2014-03-09 16:45:17
Φωτογραφία για Διαχειριστές: “Όσοι πούλησαν τράπεζες, μετάνιωσαν και κλαίνε με μαύρο δάκρυ!” - Τι μας περιμένει από Δευτέρα
Πικρό καφέ κέρασε η αγορά σε όσους βιάστηκαν να πουλή

σουν τράπεζες το πρωί της Παρασκευής, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει Έλληνας θεσμικός στο newmoney.gr. Η συνεδρίαση που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις κεφαλαιακές ανάγκες ήταν ιδιαίτερη, αφού ο γενικός δείκτης αναρριχήθηκε σε νέα υψηλά τριών ετών, ο τζίρος ήταν αρκετά υψηλός, οι ξένοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους, οι νέες πολυπόθητες εισορές ήρθαν, αλλά οι τράπεζες υποχώρησαν Σύμφωνα με αναλυτές, στην αρχή οι επενδυτές ήταν μουδιασμένοι, καθώς δεν ήξεραν πως να αντιδράσουν στις υψηλότερες από τα αναμενόμενα κεφαλαιακές ανάγκες και ειδικά για Τράπεζα Αττικής και Eurobank. Από την άλλη, όμως, όσο δύσκολο και αν είναι ο επόμενο διάστημα για κυβέρνηση και τράπεζες, η αγορά πιστεύει στο happy end. Εξάλλου, έσπευσαν να αποδείξουν ότι ήταν έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο και πως έχουν ήδη καταρτίσει σχέδιο, γεγονός που ενίσχυσε την εμπιστοσύνη προς τον κλάδο.


“Όσοι βγήκαν και πούλησαν τα warrants τους πρέπει να κλαίνε”, τονίζουν χαρακτηριστικά. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο Μάρτιος θα είναι ένας πολύ καλός μήνας, όπου οι 1400 μονάδες είναι εύκολα προσεγγίσιμες. Η δήλωση στήριξης των Ευρωπαίων μετά το Eurogroup, επίσης, θα είνι ένας σημαντικός παράγοντας ανόδου της αγοράς. Αλλά, μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης και την αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον S&P στις 21 Μαρτίου δεν αποκλείεται η αγορά να πιάσει και νέα υψηλά. Πρωταγωνιστές αναμένεται να είναι οι μετοχές ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Folli Follie, Τιτάνας, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Μέτκα, οι οποίες ήδη κινούνται σε υψηλά έξι ετών.

Η πλειοψηφία των αναλυτών σχολιάζει το newmoney.gr ότι το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι θετικό, και για την οικονομία και το χρέος. Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας διατηρούνται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, καθώς σήμερα διαμορφώνονται στο 6,70%, όταν χθες έφθασε μέχρι και 6,65%. Το επιτόκιο του 30ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 6,71%, από 6,69% στην χθεσινή συνεδρίαση.

Το γεγονός ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων 30ετούς διάρκειας, αποτελεί σημάδι ότι αυξάνεται η εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία και δεν αργεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, γεγονός που θα ενισχύσει ακόμα παραπάνω το γενικός δείκτη.

Από την άλλη πλευρά, οι πιο επιφυλακτικοί αναφέρουν ότι το ΤΧΣ γενικά δεν θέλει να συμμετάσχει στις αυξήσεις των τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι όποιες τράπεζες μπορέσουν να αντλήσουν κεφάλαια και είναι ανεξάρτητες, δεν θα έχουν φόβο, όπως Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank. “Η αγορά δείχνει να πιστεύει την Τράπεζα Ελλάδα και ότι οι τράπεζες τραβάνε λεφτά από την αγορά για τις αυξήσεις, ίσως να πιέσει τα υπόλοιπα χαρτιά”, υπογραμμίζει Έλληνας θεσμικός.

Της Ελένης Στεργίου

Πηγή: newmoney
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ