2014-03-10 10:44:30
Φωτογραφία για ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΙΝΑΣ ΙΣΡΑΗΛ: Για μια θέση στην υψηλή τεχνολογία
Ελισάβετ Πετρίδου

Να παγιώσει τη θέση της στην επενδυτική και επιχειρηματική αγορά της χώρας προσπαθεί η Κίνα. Την ίδια στιγμή, στο παγκόσμιο κίνημα BDS (Μποϋκοτάζ, Αποεπενδύσεις, Κυρώσεις) προσχωρούν εταιρίες, επενδυτές, τράπεζες, οργανισμοί και διεθνείς προσωπικότητες και διοργανώνονται παγκοσμίως Εβδομάδες Ισραηλινού Απαρτχάιντ (IAW), με σκοπό την άσκηση πιέσεων για την παύση των εποικισμών και την υπεράσπιση των εδαφικών δικαιωμάτων των παλαιστινίων, ενώ το Ισραήλ σε μυστικές συναντήσεις, με αποκλεισμό των ΜΜΕ και με την συμμετοχή της Μοσάντ, μελετά σχέδια αντιμετώπισης του κινήματος.

Επενδύσεις και σύσφιξη σχέσεων

Μέσω συμμετοχικού χαρτοφυλακίου, εμπορικών επενδύσεων και εξαγορών εταιριών, η Κίνα «αγοράζει την θέση της στο τομέα της υψηλής τεχνολογίας του Ισραήλ», σχολιάζει το Bloomberg. Παράλληλα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δελεασμένος οικονομικά από την τεράστια κινεζική αγορά και διπλωματικά από την έδρα της χώρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει θέσει ως προτεραιότητα την επέκταση των δεσμών με το Πεκίνο, σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες του αμερικανικού Defense News
. Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι στην Ιερουσαλήμ τον Δεκέμβριο, ο Νετανιάχου δήλωνε: «Τα ισχυρά μας σημεία αλληλοσυμπληρώνονται. Η Κίνα διαθέτει τεράστια βιομηχανία και παγκόσμια πρόσβαση. Το Ισραήλ διαθέτει τεχνογνωσία σε κάθε τομέα υψηλής τεχνολογίας».

Το στρατηγικό άνοιγμα της Κίνας συνδέεται άμεσα με τον κυβερνητικό στόχο της διατήρησης του ρυθμού ανάπτυξης στο 7,5%, τη βελτίωση των πολιτικών για τις επενδύσεις στο εξωτερικό και την έγκριση κυβερνητικών κεφαλαίων ύψους περίπου 100 δισ. δολαρίων. Με την υποστήριξη της ισραηλινής κυβέρνησης, θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές αποκτούν τον έλεγχο νευραλγικής σημασίας βιομηχανιών και ενισχυμένη πρόσβαση στην ισραηλινή τεχνολογία, καινοτομία και τεχνογνωσία. Εξάλλου, όπως αναφέρει το  ισραηλινό Ινστιτούτο Σπουδών Εθνικής Ασφάλειας (INSS), ο διάλογος με το κινεζικό Ινστιτούτο Διεθνών Στρατηγικών Σπουδών (CIISS) για την «προώθηση των αμοιβαίων συμφερόντων», είχε ξεκινήσει από το 1994.

Η Κίνα επιδιώκει απτά αποτελέσματα στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, της περιβαλλοντικής προστασίας και της ενέργειας. Ταυτοχρόνως, επεκτείνει την συμμετοχή της στις εθνικές υποδομές και στην βασική τεχνολογία και βιομηχανία.

Και με τις ΗΠΑ και με την Κίνα το Ισραήλ

Το Ισραήλ, μέσα στο 2014 αναμένεται να αποφασίσει την ανάθεση της κατασκευής της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας Red-Med (Ερυθρά-Μεσόγειος) που θα συνδέει, με ένα δίκτυο από σήραγγες και γέφυρες, τα μεσογειακά παράλια με την Ερυθρά Θάλασσα. Το έργο, του οποίου η Κίνα είναι κορυφαίος διεκδικητής, φιλοδοξεί να αποτελέσει εναλλακτική οδό της διώρυγας του Σουέζ. Το κόστος του εκτιμάται σε περισσότερα από 8 δισ. δολάρια και αποτελεί για τον Νετανιάχου τρόπο ενίσχυσης των σινο-ισραηλινών δεσμών, δεδομένης της κινεζικής εξάρτησης από τις θαλάσσιες μεταφορές.

Σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, το Πεκίνο έχει εμπλακεί στην αγροχημική βιομηχανία με επενδύσεις 2,4 δισ. δολαρίων και έχει αποκτήσει πρόσβαση στην ισραηλινή νανοτεχνολογία μέσω κοινού ερευνητικού κέντρου πανεπιστημίων της Τσινχουά και του Τελ Αβίβ. Εμπόριο, επενδύσεις, κυβερνητική και επιστημονική συνεργασία πραγματοποιούνται επίσης στον τομέα των τροφίμων και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

«Αναμένουμε ότι σύντομα η Κίνα θα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα εταίρος μας σε κοινά προγράμματα που διαχειρίζεται η υπηρεσία μας», δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης Ασίας-Ειρηνικού, του Ανώτερου Επιστημονικού Γραφείου του Ισραήλ.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, τοποθετούν την Κίνα πολύ κοντά στις ΗΠΑ σε αριθμό έργων και, με ταχείς ρυθμούς, στην θέση της Ευρώπης σε κεφαλαιακή συμμετοχή. Ως εκ τούτου αποτελεί δυνητικό «αντίβαρο» στις πιέσεις των δύο συμμάχων προς το Ισραήλ για το παλαιστινιακό ζήτημα. Η σύσφιξη των σχέσεων δεν είναι γνωστό ακόμα αν θα περιλαμβάνει την αποκατάσταση των αμυντικών εξαγωγών στην Κίνα, που τερματίστηκαν το 2000 με παρέμβαση των ΗΠΑ.  Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εφρέμ Σνεχ, τόνισε την περασμένη εβδομάδα: «Η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για το Ισραήλ. Το ίδιο ισχύει για την συμφωνία εξαγωγών στην Κίνα», κάτι που ερμηνεύεται ως επανάληψη της «πρότασης» του ισραηλινού πρωθυπουργού για αναθεώρηση των εξαγωγικών περιορισμών.

Ελισάβετ Πετρίδου
Πηγή 
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ