η ομοσπονδιοποίηση θα ήταν απολύτως αποδεκτή από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη
. Το Κίεβο ευχαρίστως θα έδινε στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας ακόμη περισσότερα δικαιώματα και εξουσίες σε αντάλλαγμα για την παραμονή της εντός της Ουκρανίας. Ως αποτέλεσμα, η Κριμαία θα ήταν σχεδόν ανεξάρτητη, απολαμβάνοντας κάποιου είδους συνομοσπονδιακό καθεστώς στην Ουκρανία. Η Δύση θα το έβρισκε αποδεκτό. Ολοι αναγνωρίζουν, το είπε και ο Ομπάμα, τα φυσικά συμφέροντα της Ρωσίας στη βάση του στόλου στη Σεβαστούπολη. Θα το αποδεχόταν και ένας ορθολογικός παίκτης Πούτιν. Θα μπορούσε στη συνέχεια να ισχυριστεί ότι έσωσε την Κριμαία και να λάβει τα εύσημα για την ενισχυμένη αυτονομία της» τονίζει ο Μότιλ.

Αλλά «αν ο Πούτιν κάνει σπασμωδικές και απρόβλεπτες κινήσεις, ορμώμενος από οράματα νεο-ιμπεριαλιστικού μεγαλείου, η Ρωσία, και ο ίδιος, θα το πληρώσουν πολύ ακριβά» εκτιμά ο Μότιλ.

«Σε περίπτωση που φερθεί παράλογα, δηλαδή πέραν των αναμενομένων σε μια ρεαλιστική ανάλυση, και φανεί απολύτως αποφασισμένος να καταλάβει την Κριμαία με τη βία, ανεξάρτητα από το κόστος για τη Ρωσία, η Δύση δεν θα μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα για να τον αναγκάσει να φύγει από εκεί. Ομως το τίμημα για τη Ρωσία θα είναι, τότε, εξαιρετικά υψηλό. Πρώτον, η χώρα θα απομονωθεί διεθνώς και από μεγάλη δύναμη και εταίρος θα γίνει παρίας. Η εισβολή του στην Κριμαία μοιάζει με αυτή του Χίτλερ, το 1938, στην Τσεχοσλοβακία. Το λένε ήδη, φανταστείτε τι θα γίνει αν επιμείνει με τα όπλα και χυθεί αίμα. Η ρωσική οικονομία θα υποστεί βαριές συνέπειες: η χρηματιστηριακή αγορά και το ρούβλι θα χάσουν αξία, το βιοτικό επίπεδο θα πέσει, οι Ρώσοι δεν θα έχουν βίζα για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, η κατοχή της Κριμαίας θα είναι μια τεράστια επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό» συνεχίζει ο συνομιλητής μας.

Σενάρια αιματοχυσίας και πολιτικό κόστος

Και τονίζει: «Είναι βέβαιο, επίσης, ότι οι Τάταροι (σ.σ.: τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι της Κριμαίας, το 12% του πληθυσμού, που μισούν τους Ρώσους επειδή ο Στάλιν εκτόπισε μαζικά τους προγόνους τους στην Κεντρική Ασία) θα αντισταθούν ενόπλως. Θα ακολουθήσει αιματοχυσία, ενδεχομένως και εθνοκάθαρση των Τατάρων. Τι θα κάνουν οι μουσουλμάνοι αυτονομιστές στην Τσετσενία; Οι νεοναζιστές στο Κίεβο; Οποια και αν είναι η νέα κυβέρνηση, η Ουκρανία θα γίνει αντι-ρωσική, επειδή κανένας ουκρανός πολίτης δεν θέλει εισβολή και κατοχή στα εθνικώς κυρίαρχα εδάφη της χώρας του. Θα ανοίξει έτσι ο δρόμος για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος θα είναι αναπόφευκτος. Ενας ορθολογικός ηγέτης θα έβρισκε αυτό το κόστος απαράδεκτο. Ενας παράλογος παίκτης δεν θα νοιαζόταν».

Αν ο Πούτιν κάνει λάθος χειρισμό, «η κρίση αυτή μπορεί να γίνει το Βατερλό του»ισχυρίζεται ο Μότιλ. Και καταλήγει: «Το κύρος του, που αναπτερώθηκε στη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, έχει καταστραφεί, ενδεχομένως για πάντα. Αν επιμείνει σε στρατιωτική κατοχή θα απομονώσει διεθνώς τη Ρωσία και ο αντίκτυπος μπορεί να είναι μεγάλος και στο εσωτερικό. Μέχρι στιγμής έχει την υποστήριξη του κόσμου στο εσωτερικό. Αλλά μόλις αρχίσει να εμφανίζεται το κόστος της στρατιωτικής κατοχής, ή ακόμη χειρότερα ενός πιθανού πολέμου (νεκροί, ελλείψεις τροφίμων, οικονομική κρίση), ο Πούτιν θα χάσει την υποστήριξη των Ρώσων και της ρωσικής ελίτ. Ενας τρομακτικά εσφαλμένος υπολογισμός εκ μέρους του τώρα, πράγμα όχι αδιανόητο, θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση του, όπως ακριβώς η στρατιωτική επιχείρηση εισβολής στα νησιά Φόκλαντ οδήγησε στην πτώση της χούντας στην Αργεντινή».
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ