2014-03-10 09:21:09
Φωτογραφία για Ο Πούτιν δήλωσε στον Κάμερον πως επιθυμεί «διπλωματική λύση»
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ότι «επιθυμεί να εξευρεθεί μια διπλωματική λύση στην κρίση» στην Ουκρανία, όπως ανέφερε μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ έπειτα από μια τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών.

«Ο πρόεδρος Πούτιν αναγνώρισε ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας μια Ουκρανία σταθερή. Είπε ότι η Ρωσία επιθυμεί να εξευρεθεί μια διπλωματική λύση στην κρίση και ότι θα συζητήσει αύριο (Δευτέρα) με τον υπουργό Εξωτερικών (της Ρωσίας Σεργκέι) Λαβρόφ τις προτάσεις για την δημιουργία της ομάδας επαφής», που υποστηρίζουν οι Δυτικοί πως πρέπει να συσταθεί, σημείωσε μια εκπρόσωπος του Κάμερον σε σχετική γραπτή ανακοίνωση.

«Ο πρωθυπουργός (της Βρετανίας) κάλεσε σήμερα το πρωί τον πρόεδρο Πούτιν για να του ζητήσει να συμβάλει να μειωθεί η ένταση στην Ουκρανία και να υποστηρίξει το σχηματισμό μιας ομάδας επαφής η οποία θα μπορούσε να συμβάλει να διεξαχθούν άμεσες συζητήσεις ανάμεσα στη ρωσική και στην ουκρανική κυβέρνηση», ανέφερε η εκπρόσωπος.


Ο Κάμερον επέμεινε ότι θέλει όπως και οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί εταίροι να «συνεργαστεί με τη Ρωσία για να εξευρεθεί μια διπλωματική λύση στην κατάσταση στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της Κριμαίας».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναγνώρισε «το δικαίωμα όλων των Ουκρανών να αποφασίζουν για το μέλλον τους», πρόσθεσε όμως ότι είναι «οι εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στα τέλη Μαΐου, που αποτελούν το μέσον για να το πράξουν».

Στην Ουκρανία προγραμματίζεται να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές την 25η Μαΐου, αλλά η Κριμαία σχεδιάζει να διεξαγάγει την 16η Μαρτίου ένα δημοψήφισμα στο οποίο οι εκλογείς θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στην ένταξη της περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία ή σε μια ενισχυμένη αυτονομία. Η ημερομηνία που ορίστηκε για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αυτού χαρακτηρίστηκε «γελοία» από τον επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.

Οι Κάμερον και Πούτιν συζήτησαν επίσης «τις σημαντικές οικονομικές προκλήσεις ενώπιον των οποίων βρίσκεται η Ουκρανία και συμφώνησαν στην αναγκαιότητα η διεθνής κοινότητα να της χορηγήσει χρηματοοικονομική υποστήριξη τους προσεχείς μήνες», ανέφερε η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ